Hlavní obsah

Biotop umocní kouzlo přírody v zahradě

Novinky, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biotop, který dokonale splyne se zahradou, je lákavou představou pro nejednoho majitele rodinného domku či chalupy. Pokud byste se rozhodli tuto představu uvést do reality, je pro to právě teď ideální čas.

Foto: Oase

Břehová zóna osázená rostlinami může být např. jen ze dvou stran koupacího jezírka. Usnadní to přístup do jezírka i péči o něj.

Článek

Vnější tvar jezírka/biotopu není nijak limitovaný. Záleží jen na prostoru, který nabízí vaše zahrada, a na vaší fantazii.

Bez ohledu na to, zda půjde o jezírko okrasné, nebo koupací s regenerační zónou. Stavebně se totiž od sebe zásadně neliší, respektive to koupací je větší a má odlišný tvar, aby se v něm dalo koupat.

Když chcete v jezírku plavat

Základem každého koupacího jezírka je hlavní hluboká část, někdy nazývaná také jako bazénová vana. Ta by měla být co nejdelší, aby vznikl prostor pro několik temp. Obvykle se proto koupací zóna dělá obdélníková, případně oválná.

Šíři této zóny postačují 2 až 3 metry. Délka má být ideálně alespoň 5 m. Velmi důležitá je hloubka této části jezírka. Za minimum se považuje 1,5 m. Ještě hlubší bude ku prospěchu stability jezírka, přesněji vody v něm. Promyslet je třeba i vstup do koupací zóny, obzvlášť když máte malé děti.

Majitelka si stromy a keře na své zahradě tvaruje sama

Zahrada

Koupací část se často vyzdívá z betonových tvarovek, čímž se trvale zpevní. Navíc, tímto způsobem se na malé ploše docílí potřebné hloubky.

Postupný přechod z mělčiny do hloubky 1,5 až 2 m by totiž zabral velkou část nádrže, a to právě na úkor té nejhlubší, koupací části.

Rostlinná zóna

Zamyslet se musíte i nad mělkými (břehovými) zónami, které se osazují vodními rostlinami. Bez nich by totiž biotop nebyl biotopem.

Mokrá zóna neboli bažina je do 10 až 15 cm, hodí se pro pobřežní rostliny, které nemají rády příliš hluboké umístění. Na ni navazuje tzv. bahenní zóna, tedy mělká voda od 15 do 50 cm. Tato část je biologicky velmi důležitá, daří se tu nejdůležitějším bahenním a vodním rostlinám, které napomáhají čištění vody.

Mělčiny nemusejí být kolem celého jezírka, zvláště u koupacích jezírek. Alespoň z jedné strany počítejte s pevným břehem nebo třeba s molem kvůli přístupu do jezírka. Snazší bude i údržba.

Jak je to s čištěním

Biotopy se chovají podobně jako jezírka v přírodě. V každém zahradním či koupacím jezírku se tvoří organické sedimenty. Lidově řečeno bláto. Mohou za to nečistoty, které padají na hladinu, např. prach, pyl či hmyz, stejně tak přírůstek biomasy v nádrži a její odumírání (např. řasy, zbytky vodních rostlin).

Na místě je tedy otázka, jak udržet jezírko co nejčistší, aby nedošlo k zahnívání, které by negativně ovlivnilo kvalitu vody. Důležité je z tohoto pohledu dobré proudění vody v jezírku a zvláště v případě koupacího jezírka i dostatečně výkonná filtrace, která vám s procesem čištění pomůže. Jen rostliny by to u větší plochy nejspíš nezvládly.

Nebojte se ale: v tomto případě se nepoužívá chemie jako u bazénů. V jezírkovém filtru probíhají stejné procesy jako v samotném jezírku, voda se čistí biologicky.

Pro zapuštěný bazén vyberte správné místo, ušetříte tím čas i finance

Tipy a trendy

U okrasných jezírek si nejspíš vystačíte i s typovou sadou pro čištění vody třeba z hobbymarketu. U koupacích nádrží je vhodnější nechat si udělat návrh řešení na míru. Odborné firmy vám poradí se správným výběrem skimmeru, filtru i čerpadla podle plochy a objevu jezírka.

Vhodným doplňkem může být i jezírkový vysavač. S tím snadno vyčistíte i mělké příbřežní zóny jezírka, které jsou na zanášení choulostivé snad nejvíce.

Jak na stavbu jezírka

Jakmile máte vše promyšleno, může začít stavba. Výkop udělá stavební firma, nebo se do něj můžete pustit sami třeba s partou kamarádů. V každém případě je dobré mít plánek výkopu, aby bylo možné správně vymodelovat jednotlivé hloubkové zóny.

Z povrchu je nutné odstranit všechny kameny, zbytky kořenů apod. Platí totiž, že jak hladké stěny a dno máte, takový bude konečný bazén.

Malé jezírko nejspíš zvládnete postavit i sami, u většího je ale vhodnější povolat odbornou firmu. Na bezchybném položení jezírkové fólie a provedení spojů totiž do značné míry závisí její životnost, ale i záruky.

Odborná firma také bude dobře znát vodní rostliny. Bude vědět, jak budou vypadat v biotopu za několik let, co potřebují, které se spolu snášejí, jak reagují na přímé slunce či polostín.

Anketa

Líbilo by se vám mít na zahradě místo bazénu biotop?
Ano, to je můj sen.
81,8 %
Asi ano.
8,5 %
Nevím.
1,2 %
Spíše ne.
1,5 %
Ne, není nad pořádný bazén.
3 %
Ne, nechci na zahradě nic podobného.
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2030 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada, na které hrají prim kámen a voda

Už dvacet dva let se o svou zahradu stará náš čtenář Martin se svou manželkou Věrou z Chuderova. Mají hezkou, členitou parcelu, přes kterou protéká potok. Pro...

Výběr článků

Načítám