Hlavní obsah

Bazénů v Česku rychle přibývá

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle čerstvého průzkumu agentury EUSA připadá v Česku na 100 tisíc obyvatel víc než 2050 rodinných bazénů. Větší počet bazénů na hlavu je v Evropě pouze ve Francii a ve Španělsku.

Foto: Fort Wayne

Ilustrační foto

Článek

A vypadá to, že si lichotivou pozici udržíme i nadále. „Česká republika patří v tempu nově budovaných bazénů mezi dvacítku nejrychleji se rozvíjejících států na světě,“ tvrdí Phillipe Gonzales, který evropské trhy dlouhodobě sleduje.

Podle domácích odborníků je za trvajícím zájmem Čechů o soukromé koupání několik důvodů. Předně fakt, že nám chybí moře a přes veškeré zdání máme málo přírodních vodních ploch vhodných ke koupání. A kvalita vody je v nich stále kolísavá. Dalším hlavním důvodem je skutečnost, že si lidé pořizují bazén zejména kvůli dětem.

Foto: Azuro

Některé nadzemní bazény lze uložit částečně nebo úplně do terénu. Od luxusních jsou téměř k nerozeznání.

„Bazény už nejsou luxusem, ale standardem. Také proto, že jejich ceny za poslední roky výrazně klesly,“ míní specialista na bazény Jaroslav Pištěk.

Navíc největší tuzemští prodejci podporují zájem zákazníků výhodnými nabídkami. Různé typy bazénů jsou například teď v květnu k dostání v sadách se vším, co je ke komfortnímu koupání potřeba. Ve výbavě si tak zákazníci výhodně pořídí spolu s bazénem všechny nejmodernější bazénové vymoženosti. Včetně například pískových filtrací, solárního systému, nebo tepelného čerpadla na ohřev bazénové vody, plaveckých protiproudů či vysavačů nečistot.

Při rozhodování o tom, kde si zákazník koupí, často rozhoduje vedle nízké ceny i to, zda je bazénářská firma schopna poskytnout komplexní dodávku, tedy také dopravu bazénu, jeho instalaci, zapojení technologie a zprovoznění. Zákazníci jsou podle Pištěka čím dál náročnější. Vyžadovány jsou například poprodejní služby, jako je schopnost poradit s provozem a údržbou bazénu či dostupný a rychlý servis.

Foto: Mountfield

V posledních letech patří k velmi oblíbeným zapuštěné sklolaminátové bazény.

Zajímavé je, že se v posledních letech výrazně zvyšuje i zájem o posuvná zastřešení nebo lamelová zakrytí, která chrání vodu v bazénu před zbytečným chladnutím a před nečistotami z ovzduší.

Kdo se tedy těší, že bude letos trávit léto na zahradě, a přemýšlí, zda si konečně pořídí bazén, má nyní jedinečnou příležitost to výhodně udělat.

Reklama

Související články

Chyby ve skleníku

Pěstování rostlin ve skleníku má určité zákonitosti. Chyby při pěstování často pocházejí nejen z neznalosti a nezkušenosti, ale také z rutiny a ledabylosti....

Zahrada mezi poli

Vystavět dům na kopečku mezi poli je maličkost, ale jak u něj vytvořit stinnou a intimní zahradu? A čím ji oživit? Majitelé na radu architektky značnou část...

Příprava zahradních grilů na sezonu

První teplé dny jsou za námi a plno dalších nás teprve čeká. A s pěkným počasím je spojeno grilování na zahradě – vůně steaků, zlatavá barva masa, špízy...

Rozkvetlé květináče

Jakmile minou poslední mrazy, vrhněte se na květináče, truhlíky nebo jiné venkovní nádoby a osázejte je. Poradíme vám, jak nejlépe postupovat.

Nejlepší přírodní hnojivo

Až 300 kilogramů. To je průměrné množství odpadu, které každý z nás ročně vyprodukuje. Více než jednu třetinu přitom tvoří bioodpad, který je možné...

Výběr článků

Načítám