Hlavní obsah

Jak pěstovat liči v domácích podmínkách

Liči patří mezi exotické ovoce, které pro mnohé není stále příliš známé. V obchodech je k dostání především v zimě, kdy dozrávají jeho plody. Z pecky/semena jde ale zasadit rostlinku novou. V našich podmínkách vám do obvyklé velikosti ale nevyroste a plodů se nedočkáte. Pěstování liči je u nás i přesto oblíbené jako pokojové rostliny.

Foto: Profimedia.cz

Plody liči

Článek

1. Jak zasadit semeno liči

Liči čínské je tropická stálezelená dřevina plodící ovoce liči. Tyto malé plody chrání červená slupka, která v momentě, kdy je ovoce zralé, se dá snadno odloupnout. Slupka chrání dužinu bílé barvy, která je jedlá. Uvnitř dužiny se skrývá pecka, tedy semeno, které lze zasadit do květináče a vypěstovat novou rostlinku.

Semeno liči je velké asi jako datle a je rovněž obdobného tvaru. Semeno určené k pěstování musí být černé a hladké, scvrklé a malé je neoplodněné a nevyklíčí.

Před výsevem je nutné jej pořádně omýt od zbytkové dužiny, aby nechytlo plíseň. Pokud chcete klíčení a růst urychlit, nechte semeno přes noc ve vlhkém ubrousku. Ale pozor, je třeba jej co nejrychleji zasadit, asi po dvou dnech ztrácí klíčovost.

Očištěné semeno vložte naležato do připraveného květináče asi 1 až 2 centimetry hluboko. Nejvhodnější je směs rašeliny a písku v poměru 1:1. Květináč by měl být v místnosti s nejméně 20 stupni Celsia, substrát by měl být udržován stále mírně vlhký. Semeno by mělo do měsíce vyklíčit.

Jak pečovat o brambořík, aby vydržel celou zimu

Zahrada

2. Zálivka a hnojení

Liči je třeba často zalévat, avšak ne moc, případné přemokření by rostlině velmi uškodilo. Nejlepší je proto zalévat často a v malých dávkách tak, aby byl substrát stále mírně vlhký. Přihnojovat by se mělo od konce února do konce září zhruba jednou za 14 dní běžným tekutým hnojivem pro pokojové rostliny.

K dobrému růstu potřebuje liči dostatek světla. Mladé rostlinky se nesmějí vystavovat přímému slunci. Pokud rostlině hnědnou listy, může to být způsobeno nedostatkem světla nebo přemírou hnojiva.

3. V jakých teplotách liči pěstovat

Kromě světla má liči rádo i teplo. Vhodné je tedy teplé a slunné místo. V období růstu je vhodná teplota místnosti kolem 28 °C (nebo alespoň 20 °C), v období klidu (od prosince do března) 3–5 °C.

Víte, který zelený společník vám pomůže při rýmě? Přeci rýmovník

Jak na to

4. Přesazování

Mladé rostlinky by se měly přesazovat každoročně, nebo podle potřeby. Při pěstování totiž mohou liči začít hnědnou listy a chřadnout, což může být znakem nedostatku světla, přemírou hnojiva nebo i velkým množstvím soli v půdě.

Po přesazení dopřejte rostlině první hnojivo až za tři měsíce, poté v měsíčních intervalech.

5. Sklizeň

Liči čínské se pěstuje v subtropických oblastech a dorůstá až 10 metrů. Ač není na pěstování příliš náročné – pozor si musíte dát jen na pravidelnou zálivku, občasné přihnojení a zajištění světla a tepla – v pokojových podmínkách nikdy nevyroste a kýžených plodů se nedočkáte.

Přesto jej můžete pěstovat jako pokojovou rostlinu pro ozdobu vašeho interiéru.

Jak si vypěstovat domácí česnek

Zahrada

Anketa

Máte rádi liči?
Ano, je to moje oblíbené ovoce.
77,5 %
Nijak mě neohromilo.
13,8 %
Moc mi nechutná.
3,4 %
Nikdy jsem ho ještě neochutnal/a.
5,3 %
Celkem hlasovalo 356 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si doma vypěstovat mango z pecky

Pěstování manga je především běh na dlouhou trať. Rostlina potřebuje vaši péči, je náročná na teplo, zálivku i hnojení. Na plody manga, pokud se vám je vůbec...

Výběr článků

Načítám