Hlavní obsah

Jak doma pěstovat zeleninu či bylinky ze semínka

Právo, Sylva Svobodová

Sázení a přesazování rostlinek si milovníci zahradničení užívají i v zimě. V pokojových podmínkách lze totiž pěstovat cibuloviny, bylinky nebo dokonce exotické avokádo. Stačí se vybavit speciálními pomocníky, kteří proces růstu urychlí a navíc nedělají ostudu žádnému interiéru.

Foto: Hornbach

Zelenou oázu s bujnou zelení můžete mít i v domácích podmínkách na malém prostoru.

Článek

V čem začít pěstovat: pořiďte si klíčicí misku

Pozorovat semínko, jak se postupně probouzí k životu, zapouští kořínky a raší, je zábava zejména pro děti. Na rostlinky, které samy vypěstovaly, jsou pyšné a ještě se něco naučí. Navíc jde i o zajímavou živou dekoraci.

Doporučujeme pořídit si klíčicí misku, kterou lze kromě semínek využít také na kořenění řízků pokojovek nebo klíčení cibulovin.

Zahrádka s nápadem

Tipy a trendy

Semínka namočte na 48 hodin do vody, poté je zabalte do vlhkého ubrousku, vložte do mikrotenového sáčku a nechte v lednici, dokud nevyklíčí, přibližně dalších 48 hodin. Naklíčené semeno vložte do misky a tu umístěte na sklenici s vodou.

Kořínek opatrně protáhněte otvorem v misce a pozorujte, jak se semeno probouzí k životu. Až semínko vyklíčí, můžete rostlinu přesadit do hlíny, ale i ponechat ve vodě. Tu vyměňujte jednou týdně.

Obaly na květináče z mořské trávy osvěží nejen přírodně laděný interiér

Tipy a trendy

Radost udělá i speciálně tvarovaná váza, která se hodí na cibuloviny, jež v ní můžete pěstovat i poté, co naklíčí a rozkvetou. Šikovná je pro hyacinty a krokusy, kterým stačí i menší množství vody. Opatrně opláchněte kořeny, abyste rostliny nepoškodili a zároveň nezkalili vodu.

Aby rostliny vázu nepřevrátily, můžete ji u dna zatížit kamínky. A pamatujte, že ve větším chladu rostliny déle vydrží.

Šťastní zahradníci aneb Když práce dává pocit smysluplnosti a důležitosti

Vztahy a sex

Pro domácí pěstování

Znáte to, rostlinky nechtěně přelijete nebo v době naší nepřítomnosti uschnou. Aby se tak nestalo, je šikovné si i na bylinky pořídit samozavlažovací květináč. Má integrovaný systém měření vody a nalévání, rostlina si vezme právě tolik vody, kolik potřebuje.

Originální je i malý domácí skleníček s průhledným krytem, který nabízí skleníkové klima a rostlinky v něm klíčí jako divé. Šikovné to je na předpěstování bylinek, které pak s chutí přidáváme do pokrmů ve zdravé kuchyni.

K vyklíčení semínek použijte rašelinové bobtnající tablety o průměru 3,5 cm, které ručí za rychlý růst.

Pěstování za oknem: V zimě zpestří jídelníček klíčky, bylinky a třeba i vlastní rajčata

Zahrada

Anketa

Pěstujete si také zeleninu a bylinky ze semínka?
Ano, pravidelně.
63,3 %
Občas/něco ano.
18,3 %
Dělávali jsme to, ale už není čas.
2,3 %
Výjimečně.
3,4 %
Ne, ale pořád uvažujeme, že bychom to mohli zkusit.
8 %
Ne, nikdy.
4,7 %
Celkem hlasovalo 1068 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám