Hlavní obsah

Krokusy patří k prvním jarním otužilcům na záhonech

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krokusy, známé také pod jménem šafrány, patří k prvním otužilcům, kteří vystrkují své barevné hlavičky v únoru až březnu, často ještě zpod sněhové přikrývky. Pro krokusy, vysoké 5 až 15 cm, jsou typické úzké vzpřímené trávovité listy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Šafrán Sieberův (Crocus sieberi Tricolor)

Článek

Listy mají často střední bělavý proužek a něžné nálevkovité květy v mnoha barevných provedeních od bílé přes žlutou, světle až purpurově fialovou k proužkaté fialovo-bílé variaci.

.: Šafrán jarní (Crocus vernus Yellow Mammoth) foto: Právo/Adéla Taitlová

Cibulky šafránu bývají ve specializovaných prodejnách nabízeny již koncem léta. Vždy vybíráme ty největší, na dotyk pevné, ale pružné kusy bez prasklin a hnilobných skvrn.

  • Tyto drobné, ale nepřehlédnutelné cibuloviny vysazujeme na podzim asi 5 cm hluboko do lehké, propustné zeminy na slunné stanoviště.
  • Jestliže nehrozí přemokření, spokojí se i s místem v polostínu. Jejich krása nejlépe vynikne, jsouli vysazeny do skupin.
  • Decentního a uspořádaného vzhledu docílíme sesazením stejných barev. Zvolíme-li však směsici nejrůznějších odstínů, výsledkem bude hravý a pestrý koberec.

Množení většiny druhů šafránu je snadné

Většina druhů se snadno množí díky početnému brutu, a vytváří tak rychle velké porosty. Druhy jako šafrán tmavokvětý (Crocus tommasinianus) a šafrán Sieberův (Crocus sieberi) jsou ideální pro zplanění v trávnících či pod světlými korunami stromů.

.: Šafrán jarní (Crocus vernus Jeanne d’Arc) foto: Právo/Adéla Taitlová

.: Podzimní ocún sličný (Colchicum speciosus) je opravdu krásný, ale je i jedovatý. foto: Právo/Adéla Taitlová

Oproti tomu asi nejznámější šafrán jarní (Crocus vernus), ale i šafrán zlatý (Crocus chrysanthus) a šafrán dvoukvětý (Crocus biflorus) vytváří nízký počet dceřiných cibulek. Rozrůstají se jen do menších trsů, a proto se hodí zvláště na okraje záhonů, do skalek, ale i k osazování nádob v kombinaci s nízkými kosatečky a tulipány.

Rady co dělat, když krokusy odkvetou
Po odkvětu necháme listy zavadnout a teprve pak je sestřihneme. To proto, abychom cibulky nepřipravili o živiny a energii, kterou z listů čerpají zpět. Cibulky vydrží na místě po mnoho let.
Pokud je chceme ale přesadit na jiné stanoviště či rozsadit do širšího záběru, opatrně cibulky začátkem léta vyjmeme, vybereme ty největší cibule, které dobře očistíme a uložíme do suché, chladnější a dobře větrané místnosti, kde vyčkají do příští podzimní výsadby.

Druhy kvetoucí na podzim

Kvetoucími šafrány se můžeme potěšit také na podzim - od září do listopadu - díky 10 až 15 cm vysokému šafránu sličnému (Crocus speciosus). Jeho hlízky vysadíme v červenci nebo srpnu na slunečné či polostinné stanoviště do propustné, čerstvé zeminy 5 až 10 cm hluboko. Z každé se pak vyvine jediný podle odrůdy - buď fialkový, bílý či fialovomodrý květ, teprve po nich následují listy.

.: Šafrán tmavokvětý (Crocus tommasinianus Ruby Giant) foto: Právo/Adéla Taitlová

Nejlépe se rozrůstají na nerušených místech v trávníku, pod světlými stromy či ve skalce. Šafrán sličný je hodně podobný silně jedovatému ocúnu jesennímu a ocúnu sličnému, který vykvétá ve stejnou dobu. Ocúnům však, na rozdíl od šafránů, vyrůstá z každé hlízky květů několik.

Reklama

Související články

OBRAZEM: Voňavé hyacinty dodají energii

K nejvoňavějším rostlinám raného jara patří určitě hyacint. Nádherně provoní celý byt svěží přírodní vůní. Vhodným květníkem nebo ozdobným podstavcem navíc...

Trpasličí dřeviny na zahradě

Také patříte k obdivovatelům malebných zahrad plných rozmanitých dřevin, ale máte málo času? V tom případě jsou pro vás trpasličí dřeviny ideálním řešením.

Výběr článků

Načítám