Hlavní obsah

Co se starým šuplíkem? Vyrobte z něj stolek s minizahrádkou

Právo, Adéla Mclintock

O tom, že upcyklace dává fantazii křídla, nás přesvědčuje důvtipný příruční stolek vyrobený ze starého šuplete. K odkládání hrnečků může posloužit každému, kdo má trochu šikovné ruce a pár hodin volného času.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Originální stolek se zahrádkou ze sukulentů vznikl ze starého šuplete usazeného na stojanu pro květiny. Hotový byl za pár hodin.

Článek

Místo vstupenky na smetiště dostalo šuple z vysloužilé komody šanci vrátit se do života a být znovu nejen užitečné, ale i hravé a dekorativní. Býval by z něj byl parádní podnos, stačilo k němu z druhé strany přimontovat úchytku, pak ale přišel nápad pasovat ho do nové role nevšedního květináče.

Vznikl originální kousek, který může stát vedle zahradní lavičky nebo třeba u křesílka na balkoně.

Postup

1. Dno provrtejte několika otvory, kterými bude volně odtékat zbytková voda, aby nezahnívaly kořeny. Zvlášť sukulenty jsou na přemokření velmi citlivé.

2. Vnitřek vyložte fólií, čímž zamezíte trvalému kontaktu vlhkého substrátu se dřevem a prodloužíte tak jeho životnost. Konce po stranách založte a přisponkujte asi 2 cm pod okrajem šuplíku. Dno fólie nezapomeňte rovněž proděravět kvůli odtoku vody.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Plastová výstelka brání přímému kontaktu se dřevem, čímž prodlužuje jeho životnost.

3. Do poloviční výšky šuplete nasypejte substrát vylehčený kamennou drtí. Pokud neobsahuje moc živin, přidejte pomalu rozpustné hnojivo pro zahradní rostliny.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Substrát smíchaný s kamennou drtí či perlitem vyniká lepší propustností.

4. Naaranžujte rostliny podél okrajů a usaďte je na substrát jednu pěkně vedle druhé. Ujistěte se, že stojí rovně. Pak dosypejte zeminu. Dbejte na to, aby kořenové baly byly ve stejné hloubce jako v původních obalech. Hlínu okolo nich jemně přimáčkněte.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Rostliny sázíme vedle sebe bez větších mezer a tak hluboko, jak rostly v květináči.

5. Do středu mezi rostliny opatrně, ale pevně uložte cihlu nebo jiný tvrdý odolný materiál.

6. Osázený šuplík postavte na podstavec předem opatřený vrstvou lepidla a nechte dokonale zaschnout. Chcete-li šuple k podstavci přišroubovat, udělejte to hned v úvodu před osázením.

7. Rostliny vydatně zalijte a zálivku opakujte podle potřeby. Klidně k nim můžete vylít nedopitý čaj i kávu. Občas je přihnojte a zastřihněte.

Co potřebujete

Nářadí: vrtačku, sponkovačku (nemusí být), šroubovák, lepidlo na dřevo nebo vruty.

Vysloužilý dřevěný šuplík. Kdo holduje vintage stylu, nijak ho neupravuje a naopak přidá pár šrámů několika údery řetězem. Kdo chce obnovit přirozenost dřeva, povolá na pomoc brusku nebo smirkový papír a čirý lak.

Příznivci barev ho přetřou dvěma vrstvami venkovního nátěru nebo si najdou oblíbený tón mezi spreji.

Zahrada jako pokladnice nápadů

Zahrada

Rostliny. Trvalky, balkonovky, dřeviny - podle toho, co se komu líbí a kolik času má na následnou péči. Volte spíš menší, nerozpínavé druhy, které nestresuje omezený prostor pro kořeny. Nejméně náročné jsou sukulentní rostliny. Nevadí jim dlouhodobé sucho, takže vám ušetří běhání s konví i výdaje za vodu.

V našem případě jsme vysadili tyto plně mrazuvzdorné druhy: netřesk střešní (Sempervivum tectorum), rozchodník skalní (Petrosedum reflexum), rozchodník ,Oracle‘ (Petrosedum forsterianum), rozchodníkovec Ewersův (Hylotelephium ewersii).

Substrát. Univerzální či speciální pro nádobové rostliny. Můžete ho namíchat sami z rovných dílů zahradní zeminy, vyzrálého kompostu a kamenné drtě pro lepší propustnost. Kamennou drť lze nahradit perlitem, který pomůže udržovat vlhkost.

Podstavec. Skvěle poslouží stolkové podnoží, barová stolička nebo stojan na květináč.

Plastovou fólii. Využijte materiál, který by jinak skončil v popelnici, třeba pytel od substrátu nebo igelitovou tašku.

Cihlu. Nebo dlaždici, prkénko, placák, cokoli, co vytvoří stabilní podložku pro hrnek kávy či sklenku vína.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejen trpělivost růže přináší

V dobřichovické zahradě Evy Křenkové se oči i nos lačně upínají k místům, kde kvetou a voní růže. Je život po boku urozených královen tak růžový, jak se na...

Udatna prospívá ve stínu i na jílu

Rádi byste dali tmavému koutu svěží jiskru? Nastěhujte tam udatnu! Když rozkvete, prosvítí tmu jako světlušky o svatojánské noci a nezastaví ji v tom ani půda...

Výběr článků

Načítám