Hlavní obsah

Oplocení musí domu slušet

Plot vymezuje pozemek okolo domu a je zároveň i jeho ozdobou. Je to prvek, který má jasnou funkci, ale důležité je, aby pasoval ke stylu domu, do okolní zástavby. V nabídce je mnoho materiálů a designů, proto pečlivě vybírejte ten pravý pro vás. Vydržet by měl několik desítek let.

Foto: Hornbach

Plot Gabio geometrie z pozinkované a práškově ošetřené oceli vynikne barvou i geometrickými průhledy. Cena 5790 Kč/180 × 90 cm

Článek

Základem je správné vyměření hranic pozemku a určení, kde bude vstup a vjezd do zahrady. Dále správná volba materiálu, vzdálenost jednotlivých sloupků.

Šikovné je využít i nabízené konfigurátory, protože s jasnou vizualizací máte hned lepší představu, jak bude plot vypadat. Díky 3D návrhu se dobře naplánuje i množství potřebného materiálu a finální cena.

Budeme potřebovat stavební povolení?

V roce 2018 došlo ke změně stavebního zákona. Od té doby není nutné stavební povolení pro ploty do výšky 2 m. Souhlas stavebního úřadu musíte shánět ve chvíli, kdy oplocení hraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi či veřejným prostranstvím, anebo pokud se váš pozemek nachází v nezastavěné oblasti. Složité papírování začíná ve chvíli, kdy se chystáte oplotit místo v ochranném pásmu či památkové zóně.

Vyberte správný materiál

Dobré je si ujasnit, co všechno od oplocení požadujete. Bydlíte na frekventované ulici a chcete zabránit pohledům zvenčí?

Nebo máte jako prioritu protihlukovou bariéru či bezpečné udržení domácích mazlíčků na svém pozemku…?

Dřevo a kov

Smrk, borovice, modřín, zkrátka dřevo je velmi oblíbená varianta na oplocení. Jedná se o ekologický materiál, který působí hřejivě a útulně. Není drahý, ale musíte počítat s menší životností a většími nároky na údržbu.

Klasikou jsou drátěné, pletivové ploty, které nabízejí rozmanitý design. Jejich průhlednost ale nezaručí soukromí. Výhodou je poměrně rychlá montáž a nenáročná údržba. Jde o nejlevnější a nejdostupnější variantu oplocení.

Čím ohraničit pozemek? Inspirujte se

Tipy a trendy

Kovové a kované oplocení reprezentuje elegantní nadčasovou variantu. Krásné jsou ručně kované ploty, které mají povrch žárově zinkovaný a jsou bezúdržbové. Dále také plastové ploty, jež umožní sladit barvu plotu s okny, jsou nenáročné na údržbu, trvanlivé a stabilní vůči vlivům počasí.

Oblíbená je i tzv. WPC varianta: jde o ekologický a moderní materiál složený ze dřeva a polymeru, který je rovněž téměř bezúdržbový. Zaujme přirozeným vzhledem v mnoha barevných variantách inspirovaných přírodními tóny dřeva.

Beton a kámen

Praktický a často používaný je beton, konkrétně betonové tvarovky pokládané na sebe, armované a prolévané betonem. Životnost je několik desítek let, materiál je velmi odolný vůči poškození a přírodním vlivům. Některé typy fungují i jako protihlukové bariéry.

Další možností je zděný či kamenný plot. Nabízí nejvíce soukromí a klidu, lze je j dobře kombinovat s jinými materiály (plast, kov, dřevo). Jistou nevýhodou je vyšší cena a náročnější výstavba plotu.

Poslední variantou je živý zelený plot, který oceníte při správném výběru rostlinek. Kombinovat lze dřeviny jehličnaté s listnatými, kvetoucí, opadavé, popínavé i neopadavé. Oslovte zahradníka a společně s ním zvolte zeleň, jež bude zdobit, a přitom zvládnete její údržbu. Počítejte ale s tím, že zastřihávání je nutné minimálně dvakrát ročně.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Živý plot se za péči odmění krásou

Zahrada

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám