Hlavní obsah

Dlouhověká sápa s prvními květy otálí

S růstem se sápa loudá. Jakmile si však uvědomí, že místo, které jsme pro ni zvolili, je to pravé, probudí se v ní touha být středem pozornosti. A zahradník je tuze rád, že mu s okázalou trvalkou nedošla trpělivost.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Garde pro královnu. Štíhlé poschoďovité stonky a nevtíravá žluť květů umocňují vznešený půvab růží.

Článek

V druhově bohatém rodě vyčnívá nad ostatními sápa Russelova (Phlomis russeliana), která je dost otrlá, aby přežila naše zimy, i dost trvanlivá, aby se k ní pohledy lačně upínaly od jara do zimy. Příslušnice čeledi hluchavkovitých roste divoce při jižním pobřeží Černého moře.

U nás je jí dobře v trvalkovém záhonu, před živým plotem či mezi oblázky ve štěrkovišti. Podmínkou je dostatek slunce a živná, spíš sušší půda.

V květináči se tísní nerada a u vody prospívá, jen když jí neteče do bot. Po čase se odměňuje jedinečným shluknutím květů, a ještě pomáhá v boji s plevelem.

Všestranná pokrývka z listů

Sazenice vyjde na 70 až 200 Kč, ale je to dobrá investice. Sápa Russelova je totiž kytka dlouhověká a jediná rostlina pokryje bezmála 1 m² půdy hustým kobercem velkých srdčitých listů. V podzemních hlubinách se totiž činí tlusťoučké oddenky, z nichž vyrůstají nové odnože. Těmi si krásnou příbuznou hluchavky snadno namnožíme.

Listy mají tu výhodu, že nezatahují jako např. u bohyšek, takže nepouštějí plevel ke slovu, po vzoru mulče drží vláhu v půdě a zároveň skýtají střechu nad hlavou přezimující žouželi.

Jiřinkám to sluší na tisíc způsobů

Zahrada

I slimáky pod nimi načapáme. Ještě štěstí, že jim plstnaté lupeny nešmakují. Na jaře z trsu odstraníme části, které mrazem zvadly, a pak jen čekáme, co se bude dít dál.

Kvetoucí špízy

Často je to teprve třetí růstovou sezonu, kdy o sobě dají vědět první květní stonky. Ty jsou chlupaté, ale ne moc, asi tak jako listy. Proto nemají stříbřitý nádech ani nehladí sametem. Vytahují se do výšky okolo 90 cm, někdy i víc než 120 cm.

Rovné jsou jako jehla, nevětví se, ale dělí se do několika poschodí. V každém je usazený párek lístků a bochánkovité květenství, takže to celé připomíná špíz.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Sluníčka a červánky. Snová kombinace s nadýchanými květenstvími okrasných česneků září v létě před živým plotem z tisu.

Květenství má před rozvitím brčálově zelenou barvu. V červnu se z něj jako housátka líhnou žluté květy střádající nektar pro hmyz. A protože sápa nakvétá postupně odspodu, žlutí se ještě v srpnu.

V září vypelichá, převlékne se do čokoládově hnědého úboru a těší se, až jí mráz nasadí vlečku z krajek. Není tajemstvím, že si ji zahradní designéři oblíbili právě pro zimní aspekt.

Doprovod nejen pro královnu

Dospělá sápa, vysázená ve skupině po třech až sedmi, vytváří bujné houští, průhledné a vysoké, takže funguje jako vertikální prvek, jenž nepřekáží ve výhledu na ostatní zeleň.

Pojmout ji můžeme jako kulisu pro trvalky či nápadnou vsuvku mezi dřevinami. V roli garde pro královnu růži ji překoná máloco.

Exotický kalokvět miluje slunce

Zahrada

Jemné travní trsy, temný plot z tisu či zeravu, purpurový keř jménem tavola kalinolistá (Physocarpus opulifolius) Diabolo nebo třeba podzimem vyzlacený modřín dokonale vykreslují tvarovou jedinečnost sápy. Ona zase nevtíravou žlutí podporuje modravé valéry kakostů, bělotrnů (Echinops), perovskií.

O fantastickou letní podívanou se postará v kombinaci s okrasným česnekem, růžovou topolovkou a bílou krásenkou. Pro přírodně vedené partie ji necháme proplétat mezi chrastavcem (Knautia), jetelem, diviznou a řebříčkem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde kvete zavinutka, tam je živo

Toužíte po trvalce, která by v záhonech rozproudila život elektrizujícími barvami a zároveň obšťastnila okřídlence z říše hmyzu? O jedné takové víme! Jmenuje...

Jiřinkám to sluší na tisíc způsobů

Hlíznaté královny časného podzimu - jiřinky - uplatňují půvaby za laťkovým plotem u chalupy i v květináči na balkoně věžáku. Vypadají fenomenálně, ať je...

Výběr článků

Načítám