Hlavní obsah

Firma chtěla za úpravu nevelké zahrady 180 tisíc. Raději si vše udělali sami a za třetinu

Šetrnost a rozmysl se velmi vyplatily páru z anglického Birminghamu, který se rozhodl odmítnout nabídku profesionálních zahradních architektů a upravit si zahradu podle svých představ na vlastní pěst a za 17 dní. Namísto profesionály požadovaných 6000 liber (v přepočtu 180 tisíc korun) páru postačily necelé dva tisíce liber (cca 58 tisíc korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Firma po nich chtěla za rekonstrukci zahrady 180 tisíc korun. Zvládli to sami za třetinovou cenuVideo: Caters News/Anna Hoban, AP

 
Článek

Anna Hobanová (33) a Tom Ellens (25) se loni na podzim přistěhovali do nově postaveného řadového domku, ke kterému patří i úzká obdélníková zahrada lemovaná po obou stranách dřevěným plotem.

Nudný travnatý obdélník chtěli zařídit tak, aby k domu přibyl hezký, příjemně zařízený venkovní prostor vhodný k obývání. Předpokládali, že nejjednodušší bude s žádostí o návrh oslovit některého z profesionálních zahradních architektů. To se ovšem podivili, když jim přistál na stole odhad rozpočtu ve výši 6000 liber. To je v přepočtu 180 tisíc.

S ohledem na velikost zahrady a relativní nenáročnost projektu jim požadovaná suma přišla nesmyslně vysoká, a tak se místo hledání levnějšího profesionála Anna s Tomem pustili do práce sami.

„Měla jsem představu, jak by zahrada měla vypadat. Líbila se mi myšlenka, že vyjdu ven na terasu, a to velkou terasu, kterou budeme moci využívat jako venkovní obytný prostor,” svěřila se Anna deníku Mirror.

Ve dvaceti letech si během pandemie postavil dřevěnou dílnu

Jak na to

Společně s Tomem si proto sedli jednoho dne ke stolu a na kus papíru si nakreslili, jak by měla jejich zahrada vypadat. Klíčem k úspěchu bylo určitě i to, že si stanovili přesný pracovní postup a vždy se věnovali jen jedné věci. Teprve až když ji dokončili, přešli k dalšímu kroku, upřesňuje Tom.

Proměna trávníku v příjemnou velkou terasu s posezením, plynovým grilem a barovým stolkem se stoličkami jim nakonec trvala 17 dní.

Ani při nákupu stavebního materiálu si nepočínali unáhleně a pečlivě si vyhledali, kde je co za nejlepší cenu. Tak ušetřili spoustu peněz. Kromě toho, vše, co jim zbylo, prodali prostřednictvím sociální sítě.

Také přemýšlíte, co vám ještě chybí na zahradě? Určitě U-rampa

Zahrada

S vlastními pracemi jim pak poradil zejména Tomův tatínek, zručný kutil. Annina maminka zase zapůjčila kolečko, z rodinných zdrojů přibylo pak i další nezbytné nářadí.

Když měli hotovo a sečetli všechny náklady, plus odečetli výtěžek z prodeje přebytků, vyšla jim čistá částka 1926 liber (57 750 korun).

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám