Hlavní obsah

Unikátní zahrada se rozzářila desítkami podzimních barev

Novinky, Jana Nesvadbová

Zahrada Marie a Tonyho Newtonových z anglického Walsallu patří bez velké nadsázky k národnímu zahrádkářskému bohatství Velké Británie. Je doslova ukázkou toho nejlepšího, co amatérští pěstitelé dokážou na svém pozemku vytvořit, a nejvíce je tato krása patrná právě na podzim, kdy keře a stromy rozehrají svou tradiční symfonii barev.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cenami ověnčená zahrada v anglickém Walsallu hraje na podzim všemi barvamiVideo: Reuters

 
Článek

V Británii bývá zvykem, že majitelé obzvláště povedených zahrad v určitých termínech nechávají své pozemky otevřené pro veřejnost, aby se tak i lidé z okolí a zahrádkářští nadšenci mohli dosyta pokochat plody jejich celoročního úsilí.

Newtonovi nejsou v tomto směru žádnou výjimkou. Pouze s tím rozdílem, že jejich zahradu, pyšnící se třemi tisícovkami květin, keřů a stromů, zná snad každý pěstitel v zemi. Sesbírala totiž tolik národních zahrádkářských ocenění, že si na podzim reportéři u nich podávají dveře. Přesněji řečeno branku. Letos nechyběli ani redaktoři agentury Reuters.

Jak připomíná britský server News, manželé, kteří jsou v současnosti již v důchodu, začali své království zeleně budovat v roce 1982. Svou zahradu letos otevřeli pro veřejnost v polovině října na jeden den po dvouleté pauze. Jejich pozemek v hrabství West Midlands za tu dobu navštívilo 672 lidí.

Otevírání soukromých zahrad veřejnosti na jeden den a vybírání vstupného, které pak putuje na charitativní účely, je v Británii tradicí, která nese název Národní zahradnický plán (National Garden Scheme). Díky ní stihlo Newtonovic zahradu navštívit přes 14 tisíc lidí, čímž manželé mohli odevzdat na charitu přes 43 tisíc liber (1,25 miliónu korun).

Sami manželé po více než třech desítkách let přistupují k péči o svou pýchu nazvanou Four seasons garden (zahrada čtyř ročních období) nikoli jako k prostému zahradničení, ale jako k umění. Přesněji řečeno jako k výtvarnému umění. Mezi záhonky se pohybují často s blokem v ruce a zapisují si poznámky o každé rostlině a pečlivě promýšlejí její umístění s ohledem na skladbu zeleně a její barevné vyznění v okolí.

„Díváte se na každou rostlinu a pracujete na ní. Je to, jako kdybyste malovali jeden velký obraz,” popisuje Tony Newton. „Marie říká, že je to, jako kdybyste vytvářeli obří květinové aranžmá, protože květinové aranžmá také není jen o květech, důležité jsou rovněž listy,” dodává.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahradní kuchyň jako dárek k padesátinám

Ke svým padesátinám si náš čtenář Vít nadělil zahradní kuchyň. Zařídil ji ve stylu, který v sobě snoubí venkovské, industriální a retro prvky. Jejímu vybavení...

Zahradě, která vznikla na skále, nic nechybí

Zahrada, ve které nechybí vůbec nic. Tak by bylo možné stručně charakterizovat zahradu naší čtenářky Miroslavy z Moravské Třebové. Navzdory hodně svažitému...

Výběr článků

Načítám