Hlavní obsah

Měsíček lékařský se o sebe stará sám a kvete celé léto

Právo, Jiří Antal

Kdo by neznal zářivě oranžové úbory měsíčků, které bez větší péče kvetou neúnavně celé léto. Mnohdy je ani vysévat nemusíme, hospodaří si na zahradě samy. Měsíček lékařský je navíc vyhlášená léčivá rostlina. U nás se donedávna pěstovaly jen měsíčky se žlutými a oranžovými úbory. Jiné jsme ani neznali. Dnes je sortiment této skromné rostliny poměrně bohatý.

Foto: Jiří Antal, Právo

Bronzed Beauty

Článek

Měsíček lékařský (Calendula officinalis L.) pochází z jižní Evropy, především ze Středomoří. Jak píše Mathioli ve svém Herbáři: „Obyčejný roste planě ve Francii kolem Mompelieru a na mnohých místech v Toskáně ve vlašské zemi.“

Foto: Jiří Antal, Právo

Candyman Yellow

Měsíček je rostlina dvouletá, ale pěstuje se převážně jako letnička. Na stanovišti se snadno semení a udržuje samovýsevem. Naše zimy přežívá jen příležitostně. Jeho jméno je odvozováno od toho, že ve své domovině kvete celoročně, tedy o každých kalendách (calendárum - kvetoucí po několik „kalend“, Kalendae - z latiny název prvního dne v měsíci), tedy že kvete po celý rok.

Trojí jištění

Nejkrásnější ozdobou, pro kterou jej pěstujeme, je úbor, který má několik řad jazykovitých květů.

Foto: Jiří Antal, Právo

Touch of Red Mixture

Zdánlivě na něm není nic zvláštního oproti ostatním hvězdnicovitým rostlinám (Asteraceae), které na zahradách pěstujeme, jako jsou kopretiny, astry, hvězdnice, zápleváky, třapatky apod.

Při podrobnějším prozkoumání květenství však zjistíme, že zatímco u jiných hvězdnicovitých jsou jazykovité květy jenom na parádu, u měsíčku jsou plodné a po jejich odkvětu se tvoří zvláštní srpovité a ostnité nažky, které Mathioli připodobňuje k ocasu štíra. To napomáhá k šíření prostřednictvím zvířat. Ty jsou umístěny ve vnějším kruhu. Hned za nimi bychom našli nažek člunkovitého tvaru, které jsou uzpůsobené k šíření větrem.

Foto: Jiří Antal, Právo

Usušené úbory nesmí ztratit barvu.

Ve vnitřním kruhu jsou pak nažky nejmenší s drobnými zoubky, které šíří hmyzožraví ptáci. Středový terč je pak složen pouze ze samčích květů, a tudíž se zde plody netvoří.

Pěstování

Měsíček je velmi nenáročný. Semena můžeme vysévat od konce března (podle počasí). Klíčí již při teplotě několik stupňů nad nulou a klíčení trvá maximálně tři týdny. Další vývoj je již rychlejší a za optimálních podmínek se během měsíce můžeme dočkat prvních květů.

Foto: Jiří Antal, Právo

Greenheart Orange

Měsíčkům se nejlépe daří na slunném stanovišti a v dobře živinami zásobené humózní půdě. Dokáže se však velmi uskromnit, ovšem za cenu slabšího kvetení a menších úborů. Dostatek živin a vláhy ovlivňuje také plnokvětost úborů. Měsíčky se hodí do letničkových výsadeb, zaplní místo po zatahujících jarních cibulovinách nebo ozdobí bylinkovou partii zahrady. Můžeme je také Candyman Yellow využít ve váze, kde řezané v rozvíjejícím se poupěti vydrží bezmála dva týdny.

Paleta odrůd

V rejstříku odrůd naše semenářské firmy nabízejí poměrně zajímavý sortiment. Jednou z řad odrůd je Cablouna, nejčastěji prodávaná ve směsi jako Cablouna Mix. Tato řada středně vysokých měsíčků je nápadná středovým terčem vytvořeným z trubkovitých samčích květů. Jako příklad jmenujme Kablouna Orange with Dark Centres, Kablouna Lemon Yellow či Kablouna Apricot. Podobné odrůdové řady jsou dále Midas a Greenheart. Efektní barvu přecházející z oranžové do nachové má měsíček Neon. Daisy je anglický výraz pro sedmikrásku či kopretinu. U měsíčků pod tímto označením najdeme zakrsle rostoucí odrůdy Lemon Daisy a Orange Daisy.

Foto: Jiří Antal, Právo

Apricot Beauty

Efektní je také řada Candyman, například Candyman Orange a Candyman Yellow. Zapomenout bychom neměli ani na Bronzed Beauty s poloplnými až plnými květy, které mají více či méně výrazné bronzové žíhání a tmavý střed. Pod označením Pacific Beauty najdeme směs plnokvětých měsíčků s úbory v pastelových tónech od žluté přes krémovou, meruňkovou až po sytě oranžovou.

A aby té krásy nebylo málo, přidáme ještě Apricot Beauty v jejichž úborech rovněž najdeme přechody různých barevných tónů. Odrůd je ovšem mnohem více, jejich osiva však nebudou asi běžně na našem trhu ke koupi.

Měsíček jako léčivka

Již ve starých herbářích najdeme recepty, ve kterých se radí užívati vody měsíčkové proti zánětu očnímu a proti morové zimnici. Používán byl kdysi jako potopudný a žloutenku zahánějící. Mathioli píše, že měsíček jest užitečný spíše zevně nežli vnitřně. Používali jej už Keltové a Římané.

Jeho účinky jsou především hojivé a protizánětlivé. Měsíčková mast nebo měsíčkový olej hojí rány, odřeniny, popáleniny i poštípání hmyzem. Vnitřně působí na játra a žlučník, hojí záněty, působí antibioticky a uklidňuje. Úbory sbíráme po celé léto a používáme čerstvé nebo je sušíme.

Reklama

Související témata:

Související články

Komposty a kompostéry

Kompost, směs organických odpadů ze zahrady a domácnosti, je nejstarším a nejpřirozenějším prostředkem ke zlepšení kvality půdy.

Dynamický obraz na zahradě

Vyjít na terasu a dívat se. Každý den jiný program bez přepínání kanálů. Mění se nejen s ročním obdobím, ale i s osvětlením, nebo dokonce tím, zda postojíte...

Voda v zahradě

Voda v zahradě může mít mnoho podob, nejčastěji jako menší či větší jezírko.

Výběr článků

Načítám