Hlavní obsah

Muž 13 let buduje za domem japonskou zahradu. Čistotu jejího stylu oceňují i Japonci

Když Angličan Martin Fitton z Brislingtonu navštívil japonskou zahradu během dovolené v Dorsetu, okamžitě propadl jejímu kouzlu a rozhodl se, že přesně v tomto stylu by chtěl mít také tu svou. Uběhlo 13 let, které vyplnil neúnavnou prací na svém snu, a se svým výsledkem může být více než spokojený. Jeho japonská zahrada nemá chybu.

Angličan strávil 13 let tvorbou stylové japonské zahradyVideo: AP

 
Článek

Jezírko s koi kapry, klenutý můstek přes něj, brány torii, lucerny, bonsaje, čajovna, pavilon, malé pagody... To jsou jen některé z mnoha charakteristických prvků, které lze v zahradě 54letého Martina Fittona objevit.

Své království za řadovým domem, který obývá společně s rodinou na předměstí anglického Bristolu, začal vytvářet před třinácti lety.

Martin společně s rodinou vyrazil v roce 2009 na dovolenou do Dorsetu, kde mj. navštívili i velkou soukromou zahradu Compton Acres ve městě Poole. Tam poprvé spatřil, jak vypadá hezky vedená zahrada v japonském stylu.

„Nikdy předtím jsem v japonské zahradě nebyl. Připadala mi tak tichá a klidná. Jak jsem se tak kolem rozhlížel, říkal jsem si, že tohle rozhodně zvládnu také. Miluji, když mohu být na zahradě, a vždycky mě bavila práce se dřevem, takže se v tom spojily hned dva mé koníčky,“ svěřil se Angličan reportérům agentury SWNS.

Čajovna z domku pro děti

Když se vrátili z dovolené domů, začal přemýšlet, čím začít. Jejich dvě děti Rhys a Vanessa byly tehdy už náctileté, a tak prolézačky a letní domeček, které jim na počátku milénia na zahradě postavil, už nevyužívaly. Domeček se ale nyní hodil.

Majitel ukrývá zahradu v japonském stylu za víc než milion korun za nenápadným domem

Zahrada

Martin jej upravil a proměnil v čajovnu. „Je to první věc, kterou spatříte, když do zahrady vstoupíte, a je to také první věc, kterou jsem udělal,“ říká.

Postupně pak proměňoval další části zahrady – přibyla zenová zahrada, pavilonek a japonská treláž. Vše si postavil a vyrobil sám – s jedinou výjimkou, a to jsou lucerny z betonu. K tomu si přizval na pomoc odborníka.

„Je to velice obohacující. Když přijdu z práce domů, nevysedávám jen u televize, ale mám plné ruce práce na zahradě,“ pochvaluje si muž, který se živí jako řidič cisterny.

Japonská zahrada promlouvá skrze kameny

Tipy a trendy

„Mám to tu rád všechno. Nedávno jsem renovoval horní část zenové zahrady, takže to je patrně teď moje nejoblíbenější část. Rád se svou ženou sedávám v pavilonu s šálkem čaje nebo s pivem a dívám se jen tak do zahrady. Je to velmi uklidňující,“ pochvaluje si Martin, který během let navštívil ještě další japonské zahrady v zemi.

Čistota stylu

Chtěl, aby ta jeho byla co nejvíce tradiční, co nejvíce blízká japonské kultuře. A proto začal japonské zahrady důkladně studovat.

„Začal jsem u časopisů a knih, protože jsem tehdy ještě neměl k dispozici internet. Od té doby, co mi byl dostupnější, začal jsem hledat inspiraci i tam. Chtěl jsem mít jistotu, že všechno bude japonské a že se mi tam nevmíchá nic čínského. Chtěl jsem, aby to bylo stylově čisté a ne nějaký mišmaš,“ říká.

Japonské zahradě v Budyni nad Ohří vládnou jehličnany

Zahrada

Nakonec se s několika lidmi z Japonska spřátelil, a když si nebyl něčím jistý, prostě jim napsal s prosbou o radu či překlad. Sám v Japonsku nikdy nebyl, ale plánují se tam společně se ženou vypravit za pár let, u příležitosti společné oslavy 60. narozenin.

Z Martinovy zahrady je nadšená nejen jeho vlastní rodina. Během let si získala velkou popularitu a uznání v okolí, ale i ve světě. Pochvaly z nejvzácnějších přicházejí z Japonska. Tamní fanoušci jeho zahrady oceňují zejména úctu a zaujetí pro tradici.

Muzeum přiblíží historii japonské zahrádky v Luhačovicích

Cestování

„Ohlas na zahradu je ohromující. Chválí mi ji i Japonci, což je opravdu krásné. Nechtěl bych je urazit tím, že dělám něco špatně,“ doznává a dodává:

„Jsem opravdu rád, že jsem se rozhodl ji udělat, a doufám, že jsem pro ostatní lidi vytvořil prostředí se stejným klidem a mírem, jaké jsem cítil při návštěvě své první japonské zahrady já.“

Anketa

Máte rádi zahrady v asijském stylu?
Ano, mám pro ně slabost.
58,8 %
Líbí se mi na nich jen něco.
25,2 %
Spíš moc ne.
6,2 %
Ne, to mi nikdy nic neříkalo.
9,8 %
Celkem hlasovalo 13186 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám