Hlavní obsah

V hájemství sněženek a čemeřic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Březnové slunce rozbaluje další sezonu. Pozvolna a opatrně, jako by to byl vzácný balíček, mámí ze země davy sněženek a čemeřic, jimiž Angličanka Barbara Ferrari vyšperkovala svůj ostrov klidu nedaleko přístavního města Hull.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Dojem prostoru takřka nedotčeného lidskou rukou se vydařil. Ve stínu ovoněném lýkovci vesele zplaňují prvosenky, čemeřice i sasanky s plicníky

Článek

Velkorysá zahrada se zelená a kvete mezi poli na soutoku řek Ouse a Aire. Z ptačího pohledu připomíná ostrůvek v hliněném moři, diskrétně schovaný za živými ploty z buku, tisu a bobkovišně, aby zdejší pohodu nekazil vítr a prach. Křídově bílý a dokonale prostý dům ji svýma skleněnýma očima pozoruje ze tří světových stran už dvacet let.

Ať si dělají, co chtějí

Všechny kouty dýchají svobodou a volností. Za to může nejen rozlehlost pozemku, nýbrž i majitelčin přístup k rostlinám. Skoro v ničem je neomezuje. Kde samy chtějí, tam se vysemení. Zejména čemeřice, kterých tu roste na třicet druhů a kultivarů, rády utíkají z květináčů rozmístěných okolo domu i rybníčku s břehy zarostlými blatouchem, ostřicí a šášinou. Snadno se mezi sebou kříží, takže nikdy předem nevíte, čím vás překvapí.

Nebýt geometricky dokonalých živých plotů, o něž se s puntičkářskou pečlivostí stará Barbařin muž Richard, podlehli byste dojmu, že se touláte jarním hájem. Záhony vybíhající do trávníku v odlišných hloubkách jsou jeho výstižnou kopií. Prvosenkami, plicníky, sasankami, bramboříky a čemeřicemi v barvách pastelek a půlnoční oblohy doslova přetékají.

Ani polínko nazmar

Pařezy se tu k radosti outkovek pestrých nekutají ze země. Tyto pozoruhodné houby dřevo časem úplně rozloží. Do vzniklých dutin mezitím Barbara vysazuje kapradiny a nechává je nad kobercem hajní flóry tryskat jako obrovité gejzíry. Ani pyramidy polínek z prořezaných stromů nenarušují estetický dojem. Zabydleli se pod nimi užiteční tvorové včetně střevlíků, stínek, dravých stonožek i býložravých mnohonožek.

Zahradu, která vypadá úpravně, přitom ale v srdci skrývá divokost přírody, si majitelka vždycky přála. Od začátku naplánovala vše tak, aby místo intenzivní péče mohla rostliny jen zlehýnka usměrňovat a v ušetřeném čase se kochat tím, jak si to příroda umí sama pěkně zařídit.

Vůně a písničky

Vzduch voní po navlhlém dřevu, ale je to omamná vůně lýkovce, ze které se člověku podlamují kolena. O tom, že kvete, dává tenhle nadmíru pěkný keř vědět širému okolí už od února. Snad jen kos si vůně nevšímá a vyzpěvuje z plných plic, aby ukázal soupeřivým červenkám, kdo je tady pánem.

Drobné červenky se neohroženě nimrají v kypré hlíně a obratně jako baletky se přitom proplétají mezi šafrány a vzácnými odrůdami sněženek. Primrose Warburg s kanárkově žlutými semeníky a zeleně proužkovaná South Hayes jsou pověstnými třešničkami v Barbařině záviděníhodné sbírce.

Z noční můry kvetoucí sen

Největším bolehlavem byl prý bolševník velkolepý, impozantní sice svou krásou i rozměry, ale silně invazní a zákeřný jedovatostí. S jeho likvidací vypomohli profíci z odboru životního prostředí.

Majitelku neodradilo ani to, že se k vysněnému cíli musela vypořádat s bažinou, která tu kdysi budila hrůzu. Díky důmyslné síti odvodňovacích kanálů je půda stále vlhká tak akorát. Hajní rostliny si v ní vysloveně libují a každý rok předvádějí své půvaby zdejším obyvatelům i jejich hostům.

Brambořík otevírá něžné květy v předjaří

Zahrada

Tisíc důvodů, proč pěstovat tis

Zahrada

Reklama

Související články

Krásná šeflera potřebuje naši pozornost

Šeflera je obzvlášť zdobnou pokojovou rostlinou, která hned padne každému do oka. Sošná figura a listy velké jako dlaň zajistí úžasnou podívanou v prostorném...

Výběr článků

Načítám