Hlavní obsah

Jak mít záhon jako ze žurnálu

Právo, Adéla Mclintock

Záhon pestrých květů promění zahradu v botanický skvost. Jak to ale zařídit, aby vypadal jako ze žurnálu a neodkvetl dřív, než v lese popadají žaludy?

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Různotvaré rostliny vytvářejí atraktivní strukturu.

Článek

Kvetoucí tapiserie může mít tolik podob, kolik jich vaše fantazie vymyslí. Křidélka jí přistřihnou jen stanovištní podmínky, jaké na zahradě panují, proto volte rostliny tak, aby tam nevypustily duši.

Tvarům, barvám a jejich kombinacím se meze nekladou!

Zvolte přitažlivé tvary

Zajímavě tvarovaná rostlina je vizuální pochoutkou i v době, kdy zrovna nekvete.

Lupeny velkými jako dlaň, při okraji šibalsky zkadeřenými se naparuje dlužicha (Heuchera) šmrncnutá burgundskou červení. Kdo by ji přehlédl? Protikladem k její hřmotnosti jsou delikátní zvonečky dieramy (Dierama pulcherrimum), bimbající na vyzáblých stoncích vysokých okolo 1 m od léta až do října.

V království ticha a hortenzií

Zahrada

Hned dvakrát se zamilujete do spanilé letničky krásenky (Cosmos bipinnatus). Jednou pro její neonově růžové miskovité úbory, podruhé do listů jemnosti krajky.

Využijte škálu barevných odstínů

Opakující se barvy a jejich odstíny výsadbu pěkně propojují a umocňují její ráz.

Vytříbeně působí záhon, v němž se nad zelení utkávají odstíny dvou základních barev. Žlutou paletu obhajují měsíček s topolovkou (Alcea rosea), nádhernou vertikálou, před jejíž výškou člověk zapomíná dýchat. Ale až ve druhém roce po výsevu, je to totiž dvouletka.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Paleta odstínů opakujících se barev vtiskne místu osobitou tvář.

Břečťan si oblíbil odstín vanilky. Sám se šplhá po zdi a záhonu dává strakatou kulisu. V růžové se činí dierama, klematis a sasanky (Anemone x hybrida), které od kvetení neodradí ani nadcházející podzim.

Nebojte se třaskavých kombinací

Spolčením troufalých barev vznikne koktejl, který zaplaví energií zahradu i mysl.

Až kýčovitě sladká růžová květenství plamenky latnaté (Phlox paniculata) září do daleka a hýří odérem tak líbezným, že svádí k dennímu snění. Květy po zavadnutí odstřihněte, s novými se shledáte ještě na podzim. Totéž platí pro aromatické zavinutky (Monarda), které svou kuráž demonstrují číry zrudlými jako planý mák.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

V klaunském outfitu srší záhon energií a dobrou náladou.

Směle vybarvené trvalkové trio uzavírá magentově fialový kakost (Geranium), jenž je ztělesněním skromnosti a najde uplatnění i jinde v zahradě.

Pohrajte si s výškou

Různé výškové úrovně umožňují zraku ocenit přednosti každé rostliny zvlášť.

Exotický kalokvět miluje slunce

Zahrada

O hromádce nachu prozrazují masité listy a růžové hvězdičky květů, že jde o rozchodníkovec (Hylotelephium). Ač měří půl metru, vedle denivky (Hemerocallis) se zlatými trumpetami vypadá jako skrček. U denivek vyberte odrůdy tak, aby se v kvetení střídaly od června do podzimu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Rozličné velikosti zabraňují splynutí v nepřehlednou změť.

Mezi zelení prošlehává rubínovými květy 70 cm vysoká sestřenice jahodníku mochna (Potentilla sanguinea). Tu díky vzdušné linii můžete vysadit k okraji záhonu, aniž by zacláněla ostatním.

Nelpěte na dlouhověkosti

Jednoletky kvetou takřka nonstop a do záhonů vnášejí každý rok vítanou změnu.

Měsíček (Calendula officinalis) je pověstný léčivými účinky, ale rozšoupnout se dokáže i mimo apatyku. Šampion zahrádkářských kolonií roste všude, kam může slunce, aby se s ním každé ráno pozdravil stejně zářivým úsměvem. Zaštipujte ho, pokvete až do zámrazu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

S letničkami může zahrada vypadat každý rok úplně jinak.

Nakonec nechte úbory vysemenit, nebo semínka sesbírejte a vysejte jinam. Třeba mezi modré zvonky a šalvěj drobnolistou (Salvia microphylla) Hot Lips s pyskatými květy jakoby vybarvenými rudou rtěnkou.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde kvete zavinutka, tam je živo

Toužíte po trvalce, která by v záhonech rozproudila život elektrizujícími barvami a zároveň obšťastnila okřídlence z říše hmyzu? O jedné takové víme! Jmenuje...

Voda v zahradě má mnoho podob

Jezírko blyštivé jako vyleštěné zrcadlo, čiperná stružka nebo třeba rybník vonící puškvorcem. Voda, ať jí dáme jakoukoli tvář, promění zahradu v magický...

Dvůr Listen vás nadchne půvabem

Stačí zahlédnout malý kousek téhle zelené říše fantazie a jste zamilovaní až po uši – do fantastických barev, tvarů a detailů, které uplatníte i ve své...

Výběr článků

Načítám