Hlavní obsah

Mistři zahrad: Z punkové neopečovávané zahrady zelená oáza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stávající rohovou zahradu u bytu v centru města si majitelka přála zrekonstruovat a proměnit v oázu klidu pro relaxaci a odpočinek. Do práce se pustila zahradní architektka Dana Makrlíková a její tým z pořadu TV Seznam Mistři zahrad.

Foto: Archiv pořadu Mistři zahrad

Dvě původní terasy nově propojují moderní šedivé nášlapy, majitelka si velmi pochvaluje, že se z terasy na terasu dostane suchou nohou.

Článek

Původní zahrada u moderního bytu byla původně tak trošku punk. Dvě dřevoplastové terasy, na kterých už byl nános mechu, vše přerostlé a chaotické. Zahrada působila neuspořádaným dojmem. Zahradní architektka Dana si musela poradit také s problematickým svažitým terénem, a k tomu vymyslet i odstínění od sousedních domů.

Dalo by se ale říct, že v případě této zahrady se jednalo tak trochu spíše o rekonstrukci než o přeměnu. Řadu rostlin Dana zachovala, ale přesadila je a umístila na vhodnější místo.

Velká část zahrady je ve stínu, stávající vegetaci tak bylo třeba doplnit především stínomilnými rostlinami.

Paní majitelka se tak může nově těšit například z host, kapradí, dlužich, které dělají nádherný efekt, také z bergenií, žlutě kvetoucího kontryhelu a sasanek. Nechybí ani hortenzie, v rozích rododendrony a azalky. Na zahradě jsou rovněž nádherné vysoké trávy.

Mistři zahrad: Mini zahrada s dvěma terasami a vířivkou

Zahrada

Původní dvě terasy byly o 20 cm výše než trávník, a to vytvářelo nepříjemný schod. Díky navezení zeminy a srovnání teras a trávníku do stejné výšky se zahrada opticky propojila a nabízí pohodlný přechod z terasy na trávník bez schodu.

Pořad Mistři zahrad můžete sledovat každou sobotu na Televizi Seznam od 16:45. 

Reklama

Související témata:

Související články

Mistři zahrad: Zelená oáza uprostřed města

Byt v centru města s velkou prázdnou terasou, na kterou celý den svítí slunce. To byl další úkol pro zahradní architektu Danu Makrlíkovou a její tým z pořadu...

Výběr článků

Načítám