Hlavní obsah

Bubnové sekačky: dravci na přerostlou trávu

Novinky, Dana Novotná

Jejich využití je rozmanité. Na louce, v sadu nebo třeba na zahradě, kde záměrně necháváte vyrůst trávu na seno. Řeč je o bubnových sekačkách, silných strojích, které se nezastaví ani před trávou vysokou 150 cm!

Foto: Archiv, .

Neúnavný sekáč vysoké trávy

Článek

Tento článek nebyl vytvořen redakcí. Autorem článku je společnost Mountfield. 

Bubnovky, jak se sekačkám zkráceně říká, jsou českou specialitou. Na jejich prvopočátku byly výtvory domácích kutilů, než se v 80. letech minulého století začaly vyrábět sériově.

Základem bubnové sekačky je vyztužený dvojitý žací disk, který absorbuje nárazy do nejrůznějších překážek včetně kamenů ukrytých ve vysoké trávě a zabraňuje jeho deformaci. V disku je podle modelu ukryto tři až šest speciálních nožů, které jsou uloženy v zesíleném pouzdru.

„Velkou devízou je otočná konstrukce. Jakmile nůž narazí na pevnou překážku, například kámen, okamžitě se zasune, aniž by došlo k jeho poškození,“ říká Petr Maňas, specialista na bubnové sekačky ze společnosti Mountfield.

Sekačky jsou poháněny silnými čtyřtaktními motory a díky šípovým kolům zvládnou práci i v terénu s velkým sklonem. Mýty, že bubnovou sekačku musí kvůli vyšší hmotnosti ovládat jen chlap jako hora, jsou samozřejmě scestné. Protože všechny moderní stoje už disponují pojezdem, práci s nimi zvládne každý včetně žen.

Navíc jsou to zcela bezpečné stroje. Pokud pustíte páku, žací buben se okamžitě zastaví díky speciální doběhové brzdě.

Velkou výhodou bubnových sekaček je i fakt, že posekanou trávu díky speciálnímu naváděcímu krytu úhledně složí do řádků a vy se můžete rozhodnout, jak s ní naložíte. Můžete ji použít třeba na seno.

Jak už bylo řečeno, nejkvalitnější modely posekají trávu vysokou i metr a půl. Proto je ocení zejména majitelé sadů, velkých zahrad nebo luk, kde trávu sečete třeba jen jednou či dvakrát ročně. Bubnovky si snadno poradí i se stařinou.

Sekačky jsou snadno ovladatelné díky dvěma samostatným pákám (jedna pohání hnací buben, druhá je na pojezd), ty nejlepší modely mají obě páky spojené hrazdičkou, což ještě zvyšuje sekací komfort.

Výhodou jsou i nastavitelná řídítka a jejich sklopná konstrukce, díky níž se vám sekačka vejde i do kufru běžného osobního auta.

Bubnové sekačky jsou spolehliví zabijáci vysoké trávy. Nezaleknou se ničeho a po chvíli sekání si práci s nimi zamiluje každý. Odměnou je krásně posekaná louka za pár hodin.

Reklama

Související články

Úrodná prsť z kompostéru voní lesem

Kompostér ušetří měsíce času. Přesněji řečeno, kompostér běh času urychlí. A když dodržíte správný postup, získáte z odpadu tu nejúrodnější půdu, která bude...

Stroj, bez něhož by to nešlo

Přichází večer. Vypínáte motor. Sesedáte. Během okamžiku vám hlavou proběhne uplynulý den: nejdříve bylo třeba postarat se o trávník – sekání, provzdušňování,...

Výběr článků

Načítám