Hlavní obsah

Ostálky prodlouží radost z léta

Právo, Adéla Mclintock

Málokteré kytky se můžou chlubit takovou vůlí ke kvetení jako ostálky. Vedro nevedro, po únavě ani stopy. Pestrobarevná paráda neskončí, dokud se do záhonů nevkrade první mráz.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Tzv. kaktusovité ostálky se podobají stejnojmenným jiřinkám. Úbory s úzkými plátky měří až 12 cm.

Článek

Kdo už někdy ostálky sličné (Zinnia elegans) nebo třeba Haageovy (Z. haageana) pěstoval, ví, že jsou to holky nevyzpytatelné.

Byť naše údolní, podhorské, ba i horské zahrádky znají minimálně už dvě století, pamatují si dobře na své mexické kořeny, proto když se na ně obloha mračí moc dlouho, nic kloudného nepředvedou.

Zato v teplém slunečném létě se panenky vyšňoří, načechrají zářivé krinolíny a rozjedou to ve velkém stylu, až oči přecházejí.

Až čtyři měsíce pestrých květů

Od konce června do října. Bez pauzy. A když si dá první mrazík na čas, tak klidně ještě déle. Ostálky neboli cínie, chcete-li, kvetou bohatě a dlouho, prostě chtějí vypadat neodolatelně.

A my si pak dlouze mneme čelo nad tím, jestli zvolit ty s úborem jednoduchým, poloplným, nebo plným, v němž jsou jazykovité květy nahuštěné jako sardinky, takže vytvářejí shluk podobný bambuli na kulichu.

Velikost květenství kolísá podle kultivaru od 3 do 8 cm, ale třeba u série kaktusovitých měří v průměru až 12 cm.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kultivar Aztec Sunset ostálky Haageovy (Zinnia haageana) se vychloubá moderním ombré v kontrastních barvách.

Když přijde na barvy, je rozhodování ještě těžší. Ostálky nabízejí sněhově i krémově bílou, citronově, kanárkově i medově žlutou, oranžovou, takřka všechny odstíny růžové, jiskrně červenou, karmínovou až řepově rudou, fialovou, a dokonce jablečně zelenou pod jménem Envy.

A pak jsou tu senzační kultivary Aztec Sunset či Caroussel s moderním ombré nebo melírovaný Peppermint Stick.

Kytice jako malovaná

Letničky vysoké 30 až 100 cm dávají květinovým aranžím zářivou jiskru. Na koho by směsice neonek působila příliš výbojně, ztlumí ji krémovou či zelenkavou odrůdou nebo sáhne po pudrových tónech.

Stejně jako na záhonu tak i ve váze to ostálkám sluší po boku jemných okrasných trav, krásenek (Cosmos), luštěnic (Cleome), šalvějí, moračů (Ammi majus) či aksamitníků a jiřinek, s nimiž sdílí nejen čeleď hvězdnicovitých Asteraceae, ale i podobnou vizáž.

Starý dobrý rozmarýn je nově šalvěj rozmarýnová

Zahrada

Ostálky mají lámavé duté stonky. Nevpichujeme je tedy do pěnové hmoty oasis ani je při vázání nemačkáme v dlani! Raději jednotlivé stonky ukládáme rovnou do vázy s vodou. Po přidání lžíce octa nebo kapky bělidla prodloužíme životnost kytice z obvyklých sedmi na nejméně deset dní.

Kdo může, aranžuje pod širákem. Neuplyne ani pět minut a objeví se motýli, kteří jsou k jednoduchým a poloplným úborům vábeni přímo magnetickou silou.

Následnice ze semínek

Během léta zvadlé úbory včas uštipujeme, aby uvolnily místo novým.

Někdy v půlce září jim však dáme šanci vytvořit nažky, které sklízíme suché nebo je dosušíme doma. Z nich pak opatrně vydrolíme semena připomínající hrot oštěpu a uchováme je v označené papírové obálce na suchém místě do příštího výsevu.

Pětkrát NE...
Nespěchat
Z ostálek se může radovat jen ten, kdo si je sám vyseje a je trpělivý. S přímým výsevem do záhonu počkáme až na květen, kdy už půda pěkně hřeje. Ostálky totiž nesnášejí chlad. Semena vysetá do dokonale propustné zeminy v odstupu okolo 15 cm jen lehce zakryjeme vrstvou prosátého substrátu.
Nerušit
První květy se objeví asi 60 dnů od výsevu. Chceme-li si barevnou nádheru užít co nejdéle, předpěstujeme si začátkem dubna rostliny za oknem. Vyséváme do rozložitelných květináčků z papíru, které spolu se sazeničkami sázíme po zmrzlých rovnou do země. Vyhneme se tak pikýrování a rušení kořínků.
Nestínit
Na smíšeném záhonu, v předzahrádkách, podél cesty, v prolukách mezi zelím a cibulí, zkrátka všude tam, kam je pozveme, nesmí stát slunci nic v cestě, jinak s květy nepočítejme.
Nenechat žíznit
Nepřijde-li voda z nebe, musíme ji doplnit z konve, aby kořeny měly stále co pít, jinak rostliny přestanou kvést nebo je ohrozí houbová infekce. Zaléváme ráno, aby listy stačily dokonale oschnout a nešířilo se mezi nimi po vlahých letních večerech padlí.
Netrápit hladem
Před výsevem či před výsadbou půdu pořádně nakrmíme. Nejlépe dobře uleželým kompostem, guánem či kuřinci. Později letničkám dopřejeme pár dávek hnojiva s vyšším obsahem fosforu a draslíku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Udatna prospívá ve stínu i na jílu

Rádi byste dali tmavému koutu svěží jiskru? Nastěhujte tam udatnu! Když rozkvete, prosvítí tmu jako světlušky o svatojánské noci a nezastaví ji v tom ani půda...

Holuba hřivnáče ze zahrady nevyhánějte

Tajemným, několikrát opakovaným hu-hú-hru hu-hrú se do daleka ozývá holub hřivnáč, který stejně jako kdysi kos opouští lesní tišiny, aby byl blíže lidem....

S turanem rozkvetou spáry i květináče

Turan Karvinského nehýří žádnou pompou, vlastně je to úplně obyčejná kytka, kterou ale stojí za to poznat a mít nablízku. Kdo si s ním začne, toho bude od...

Výběr článků

Načítám