Hlavní obsah

Soutěž Strom roku jde do finále. Letos bojují hlavně hrušky proti lípám

Letošní ročník ankety Strom roku už zná svých 12 finalistů, mezi nimiž může vítěze od 20. června vybírat široká veřejnost. Zajímavostí roku 2022 je početné zastoupení ovocných stromů - tři hrušně a jedna třešeň. Pro ti nim stojí tři lípy, dva javory, jinan, bříza a dub.

Foto: Archiv soutěže Strom roku 2022

Článek

Jakkoli se v prvních ročnících ankety mohlo zdát, že soutěž stromů bude v podstatě záležitostí mohutných letitých dubů, našich národních stromů - lip a ztepilých šviháků smrků či věkem pokroucených borovic, výsledky minulých ročníků posílily sebevědomí majitelů a milovníků ovocných dřevin.

Může za to vítězství Jabloně u Lidmanů z Náchodska, která si odnesla zlaté vavříny z národního klání v roce 2020.

Stromem roku se letos stala jabloň

Zahrada

„Mezi dvanáctkou soutěžících letos najdeme hned čtyři ovocné stromy – Bartákovu třešeň z Hostěnic u Brna a tři hrušně: Prajzovskou hrušku z Hostišové na Zlínsku, Hrušeň hniličku z Drásova u Příbrami a Sousedskou hrušku z Kralic nad Oslavou. Proti nim soutěží tři lípy: nejstarší a zároveň nejmohutnější strom letošní soutěže – 475letá Bratrská lípa z Kunvaldu s obvodem více jak 9 metrů; v pořadí druhý stromový senior: 275letá Vorařská lípa z Rychnovska; a na opačném pólu teprve 86letá Lípa osudu z Chvalkovic na Hané,“ popisuje první zajímavosti letošního ročníku koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.

Finálový tucet doplňuje Majestátní dub pod Šumnou rostoucí na Chomutovsku, Jinan na brněnském Mendelově náměstí, javor z Komni přezdívaný Tajemný hradní pán, Popovská bříza ze zaniklé obce na Jáchymovsku a Javor babyka v Ústí nad Orlicí.

Nejde o velikost, ale o příběh a sílu komunity

„Během hlasování ale nehraje až takovou roli vzhled nebo stáří stromu, ale síla místní komunity, která za svým favoritem stojí,“ upozorňuje koordinátorka a zdá se, že letos se dobře smluvily zejména komunity na jižní Moravě.

Nejvíce nominací letos dorazilo totiž právě z Jihomoravského kraje – celkem 21, rovných 10 jich bylo přímo z Brna. Osm přihlášek přišlo z Olomouckého kraje, pět ze středních Čech, Pardubický kraj vyslal do klání čtyři stromy. Ostatní kraje dodaly od jedné do tří nominací.

Evropským stromem roku se stal polský dub Dunin, česká Zpívající lípa je letos osmá

Zahrada

Dvanáct finalistů vybírala porota z řad zástupců předchozích ročníků a odborníků mezi 55 nominacemi z 13 krajů. O vítězi národního kola, který pak bude Česko reprezentovat v soutěži o Evropský strom roku, rozhoduje veřejnost v rámci placeného hlasování na webových stránkách soutěže. Ten bude vyhlášen 21. září v Brně a získá šek na odborné ošetření.

Finalisté Strom roku 2022
StromSoutěžní názevObec, Kraj
Hrušeň hniličkaNádherný solitérDrásov, Středočeský
Její příběh: Hrušeň hnilička se nachází 25 metrů od uranové šachty. Koncem 50. let 20. století byl poblíž stromu otevřen důl na uran a vytěžená hlušina se vyvážela na haldu nedaleko stromu. Těžba naštěstí neměla dlouhého trvání a okraj haldy se zastavil 20 metrů od stromu. Je neskutečné, že v těžkých podmínkách během těžby v uranových dolech přežil.
Javor babyka v Ústí nad OrlicíPoslední mohykánÚstí nad Orlicí, Pardubický
Jeho příběh Podměstí, kde památný javor roste, bylo v druhé půlce 19. století předměstím pod návrším města Ústí nad Orlicí. Jeho součástí byl i park Riegrovy sady, který postupně ustoupil výstavbě sídliště a silničního průtahu. Jediným původním stromem z historických Riegrových sadů, který zázrakem přežil, je javor babyka vysazený Okrašlovacím spolkem v roce 1889.
Sousedská hruškaOvocné potěšeníKralice nad Oslavou, Vysočina
Její příběh: Hrušeň vysadil na podzim roku 1866 pan Antonín Sklenář jako dárek pro manželku. Léta pod ní sedávali a besedovali sousedé, dnes její stín vyhledávají především návštěvníci Kralic nad Oslavou, protože roste vedle kostela sv. Martina a Památníku Bible kralické. Její plody jsou menší, jedinečné chuti a jsou s oblibou používané na ovocné knedlíky.
Bratrská lípa v KunvalduLípa nadějeKunvald, Pardubický
Její příběh: K památné lípě se vážou pověsti o odchodu českých bratří z vlasti roku 1547. Jedna z verzí vypráví o zasazení tří lip –⁠ za víru, lásku a naději. Stromy posléze srostly v jeden. Pověst je vyprávěna i jinak. Když čeští bratři odcházeli, nakázal stařec dětem, ať nahrabou trochu české půdy s sebou na památku. Ze třech lipových větviček, kterými děti hrabaly, pak vyrostla současná lípa.
Lípa osuduNepřehlédnutelná dominantaIvanovice na Hané, Jihomoravský
Její příběh: Původní lípa, vysazená při založení hřbitova ve Chvalkovicích, byla skácena. Místní zde přesto vysadili lípu novou. Její koruna dnes převyšuje věž kostela i zámku a stala se nepřehlédnutelnou dominantou. Lípa se těší dobrému zdraví, žádná vichřice ani orkán ji nedokázaly pokořit. Dle pověsti v ní sídlí dobří duchové, kteří chrání ji i věčný spánek zámeckých pánů a chvalkovických obyvatel.
Tajemný hradní pánZuvačovský javorKomňa, Zlínský
Jeho příběh: Nad vesnicí Komňa stával hrad Zuvačov. O slavné historii hradních pánů svědčí už jen zarostlé valy. Les bez mrknutí oka zastřel to, na co byl člověk kdysi tak pyšný. A povolal sem i svého záhadného hradního pána. Nádherný javor zapustil své kořeny přesně uprostřed bývalé strážní věže. Na jeho pokroucených kmenech se dá spočinout. V jeho koruně zpívají ptáci a vítr vypráví o svobodě lidského ducha.
Jinan na Mendlově náměstíVzácný gingoBrno, Jihomoravský
Jeho příběh: Památný jinan na Mendlově náměstí patří mezi nejstarší exempláře u nás. Je živým pamětníkem otce a zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela, který v letech 1868–⁠1884 působil jako opat augustiniánského opatství na Starém Brně. List jinanu hrál významnou roli v románu Jaroslava Foglara Stínadla se bouří. Ve znaku ho zde měla tajná skupina Uctívačů ginga, pojmenovaná dle latinského názvu stromu Ginkgo biloba.
Popovská břízaDáma v letechJáchymov, Karlovarský
Její příběh: Památná bříza byla zřejmě vysazena u některého z domů v dnes již zaniklé obci Popov. Jde patrně o největší a nejstarší břízu u nás. Poutníci, kteří sem zavítají, jsou překvapeni bizarním vzhledem koruny. Silné pokroucené uzlovité větve má na svědomí především sníh, vítr a námraza. Nedaleko břízy je loňská finalistka Popovská lípa, o kousek dál první vítěz ankety Strom roku, Popovský jasan.
Vorařská lípaLípa ChoceňovskaZáměl, Královéhradecký
Její příběh: Památná lípa prožila svoje mládí na břehu náhonu zásobujícího rybník Návěsník. V jejím okolí stavěli voraři vory, které plavili až do Hamburku. Jejich práci rád sledoval hastrman Floriánek. Když se jednomu z vorařských pomocníků narodilo jedenácté dítě, stal se dobrotivý hastrmánek jeho kmotrem a daroval rodině tři stříbrné na kozičku.
Prajzovská hruškaTajemná společniceHostišová, Zlínský
Její příběh: Desítka prajzských vojáků zamířila v době prusko-rakouské války do statku ke Konečným. Tetička tam zrovna rozpouštěla máslo. Hladoví vojáci se na něj i přes protesty tetičky vrhli a zajedli ho špendlíky, které zrovna dozrály na dvoře. Vojáky potom pořádně rozbolelo břicho a ten, který másla vypil nejvíc, z toho nakonec umřel a je pochovaný pod památnou hruškou.
Majestátní dub pod ŠumnouStrom životaKlášterec nad Ohří, Ústecký
Jeho příběh: V sedle pod hradem Šumburk se nachází zřícenina bývalé tvrze z 16. století, později přebudovaná na panský dvůr. Po druhé světové válce byl dvůr znárodněn a začal chátrat. Dnes zde najdete zbytky obvodových zdí a kleneb, mezi nimiž roste 250letý dub. Pamatuje napoleonské války, revoluci v roce 1848 i obě světové války. Jeho majestátní koruna je také častým motivem pro fotografy.
Bartákova třešeňMísto setkáváníHostěnice, Jihomoravský
Její příběh: Třešeň, kterou zasadil dědeček paní Bartákové, pan František Petržela, roste na pomyslném vrcholu údolíčka Gregorka. Toto údolí je plné sadů. Některé jsou prastaré a stromy v nich jen dožívají. Některé ale mají nové hospodáře a ti je obnovují. A nejen to, podél místní cesty sázejí postupně i nové stromy. Jejich snem je vytvořit aleje ovocných stromů kolem většiny cest v této lokalitě.
Zdroj: nadace Partnerství, anketa Strom roku 2022

Anketa

Který ze stromů se nejvíce líbí vám? (Pozor, toto není hlasování do ankety Strom roku!)
Hrušeň hnilička
4,7 %
Javor babyka v Ústí nad Orlicí
8,2 %
Sousedská hruška
2,3 %
Bratrská lípa v Kunvaldu
2,5 %
Lípa osudu
25,5 %
Tajemný hradní pán
34,8 %
Jinan na Mendelově náměstí
4,9 %
Popovská bříza
4,7 %
Vorařská lípa
2,1 %
Prajzovská hruška
2,7 %
Majestátní dub pod Šumnou
4,7 %
Bartákova třešeň
2,9 %
Celkem hlasovalo 486 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám