Hlavní obsah

Chodníčky a cesty v zahradě veďte přirozeně

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodníky a zpevněné plochy v zahradě jsou nepřehlédnutelné. Vedou nás ke vstupu do domu, na terasu, spojují odpočinkovou část zahrady s užitkovou. Jsou to dominantní prvky, které dokážou s okolím domu udělat divy.

Foto: Hornbach

Zámková dlažba betonová Suprema kombi 6 cm v bíločerném provedení. Je mrazuvzdorná, odolná proti posuvu, vůči posypovým solím, protiskluzná. Vhodná je pro dláždění chodníků, teras, zahradních cest. Cena 447 Kč/m2.

Článek

Důležitý je vzhled i užitné vlastnosti pochozí plochy. Barva, povrchová struktura, velikost materiálu výrazně ovlivní celkový dojem ze zahrady.

Mnohem důležitější je však si ohlídat, aby chodníky a přístupové cesty byly z materiálu, jenž je protiskluzný, mrazuvzdorný, pevný, odolný a snadno se udržuje.

V zahradě přirozeně

Na příjezdové cesty k domu a ke vstupu je praktická zámková betonová dlažba. V obytné části zahrady se snažte splynout s přírodou a cesty, chodníky tvořte co nejpřirozeněji.

Krásné na pohled a přitom funkční a praktické jsou kombinace dlaždic (kamenných, keramických) usazených do štěrkového lože.

Biotop umocní kouzlo přírody v zahradě

Zahrada

Na pokládku vybírejte materiály, které jsou protiskluzné. Lze s nimi doslova kouzlit, protože v nabídce jsou rozmanité odstíny, povrchy a v případě keramiky zdařilé imitace přírodního kamene.

Vyzkoušejte s nimi třeba opticky prodloužit obytný venkovní prostor a navázat na podlahovou krytinu v interiéru. Dlaždice slouží jako nášlapné chodníky zakomponované do zelené travní plochy nebo kamínkového lože.

Běžné slinuté dlaždice mají velikost 60 x 60 cm, tloušťku 2 cm. Jsou mrazuvzdorné a zvládnou venkovní zatížení. Díky jemnému reliéfu a protiskluznosti R11/B jsou tedy naprosto vhodné jako cesty a chodníky v zahradě.

Snadná pokládka pro kutily

Pokládka do štěrku nabízí několik výhod: je cenově příznivá a dlaždici lze v případě poškození snadno vyměnit.

Řešení má dlouhou trvanlivost, protože stabilitu podloží jistí zhutněné vrstvy štěrku. Předpokladem zdařilé realizace je samozřejmě rovný a zpevněný podklad.

Foto: Astoreo

Rohožky na venkovní schody v podobě kamenné mozaiky. Schody chrání před nečistotami a ty díky rohožce nekloužou. Cena 499 Kč/2 ks.

Chcete-li, aby dlažba byla schopna zvládnout i pojezd vozidel, obložte okraje pokládky místo kačírku betonovým obrubníkem. Tím snížíte riziko vodorovného pohybu dlažby. Samotná pokládka dlaždice do štěrku je rychlá.

Povrch má minimální nároky na údržbu, přitom zůstává zachován bezproblémový přístup k podkladu. A zahradě jednoznačně sluší více než betonová plocha.

Kamenný koberec

Je zajímavý barevnou strukturou, lze ho použít na zpevněné i nezpevněné povrchy. „Má výborné vodopropustné vlastnosti, a tak pomáhá vracet stále vzácnější vodu zpět do přírody,“ říká Marek Ondra z firmy Topstone.

V čem je jedinečný? Skryje vyšlapané cestičky v trávě či popraskané dlaždice. Zkrátka je to materiál vhodný na revitalizaci. Navíc nabízí mechanickou i chemickou odolnost, dlouhou životnost i flexibilitu pokládky. Místo náročné renovace povrchu lze použít kamenný koberec (má podobu štípaného či umělého kamene nebo říčních oblázků).

Zahrada, na které hrají prim kámen a voda

Zahrada

Kamenný koberec je protiskluzný, vodopropustný a příjemný na bosé nohy. Letní paprsky ho nerozpálí, protože v sobě obsahuje pryskyřicové pojivo. Je hygienické, zdravotně nezávadné, neškodí přírodě ani vodním zdrojům. Po pokládce je povrch pochozí již za tři hodiny.

Další tipy

Zámková betonová dlažba se hodí na nejvíce namáhané části zahrady. Má mnoho variant, tvarů a barev, které se vyplatí citlivě a vkusně kombinovat (klasikou je šedý odstín). Jde o velmi stabilní krytinu, používá se na chodníky, příjezdové cesty a další zpevněné plochy.

Oblíbená je i vymývaná dlažba z říční kameniny. Kamenná drť má zajímavé kombinace barev a opticky rozbije větší plochu. Je mrazuvzdorná, málo nasákavá a lze ji položit i na terče.

Přirozeně v zahradě působí zatravňovací dlažba určená na větší plochy, zejména nájezdy. Plocha přirozeně navazuje na trávníky, je vodopropustná, umožňuje prosakování vody do zeminy.

Anketa

Vedou chodníčky na vaší zahradě opravdu tam, kam potřebujete?
Ano, samozřejmě!
51,8 %
Většina ano.
12,4 %
Někam musíme dojít po trávě, někde si cestu zkracujeme.
18,3 %
Moc ne. Potřebovali bychom jich víc/aby vedly jinudy.
4 %
Ne. Potřebovaly by úplně předělat.
6,9 %
Nemáme zahradu.
6,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1726 čtenářů.

Jak kolem bazénu?

S ohledem na bezpečnost jednoznačně vyberte protiskluzný povrch. I když jsou oblíbené velké formáty keramických dlaždic, k výlezu z bazénu volte raději menší formáty. Jsou stejně protiskluzné jako velké dlaždice, dodávají pocit větší jistoty. Oblíbené jsou zejména mozaikové formáty.

„Malé formáty vykazují větší procento spárované plochy na m². Spárami pak voda snadněji odtéká a samotná dlažba je na povrchu sušší,“ vysvětluje Tomáš Lindauer z firmy Rako.

Reklama

Související témata:

Související články

Živý plot je ozdobou zahrad

Na jaře je čas na výsadbu živého plotu, protože do léta musí stihnout zakořenit. Pořiďte si buď sazenice, nebo rostliny v kontejneru. Ty mají tu výhodu, že je...

Pusťte se do zahradničení, zvedne vám náladu

Jarní a letní období přináší krásné počasí a pestré barvy. I když jsme v našich aktivitách dočasně omezeni, nezoufejte! Přineste si domů kousek přírody, tvořte...

Co patří a nepatří do kompostu

Mít na zahradě kompost je tak trochu jako mít na zahradě poklad. Dobře uzrálý je tím nejlepším přírodním hnojivem, které si může každý zahrádkář vytvořit sám....

Výběr článků

Načítám