Hlavní obsah

Pozvěte do záhonů letní náladu

Právo, Adéla Mclintock

Trvalky v barvách slunce, modré oblohy a něžných červánků, to je kombinace ušitá na míru romantice prázdninových dnů. Jaké druhy propůjčí záhonům uvolněnou letní náladu a zároveň se dobře vyrovnají s občasnými přísušky?

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Při výsadbě necháme okolo kakostu Rozanne dostatek volného místa, časem se rozroste do úctyhodné šířky 70 cm.

Článek

Kakost vedle dračíku

I záhon může připomínat letní nebe. Modravými dálkami v něm hýří kakosty (Geranium) odrůdy Rozanne. Vitální, zdravá, dlouhověká trvalka vysoká 50 cm nevytváří semena a díky tomu kvete nepřetržitě od května dlouho do podzimu.

Stejně jako dračík (Penstemon digitalis) Husker Red s purpurovými stonky a bílými obláčky zvonkovitých květů vyžaduje hlinitopísčitou půdu a dostatek slunce. Dračíky bytostně nesnášejí zimní mokro, v jílovité půdě vydrží pouze jednu sezonu.

Jarmanka mezi kakosty

Kakosty jsou úžasné doprovodné kytky vhodné do zahrad všech stylů. Zvolíme-li vyšší druhy s rozvolněnými trsy, např. kakost luční (Geranium pratense) nebo vznešený (G. x magnificum), vtiskneme záhonům lehkost a dynamiku houpavých vln.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

V prvních květnových týdnech seřízneme polovinu z každého trsu k zemi, čímž prodloužíme dobu kvetení o několik týdnů.

Když mezi nimi necháme proplouvat kuriózní květy asi 60 cm vysokých jarmanek (Astrantia), vznikne nádherná podívaná na dlouhé týdny. Na slunném až polostinném místě se dvojice udrží léta letoucí, aniž by vyžadovala ustavičnou péči.

Hvozdíky a šalvěje

Růžovými hlávkami květů k sobě od června do září láká motýly i naše oči hvozdík kartouzek (Dianthus carthusianorum). Navzdory řídkým vzdušným trsům působí dost strnule. Mohou za to pevné drátovité stonky vysoké okolo půl metru, které tohoto milovníka slunečního jasu svedly dohromady se šalvějí hajní (Salvia nemorosa) Amethyst.

I ona své lodyhy se štíhlými květenstvími umíněně napřimuje k nebi, a právě temperament, jaký z obou rostlin vyzařuje, jim zaručuje pozornost.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Hvozdíky sázíme ve větším množství, jinak hrozí, že se v porostu ztratí. Šalvěj po odkvětu seřízneme, nabere druhý dech a vykvete znovu.

S turanem rozkvetou spáry i květináče

Zahrada

Řebříček s máčkou

Neprší? Nevadí. Ostnitá máčka (Eryngium planum) je na výheň a sucho zvyklá z kamenitých svahů a suchých mezí, odkud pochází. Také řebříček obecný (Achillea millefolium), kterému příroda nadělila jemňounce stříhané aromatické listy, umí dobře hospodařit s vodou.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Obě 40 až 100 cm vysoké rostliny seřízneme až na jaře, aby si s nimi v zimě mohla pohrát jinovatka.

Stálici trvalkových záhonů s bílými nebo růžovými deštníky květů má kdekdo, co takhle dát letos šanci moderní odrůdě Paprika v odstínu vlčích máků? Společně s modrou máčkou rozehrává rafinovanou hru barev a tvarů.

Udatna prospívá ve stínu i na jílu

Zahrada

Sápa, jetel, chrastavec

Slunečnému záhonu udává tempo fuchsiová barva chrastavců (Knautia macedonica) Red Knight a jetele červenavého (Trifolium rubens), ohroženého druhu naší domácí květeny, jehož nápadné vejčité úbory pokrývají sametové chloupky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Jetelem zvýšíme úrodnost půdy. Bakterie žijící na jeho kořenech totiž dokážou přeměnit vzdušný dusík na látky potřebné pro růst rostlin.

Hmyzem zbožňovanou dvojici doprovází sápa (Phlomis russeliana), která si svou mohutností vynucuje pozornost v zadní řadě nejen v létě, ale i v zimě, kdy ji zdobí uschlé semeníky. Díky promyšlenému odstupňování vyniká dobře charakter každé zúčastněné rostliny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Tařice skalní se třpytí jako zlato mezi kameny

V létě, na podzim a v zimě se tváří nenápadně. Teprve když ji jaro přemluví ke květu, září jako drahocenný kov. To se pak údiv změní v úžas. A taky v touhu mít...

Zahrada jako pokladnice nápadů

Rakušanka Petra a její manžel Oliver dovedli svou venkovskou zahradu uvelebenou v údolí potoka Weidenbach za hranici všednosti. Vděčí za to neutuchajícímu...

Jak udržet jezírko v kondici

Kalná voda a přebujelá houšť nesluší ani jezírku v zahradě, ani jeho zmenšenině na balkoně. Co máme udělat pro to, aby zůstalo křišťálově čisté a přinášelo...

Nejen trpělivost růže přináší

V dobřichovické zahradě Evy Křenkové se oči i nos lačně upínají k místům, kde kvetou a voní růže. Je život po boku urozených královen tak růžový, jak se na...

Holuba hřivnáče ze zahrady nevyhánějte

Tajemným, několikrát opakovaným hu-hú-hru hu-hrú se do daleka ozývá holub hřivnáč, který stejně jako kdysi kos opouští lesní tišiny, aby byl blíže lidem....

Výběr článků

Načítám