Hlavní obsah

V pohádkové říši zelených miniatur

Hornická obec Staříč vydala další ze svých pokladů! Tentokrát jím není černé zlato, ale čarokrásná zahrada manželů Holubových. Z uvítání, jakého se vám dostane, sotva překročíte její práh, budete zaručeně celí paf.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zdejší ukázka tvarovaných dřevin a čarověníků vás okouzlí a dost možná taky svede k založení vlastní sbírky.

Článek

Pohled vpravo, pohled vlevo... Tam i tam se před očima vynořují zátiší upletená ze snů a fantazie, nad kterými by užasla i Alenka ze známé pohádky. Nenajdete tu nejmenší chybičku, i kdybyste si oči vykoukali.

K preciznosti a kreativitě, které jsou zde zobrazeny s neuvěřitelnou nápaditostí, se hrdě hlásí Ivana a Radek Holubovi.

Dvojice slovutných zahradníků za tři desetiletí nashromáždila přes tři tisíce okrasných rostlin. Zejména čarověníků a rozkošných miniatur listnáčů a jehličnanů.

Moment překvapení

Mírně svažitý pozemek o rozloze jednoho hektaru kdysi křižovaly stezičky ovcí a koz. Suchopárnou pastvinu k nepoznání proměnily terénní vlny, které zahradě dávají potřebnou dynamiku a nedovolují, abyste ji přehlédli jediným pohledem.

Neustále se tak před očima odhalují nové scenérie a na každém kroku po vinutých pěšinách překvapují netušené objevy.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Díky terénním vlnám se do svažité parcely podařilo zakomponovat rybníček s kropenatými fešáky koi a zlatými karásky.

Třeba obláčkově tvarované jalovce, sbírka javorů, v jejichž listech se od října bouří barevné pigmenty, nebo úžasná túje (Thuja occidentalis) Malonyana Holub, což je odrůda, kterou Holubovi objevili, a tak se pyšní největším a nejstarším exemplářem na světě.

Chcete-li, aby tahle vzácnost rostla i na vaší zahradě, můžete si ve zdejším zahradnictví koupit sazenici.

Trpaslíci a obři

Při procházce po hebkém trávníku, jenž se mezi bohatě osázenými záhony oblých křivek prostírá jako kulečníkové plátno, vás nepřestanou fascinovat kontrasty mezi dřevinami, jimž byla zahrada zasvěcena.

Dlouhověká sápa s prvními květy otálí

Zahrada

Máte jedinečnou možnost setkat se tu s nejmenším jedlovcem na světě, trpasličí varietou zlatolistého zimostrázu nebo třeba zákrskem jalovce Neumann, jehož plazivé větvičky přirůstají ročně jen o tři milimetry. V porovnání s modříny, jimž se kmen za stejné období prodlouží i víc než o metr, se tomu ani nechce věřit.

Některé čarověníky i jiné miniatury se dokonce pyšní stejným věkem jako obří duby za zdí z gabionů. Na opačné hranici vysázel Radek les z modřínů, smrků a borovic, který zahradu pěkně včleňuje do krajiny beskydského podhůří.

Umění z listů i ze železa

Ani příroda, třebaže je to umělkyně nejnadanější ze všech, nedokáže koruny jalovců, jedlí, jilmů či jinanů rozdávajících zářivé úsměvy před vchodem do domu zaoblit po povrchu tak precizně jako nůžky.

Holubovi upravují řezem velké i ty nejmenší dřeviny. U jehličnanů navíc vytřepávají staré jehlice, aby neplesnivěly. Z každého stromku i keře se tak stává originální umělecké dílko.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Efekt zrcadlení jakoby násobí počet rostlin. Není to skvělá optická iluze? A ty obrázky na hladině! Hotové akvarely.

Zážitek jako z galerie si odnese i ten, kdo usedne na lavičku u jezera skrytého mezi kopcovitými záhony. Obrazy, které vznikají zrcadlením javorů, dřišťálů, cypřišků a jalovců na hladině zčeřené hřbety zlatých rybek, si nezadají s mistrovskými akvarely. Příroda maluje po hladině, Radek zase na papíře. Svůj talent majitel zúročil v návrzích dekorací, které následně ztvárnil kovářský mistr Petr Pavel Krompolc.

Už vstupní brána ilustrující košatý strom bere dech, ale počkejte, až se před vámi zjeví obří kudlanka, střevlík, datel nebo třeba sova lapající po ještěrce, rodinka surikatek či mraveniště.

Není divu, že je tahle pohádková končina oblíbeným cílem toulek po frýdecko-místeckém kraji a radostí pro kohokoli, kdo se rád nechává překvapovat a inspirovat.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Muškátové království září všemi barvami

Malou zahradu své maminky se nám rozhodl představit náš čtenář Jan. Zahrada je na Třebíčsku, a vládne na ní pohoda a klid. Srdcem je letos nově postavená...

Jiřinkám to sluší na tisíc způsobů

Hlíznaté královny časného podzimu - jiřinky - uplatňují půvaby za laťkovým plotem u chalupy i v květináči na balkoně věžáku. Vypadají fenomenálně, ať je...

Výběr článků

Načítám