Hlavní obsah

Hravá nostalgie venkovského dvora

Právo, Adéla Mclintock

Pojďte s námi na toulku líbezným jihomoravským dvorem, který si výtvarnice Hana Sedláková společně s maminkou Jarmilkou vykreslila podle svého srdce.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Na trávníku před maštalí stojí historická pumpa a trakař, na kterém se kdysi převážely pytle brambor. Květiny mu sluší víc.

Článek

Čtvercový dvůr, směle kopírující šíři tenisového kurtu, se prostírá mezi rodinným domem, vejminkem, stodolou, kovárnou a bývalou maštalí. Je duší i srdcem jednoho z nejstarších gruntů vinařské dědiny vzdálené od Brna, co by kamenem dohodil.

Žádné z jeho četných zákoutí nezůstalo čistým plátnem. Naopak. Každé je obrazem chrlícím pestrost podzimní přírody, a když se k němu přiblížíme na pár kroků, dýchne na nás poetikou prostého venkovského života.

Výlet do minulosti

Cestu do dvora otevírají fortelná vrata. Ta nechávají čilý ruch ulici, kam patří, a zvou do světa, kde vládne klid a domácká pohoda.

Hned v průjezdu, ovoněném sušenými bylinami zavěšenými u stropu, se nás zmocňuje pocit, že s každým dalším krokem putujeme v čase o pěkný kus zpátky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

V malebné scénce u mlatu se díky Hance znovu leskne historie ze smaltu a proutí, která dlouhá léta dřímala v prachu na půdě.

Zásluhu na tom má především schopnost zdejších obyvatel radovat se z obyčejných věcí a cenit si práce předchozích generací. Jakmile vyjdeme z přítmí průjezdu na plochu dlážděnou přírodním kamenem a koukneme doprava směrem k terase navazující na rodinný dům, vítají nás modré smaltované hrnce, konve na mléko, škopky i pekáče s kvetoucími lobelkami, maceškami a listopadkami.

Terasu s kamennou podezdívkou lemují v celé délce kameninová koryta a sádelníky, které i v zimě skýtají domov netřeskům, rožcům a kapradinám. Co na tom, že se nádoby nelesknou novotou.

Jak říká Hanka: „Čím jsou otlučenější, tím dojemnější příběhy vyprávějí a vyvolávají hezké vzpomínky na naše dědy, babičky, pratety i strýčky.“

Barevná kouzla podzimu potěší nejen romantiky

Zahrada

Z terasy vede cesta na trávník, který se jako zelená voda rozlévá před maštalí. Na dobu, kdy v ní řehtali koníci, upomínají chomouty visící na zářivě vybílených zdech.

Nad travnatým kobercem se dme pýchou naleštěná litinová pumpa a betonové víko studny probarvují malované plecháče s muškáty a chryzantémami. Družina ve stejném složení zasypává posledními květy starý dřevěný trakař parkující opodál.

Tradice i exotika

Od trakaře je to jen pár kroků na dlážděný plácek, schoulený mezi maštalí a kovárnou. Nefouká sem a v létě je tu díky urostlým jalovcům příjemný stín, takže volba, kde se bude při pěkném počasí stolovat, byla jasná.

Předěl mezi trávníkem a místem k posezení tvoří zmechovatělá koryta plná žlutých macešek a pořádný chumel stálezelených bergénií, k nimž se z boku natahují šlahouny zimolezu lesklého.

Podzimní krášlení s vřesem

Zahrada

Krom tradičních trvalek a dřevin se na dvoře zabydlelo i kousek exotiky. Jarmilka vlastnoručně namnožila spoustu oleandrů, které si užívají čerstvého povětří před oknem kovárny, dokud je teplota lehce pod nulou nezažene dovnitř.

Pokračujeme proti směru hodinových ručiček k mlatu, v němž se skladuje úroda z přilehlého ovocného sadu a zeleninových záhonů. Před stodolou dosychají v ošatkách a lubových sítech vlašské ořechy.

A nebyla by to výtvarnice Hanka, kdyby cenné plody ze stromu, který kdysi sázela s dědečkem, nezakomponovala do malebného zátiší.

Dýně a šípky

Staromilská scénka se odehrává pod okny stodoly. Na vysloužilé kuchyňské židli a na fošně o čtyřech nožkách si dávají dostaveníčko výrobky z proutí a věnce umotané z výhonů psího vína a divoké růže.

„Při tvorbě dekorací si vystačíte bez peněz,“ tvrdí Hanka, „stačí zaběhnout na mez pro šípky.“ Věnečky nejen šípkové, ale také ty z prutů červeně plodícího skalníku zdobně visí pod klenutými okénky, na vratech, zdech, klikách.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Chutné dýně hokkaido majitelka pěstuje ze semen. Před uskladněním musejí dokonale oschnout. Do té doby projasňují zátiší na decimálce.

Krom toho, že sympatická tmavovláska nádherně maluje a tvoří, exceluje v pěstování dýní – chutných hokkaido i tykviček čistě okrasných. Jejich syté barvy probleskují napříč celým dvorem a společně s dokvétajícími afrikány nahrazují zatoulané sluníčko. Tomu se nejspíš zalíbilo v listech přísavníku.

Od pohledu hřejí vroucími odstíny červené a purpurové na zdi z režných cihel, která uzavírá dvůr z jeho nejslunnější strany. Na jejím konci zve k zastavení poslední malebné zátiší.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se paznehtík zapsal do dějin umění

Stvořením paznehtníku nám příroda potvrdila své výtvarné nadání. Dokonalé rysy téhle unikátní trvalky inspirovaly k tvorbě umělce už v období antiky.

Magický svět pod skleněnou střechou

Koho by rmoutily podzimní plískanice, když může vklouznout do útěšné náruče skleníku? Sem nezaléhá vítr ze strnišť a bují tu úplně jiný svět, než jaký známe ze...

Výběr článků

Načítám