Hlavní obsah

Mistři zahrad: Velká proměna malé zahrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá rodina si vysnila zahradu, na které bude moci trávit volný čas, grilovat, a hlavně relaxovat. Majitelé chtěli na zahradě také vodní prvek, masivní dřevěnou houpačku pro děti a ohniště na společné opékání buřtů. Proměny se ujala zahradní architektka Dana Makrlíková a její tým z pořadu Televize Seznam Mistři zahrad.

Foto: Archiv pořadu Mistři zahrad

Terasa u domu byla důkladně rozšířena.

Článek

Proměna zahrady ve tvaru písmene U byla pro Danu a její tým velkou výzvou. Majitelé si přáli na poměrně malý pozemek dostat hodně prvků, které jim zpříjemní volný čas. Vše bylo nutné důkladně promyslet a proměřit.

Zahradu s dřevěnou terasou začala rodina tvořit asi před čtyřmi lety. S nikým ale plán nekonzultovala a s výsledkem nejsou její členové moc spokojeni.

„Majitelé udělali klasickou a velmi častou chybu hned u vytváření terasy. Vytvořili prostor, který měl cca 2,5 - 3 metry na šířku. Terasa byla tedy příliš úzká a když na ni dali stůl a čtyři židle, byla zcela zaplněná. O zbytek zahrady se zatím moc nestarali a čas trávili hlavně na malé terase. A právě to chtěli změnit a vytvořit více odpočinkových zón a míst na sezení,“ komentuje proměnu Dana Makrlíková.

Majitelé se nebránili ani vyvýšeným záhonům, ve kterých by společně s dětmi pěstovali drobnou zeleninu a ovoce. Do prostoru zahrady chtěli zakomponovat také uklidňující vodní prvek ve formě fontánky.

Foto: Archiv pořadu Mistři zahrad

Studánka zpříjemní prostředí na terase.

Dana zahradu změnila k nepoznání. Prostor k posezení výrazně zvětšila, do budoucna majitelé plánují také zimní zahradu, kde bude další velký prostor na sezení. Na druhé části zahrady ve tvaru písmene L je nová dřevěná terasa, kde vznikl prostor na relaxaci. Okolo terasy vznikl nádherný nový dřevěný plot vytvářející soukromí. Proti domu u terasy je velká zeď sousedního domu, kterou bylo nutné odstínit. Díky velkým stromům a hortenziím má rodina nejen soukromí, ale i příjemný kout obklopený zelení.

V terase pak ještě vzniklo místo pro kortenovou fontánku, která svým bublajícím zvukem vody uklidňuje a zároveň čistí a osvěžuje vzduch. K fontánce byl zasazen japonský javor, který místo u vody přímo miluje. Zároveň bude chráněný ze všech stran, a tím by se mu na tomto místě mělo dařit. Javory japonské totiž nesnáší vítr a často namrzají.

Celou zahradu bylo také nutné zvýšit. Původní terasa totiž byla 30 cm nad terénem parcely. Díky srovnání výšek tak majitelé mohou volně a jednoduše procházet zahradou. U terasy zůstalo i místo pro původní borovici, jediný strom, který zůstal zachován, a pod kterým jsou kameny, jež si majitelé přáli také zachovat.

Mistři zahrad: Zaplevelený trávník u řadového domku se změnil v kultivovaný prostor s květinami

Zahrada

V dalším rohu zahrady architektka Dana vytvořila jemný val a vysadila na něj břízy s okrasnými travami. Břízy opět vytvářejí požadované soukromí. Travnatá plocha pak navazuje na kamínkovou část, jež je orámovaná velkou dubovou masivní houpačkou a navazuje na místo pro opékání buřtů s kortenovým ohništěm a dubovými kostkami. Vedle tohoto sezení ještě vzniklo místo na vyvýšené záhony a zahradní domek. Celou touto části vede nový chodníček obklopený z obou stran vegetací a končící až u hlavního vchodu.

Zahrada bude v různou dobu roku barevně kvést, tak jak si přáli majitelé. Ve stinných partiích nechybí dlužichy, hosty, japonské sasanky, čechravy nebo kavyl. Slunné části pak probarví sporýše, levandule, šanty, svíčkovec, ruské šalvěje, třapatovky nebo astry.

I když je tato zahrada velmi malá, díky promyšlenému rozvržení se na ni povedlo dostat všechny prvky, které si majitelé přáli.

Pořad Mistři zahrad můžete sledovat každou sobotu na Televizi Seznam od 16:45. 

Reklama

Související témata:

Související články

Mistři zahrad: Zelená oáza uprostřed města

Byt v centru města s velkou prázdnou terasou, na kterou celý den svítí slunce. To byl další úkol pro zahradní architektu Danu Makrlíkovou a její tým z pořadu...

Výběr článků

Načítám