Hlavní obsah

Letní levandulové pokušení, které navodí atmosféru francouzského venkova

Právo, Adéla Taitlová

Hřejivé sluníčko, nebe bez mráčku, vzduch prosycený okouzlující vůní levandule… S aromatickými keříky a stylovými doplňky si i za plotem české zahrádky snadno vytvoříme báječnou atmosféru francouzského venkova.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Levandule provoní a ozdobí jakýkoli byt.

Článek

Darováno od srdce

Vzrostlé keříky mají vůně i květů na rozdávání. Není nic snazšího, než z levandule za pár okamžiků vytvořit milé drobnosti, které potěší naše blízké a přátele. Když svazky s krátkými stonky připevníme k drátku, vznikne věneček na dveře nebo okenní kliku, jednotlivé hrozny a kvítky můžeme nasypat do plátěných pytlíčků a polštářků nebo půvabné porcelánové škatulky ve tvaru srdíčka.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Levanduli je možné naranžovat také do ozdobné misky.

Vytrvalá krása

Keříky odolných levandulí zahrádku krášlí, jak je rok dlouhý. Od jara, kdy se vybarvují drobná poupátka, přes letní hojnost květů trvající často až do podzimu. V zimě se zase ve středu pozornosti ocitají stříbřitě plstnaté lístky. Vytrvalá je také krása řezaných květů, jejichž vůně, nádherné zbarvení a prostý tvar z nich dělá perfektní floristický materiál. Nad pugétkem v romantické vázičce, kde dělají levanduli společnost rudé růže a nadýchané obláčky kontryhele, se až tají dech.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Připraveno ke sklizni

Nemá trny ani nežahá. Pečovat o levanduli je potěšení. A co teprve sklizeň! Při každém doteku se uvolňují voňavé silice, které působí relaxačně a svádí ke sladkému snění o slunném jihu. Sběr provádíme podle potřeby už v době vybarvených poupat, ale nejčastěji v létě, když se kvítky pěkně rozvinou. Aby nám náladu nepokazily chybějící nůžky nebo provázek, připravíme si vše potřebné do stylové dřevěné přepravky s přihrádkami, kam čerstvě utržené klásky rovnou ukládáme.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Večerní rozjímání

Pohodlně se usadit a klábosit s přáteli nebo se ponořit do poslechu oblíbené hudby, přitom obdivovat krásu barevných květů a mihotavých plamínků svíček. A co víc, vdechovat příjemnou vůni, která uklidní před spaním. Jak to ale všechno skloubit dohromady? Poblíž venkovního sezení postavíme skleněné svícny. Do jednoho nasypeme hrst levandulových květů a uložíme na ně čajovou svíčku. Druhý napustíme vodou a mezi průsvitné dekorační kamínky zapícháme čerstvou levanduli na delších stoncích.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Květy plné chuti

Spolu s tymiánem, dobromyslí, rozmarýnem a šalvějí by levandule neměla chybět na žádném bylinkovém záhoně. Kromě esenciálních olejů, které se využívají ve farmacii, k aromaterapii a výrobě parfémů se květy levandule lékařské výtečně hodí ke kulinářským účelům - jak v čerstvé, tak sušené formě. Jejich chuť víceméně odpovídá tomu, jak voní.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Používají se k ochucení cukru, soli a octa, připravuje se z nich čaj, dodávají neobyčejnou příchuť a aroma sušenkám, koláčům a džemům, ale i pečenému masu. Levandulí provoněný med produkují včely na farmách, kde se tato skutečně jedinečná rostlina pěstuje.

Zavěsit a usušit

Za předpokladu, že vodu ve váze pravidelně měníme a nestavíme ji na prudké slunce, vydrží řezané květy pěkné asi týden. Když levanduli usušíme, vydrží krásná několik let. Zvlášť vhodným kandidátem pro sušení je kultivar levandule lékařské Hidcote, který si barvu a vůni uchovává celou věčnost. Klásky odstřihneme, svážeme do snopečků a zavěsíme na suché, teplé, vzdušné, nepřímo osluněné místo. Sušící se levanduli můžeme využít ke zkrášlení a osvěžení bytu. Místo hřebíku poslouží dekorativní stylový věšák.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Manuál pro pěstitele

Levandule lékařská vytváří dlouhé klásky s kvítky v nejrůznějších tónech fialové, ale i růžové a bílé. K nejlepším kultivarům patří temně modrofialový, 60 cm vysoký hidcote nebo jemnější twickel purple s listy téměř stejně voňavými jako květy. V našich podmínkách ji lze pěstovat jako trvalku na záhonech nebo v bordurách podél cesty.

Pro levanduli hlávkovitou jsou typické baňaté hlávky s nápadnou barevnou chocholkou. Květy jsou růžové, fialové, vínové, bílé až téměř černé, někdy se od vrcholových listenů barevně odlišují.

Pro levanduli hlávkovitou jsou typické baňaté hlávky s nápadnou barevnou chocholkou. Květy jsou růžové, fialové, vínové, bílé až téměř černé, někdy se od vrcholových listenů barevně odlišují. Kvete dlouho, ale špatně snáší naše zimy. Zacházíme s ní proto jako s nádobovou rostlinou, kterou na konci sezony buď zkompostujeme, nebo přezimujeme v mrazuprosté místnosti.

  • Levandule milují slunce. Nesnášejí těžké, příliš kyselé půdy. Pokud jim nezajistíme dokonalou drenáž, dlouho nevydrží.
  • Mladé rostliny, stejně tak jako levandule pěstované v květináčích, vyžadují pravidelnou zálivku. Dospělé keře rostoucí ve volné půdě suchu odolávají dobře.
  • Zpětným střihem v pozdním létě nebo začátkem podzimu, který nesmí zasáhnout staré dřevo, udržíme rostliny dlouho v dobré kondici.
  • Levanduli snadno namnožíme měkkými řízky odebranými na jaře nebo na podzim z nekvetoucích výhonů. Často samovolně vysemeňuje.
  • Levandule je významnou rostlinou pro včely a motýly. Slimákům nechutná.

Reklama

Související témata:

Související články

Veselé zvonky sluší každé zahradě

Nezvoní, a přece se na zahrádce neztratí! Zvonky patří k těm květinám, které má člověk nejraději. Tváří se vesele a do záhonu vnášejí poetickou náladu. Navíc...

Výběr článků

Načítám