Hlavní obsah

Vytvořte si z terasy či patia relaxační zónu

Právo, Karolina Černá

Propojení venkovní zeleně s interiérem domu zajistí terasa, kterou vybavíme podobnými prvky, jaké jsou typické pro náš domov. Totéž platí pro větší balkon, verandu, pro tzv. patio, což je vnitřní otevřený dvůr třeba na zelené střeše, v otevřeném prostoru v blízkosti domu.

Foto: Tchibo

Lounge pohovka nabízí kombinace: lenoška, pohovka nebo chaise longue, včetně flexibilně umístitelných hliníkových opěrek, k nimž lze připevnit polštáře tak, aby nesklouzávaly. Cena 16 990 Kč.

Článek

Útulnosti místa obývaného hlavně v teplejších měsících prospěje kvalitní nábytek, na něm měkké podušky, markýza poskytující příjemný stín i v letním žáru a především květiny, bylinky, jahodníky, keříková rajčata.

Také z tohoto důvodu terasu a patio orientujeme ideálně na jih nebo jihozápad, na závětrnou stranu. A jak z nich vytvoříme relaxační zónu?

Když pálí slunce

Zvláště na terase orientované k jižní straně občas uvítáme stín. Můžeme ji zastřešit kazetovou markýzou, kazeta sice limituje markýzu v jejích rozměrech, u balkonů, patií a menších teras to však nevadí.

Navíc uzavřené pouzdro chrání látku před vnějšími vlivy, takže potah i konstrukce vydrží dlouho. V patiu, v klidové zóně zahrady, uvítáme stojící clony pro šikmé i svislé stínění.

Užívejte si pohodu ve stínu kazetové markýzy

Tipy a trendy

Se stínem pomohou i vzrostlé listnáče a sluneční plachta připevněná k jejich větvím, přenosný slunečník volíme kvůli místu nejlépe ten s výškově nastavitelnou boční nohou.

Na potahy stínidel výrobci používají tkaniny z polyesteru s bavlnou, polyethylenu s vysokou hustotou (od 200 g/m2), které již ve výrobě impregnují.

Pro bosé nohy

Pro povrch terasy i patia jsou vhodné přírodní materiály, zejména když plynule přecházejí do zahrady nebo přímo do okolní krajiny.

Oblíbené je odolné modřínové dřevo, které časem získává patinu, kondici choulostivějšího borovicového dřeva v boji se škůdci posílí již ve výrobě např. technologická úprava thermowood.

Z hlediska údržby a životnosti materiálu se osvědčují dřevoplastové materiály, tzv. WPC prkna imitující dřevo. Vsadit můžeme i na kameny určené k výstavbě teras, běžné jsou žula, čedič, porfyr, rula, jejichž povrchy výrobci ošetřují proti skluzu i vnějším vlivům.

Dřevo i kámen napodobí také beton nebo keramika. Do menších prostor se hodí kamínkové koberce, třeba z říčních kamínků, mramoru.

Příjemné posezení

Nábytek na terasu vybíráme podle toho, zda ho střecha ochrání před rozmary počasí, nebo jim bude vydán na pospas.

Zahradní nábytek má nabídnout pohodlí a odolnost

Tipy a trendy

Poměrně odolné jsou přírodní materiály jako exotické druhy dřeva, nejčastěji teak, v nekrytých prostorách oceníme spíše masivní plasty, umělý ratan, odolné pečené dřevo, které je ovšem při pádu křehké, a nerezové konstrukce se speciální povrchovou úpravou.

Zohledníme také typ pochozí krytiny, např. pro tenké nohy židlí se nehodí dlažba se širokými spárami, do nichž by mohly zapadnout. Různé sedáky a polštáře potažené voděodolnou látkou a vyplněné rychleschnoucí pěnou (např. quick dry foam) sice odolají i dešti, ale raději je při nepříznivém počasí uklidíme.

Anketa

Trávíte s rodinou hodně času na terase?
Ano, hodně.
59,2 %
Občas tam jsme.
9,7 %
Spíše ne.
2,2 %
Ne, nebýváme tam skoro vůbec.
3,6 %
Nemáme terasu.
25,3 %
Celkem hlasovalo 2645 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada, na které hrají prim kámen a voda

Už dvacet dva let se o svou zahradu stará náš čtenář Martin se svou manželkou Věrou z Chuderova. Mají hezkou, členitou parcelu, přes kterou protéká potok. Pro...

Výběr článků

Načítám