Hlavní obsah

Jak založit skalku, aby byla korunou zahrady

Právo, Rudolf Mrkva

Skalničky mají své zvláštní kouzlo a lidé je milují. Většinou pocházejí z vysokých hor, ale také ze suchých oblastí. Jsou často plazivé, přitisklé ke kamenům a mívají oproti listům relativně velký květ. Je příhodný čas, kdy můžeme skalku založit. Jak na to?

Foto: Rudolf Mrkva, Právo

Mařinka je ozdobou skalky (Asperula gussoni).

Článek
  • Především je důležitý výběr místa. Skalka by měla logicky zapadat do kompozice zahrady, např. navazovat na terasu nebo vyplnit nějaký kout u domu či místo, které bude na očích.
  • Důležitá je expozice ke světovým stranám. Ideální je jih a přilehlé strany, ale i severní expozice není ztracená, i když přece jen kapradiny a některé další stínomilné rostliny budou vždy působit poněkud zachmuřeně.
  • Dalším důležitým faktorem je půda v místě, kde budeme skalku stavět. V dřívějších knihách o skalkách a skalničkách se uvádělo, že půdu je nutné drenážovat, aby byla propustná. Zdaleka to již ale neplatí. Nejen proto, že se potýkáme s klimatickou změnou a sušším počasím.
  • Současný trend vytváření skalek je již odlišný než kdysi. Skalky stavíme z vrstveného kamene a rostliny sázíme do spár. Skalka se nám musí líbit i bez rostlin, nicméně teprve skalničky dělají skalku skalkou. Proto se musíme zároveň snažit, abychom skalničkám vytvořili nejlepší podmínky k růstu.

Skalku můžeme mít různě velkou, lze ji zpestřit třeba jezírkem. Vždy se ale snažme o to, aby působila přírodním dojmem.

.: Různé druhy rozchodníků na skalce dávají jistotu, že i po naši delší dovolené budou naživu (Sedum sexangulare). foto: Právo/Rudolf Mrkva

Odpozorováno od přírody

Na výletech bychom si měli všímat různých vrstevnatých skalních výstupků, výchozů hornin, kamenitých srázů. Měli bychom umět odpozorovat, jaké skalky dělá příroda.

  • Nejvhodnější jsou horniny sedimentované, jako pískovce nebo ještě lépe tvrdší, přeměněné granodiority, ruly apod.
  • Placáky ukládáme mírně šikmo nebo i svisle a štěrbiny orientujeme nejlépe ve směru západ - východ, aby půda v nich co nejméně vysychala. Na kamenech si dáme záležet, měly by být již zvětralé, nejlépe porostlé lišejníky.

Jak vrstvit kámen

Máme-li kámen, dejme se do práce. Nejprve modelujeme terén, vytvoříme třeba měkké vlny nebo uděláme nevysoké homolky.

Máme-li připravený terén, začneme ukládat kameny a zapouštíme je alespoň třetinou výšky do půdy.

  • Mezi ně pěchujeme humózní, propustnou zeminu. Spáry vytváříme nepravidelně široké, ale s vědomím, že mezi ně budeme sázet rostliny s kořenovým balem. Je to pěkná tvůrčí práce při níž bychom si měli představovat, jak vše bude vypadat, až se rostliny rozrostou.
  • Nezapomeňme,že skalku bude třeba také plet, zalévat a že si ji budeme chtít prohlížet. Proto na příhodná místa usadíme několik šlapáků, abychom měli kudy procházet. Vrcholný okamžik nastává, když začneme skalku osazovat.

.: Přirozené uspořádání kamenů (Mohelenská hadcová step). foto: Právo/Rudolf Mrkva

Nákup alpinek

  • Vybrané rostliny by neměly být povadlé či nažloutlé a měly by mít kompaktní kořenové baly. Při nákupu alespoň důsledně registrujeme druhy, které snáší plné slunce a suché stanoviště a druhy stínomilné. Podle toho se řídíme při výsadbě.
  • Než začneme vysazovat, zkusmo rostliny rozmístíme a zvážíme, zda v daném uspořádání budou působit přirozeně. Plazivé umístíme spíše nahoru, dominanty (jako např. trsy nízkých ozdobných trav) k patě kamenů, polštářové druhy mezi ploché kameny apod. Je jisté, že se nám při zakládání a osazování skalky bude zdát, že rostlin máme málo. Skalka nám bude připadat pustá a budeme toužit mít ještě ten, či onen pozoruhodný druh. Nenechme se ale zmást. Rostliny rostou a brzy se porosty začnou zapojovat. Proto rostlinám ponecháme odpovídající prostor.
  • Po výsadbě vše dostatečně zalijeme, doplníme slehlou zem ve spárách a pak povrch zasypeme drobným štěrkem ze stejné horniny, jakou jsme použili. Tím svému výtvoru dodáme patinu ledabylé přirozenosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se starat o růže, aby dlouho vydržely

Minule jsme se věnovali výsadbě růží a prvotní péči o ně, včetně řezu. V tomto dalším pokračování se zaměříme na řez růží od druhého roku po výsadbě...

Skleníky, fóliovníky a pařníky

Milovníci rané zeleniny a pěstitelé teplomilných či tropických rostlin se u nás neobejdou bez skleníku, fóliovníku nebo aspoň pařníku.

Aby byl trávník pro radost

Při úvahách o založení zcela nového trávníku je nejdůležitější uvědomit si účel, k jakému budeme zelený pažit využívat. Aby trávník pěkně rostl, byl sytě...

Pěstujeme bylinky

Pro bylinky, které budeme mít při vaření vždy čerstvé po ruce, se určitě najde místo i na té nejmenší zahrádce.

Dominanty v zahradě

Není nic fádnějšího než zahrada, v níž jsou záhony nalinkované jako podle pravítka. Možná na nich roste dobrá zelenina a nějaké květiny do vázy, ale ničím...

Begonie do truhlíku, záhonu i do bytu

Begonie zahrnují mnoho desítek odlišných druhů. Vedle botanického dělení se užívá i praktičtější dělení - podle vytrvalosti rostliny, zásobních orgánů, místa...

Bramboříky ve všech variacích

Bramboříky známe jako sezonní hrnkové květiny, které kupujeme krásně nakvetlé. Když je ale umístíme v teplém bytě, většinou rychle odkvetou. Vhodnější by byla...

Borůvky i do vaší zahrádky

Pokud nemáte zahradu přímo ve vysokohorském pásmu, ale dodržíte naše rady, můžete borůvky úspěšně pěstovat i vy. Odměnou za vaši snahu vám budou chutné...

Ochrana ovoce před červivostí

Mít dobrou úrodu a zdravé ovoce je snem každého pěstitele. Značné škody na ovoci ale působí různý hmyz, který je příčinou červivosti plodů. Původcem rané...

Výběr článků

Načítám