Hlavní obsah

Barevná kouzla podzimu potěší nejen romantiky

Právo, Adéla Mclintock

Jeleni mají odtroubeno a zahrada spěje do finále. Nevzdává se ale snadno a barevnými květy, plody i listím kouzlí, kde se dá. Užijte si podzimní štědrosti, než ji spolkne mráz.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Medonosné kvítí a trávy s blonďatým přelivem okouzlují při závěrečném ceremoniálu.

Článek

Lákavou nadílkou se to hemží v záhonech i živých plotech a korunách stromů. Ať se za ní vypravíte do vlastní zahrady, k sousedovi, nebo třeba do arboreta, vezměte si s sebou fotoaparát.

V zimě vás pohled na pestré obrázky zahřeje na duši.

Oheň a sníh

Jako sourozenci z čeledi vilínovitých si nevelká kuska (Fothergilla) s vilínem (Hamamelis) skvěle rozumí. Oba vyžadují slunné až polostinné místo s nevápnitou půdou. Nakvétají dřív, než se podél haluzí vyklubou zelené listy, které před opadáním žhnou oranží a nachem.

Nepálí, jak by se na první pohled mohlo zdát, a tak se ani sněhobílé květy sasankovek v jejich přítomnosti nerozpustí. Nádheru tria si do detailu užije každý, kdo projde po pěšině.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Žhavá podívaná čeká každého, kdo projde kolem tria složeného z kusky, vilínu a sasankovek.

Růžové vlny

Není cílem mít vzorně upravený záhon, ale zdravé, šťastné kytky. Proto na něm nechte ležet aspoň část spadaného listí. Žížaly ho na jaře stáhnou pod zem, rozmělní a tím půdu načechrají a obohatí o živiny. To je pak rostlinám hej, jak vypovídají půlmetrové rozchodníkovce (Hylotelephium), vysázené před mladým doubkem.

Růžová barva jejich obláčkových květů se jako vlna přelévá do porostu svíd (Cornus alba), které s ostatními dřevinami tvoří bariéru proti větru.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Sytá růžová barva zdobí plochá květenství rozchodníkovců i velké listy svíd s červenými pruty.

Růžové a fialové květy, které bohatě zdobí podzimní záhony

Zahrada

Hvězdní vytrvalci

Včelami uctívané hvězdnice nepolevují v kvetení, ani když je noční chlad štípe do tváří. Co úbor, to zlaté očko roubené paprsky v sytých tónech růžové a fialové.

Větrem rozevláté třtiny (Calamagrostis), čnící vysoko nad nimi, se radují ze slunečné pohody, která jim po lázni v ranní rose znovu načechrala blonďaté hlavičky. Vpředu krémově kvete hortenzie stromečkovitá Annabelle. Koncem zimy ji společně s trávami a hvězdnicemi seřízněte u země.

Šperky v krajkách

Rozkošné ozdůbky zavěšené ve větvích okrasné jabloně vnášejí do podzimní zahrady hravou radost a jiskrné barvy. Také do ní lákají kosy, kteří si počkají, až malvičky změknou mrazem, a pak je zhltnou jako jednohubky.

Komu strom letos neurodil, ať nepanikaří. I on si občas (klidně ob rok) rád odpočine. Podsázet ho lze nenáročnými plesnivkami (Anaphalis), na nichž jsou nejnápadnější perleťově lesklé listeny v odstínu starodávných krajek.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Větve s jablíčky skládají poklonu půvabným plesnivkám rostoucím okolo kmene.

Zlaté výšiny

Nedávno barvou napodobovaly lesní mech, dnes jsou koruny statných javorů prošperkované zlatem a budí úžas nad tím, kolik podob na sebe mohou stromy během roku vzít.

Zezlátla také hortenzie řapíkatá (Hydrangea petiolaris), samodržná popínavka, jež si svými dlouhatánskými prstíky poprvé po patnácti letech sáhla až na okap pod střechou. Aby se moc neloudala a v létě štědře kvetla, potřebuje stálou vlhkost. Stejně jako břečťan toleruje stín.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Javory i hortenzie se šplhavými větvemi vynášejí své pozlacené lupeny vysoko k nebi.

Podzimní krášlení s vřesem

Zahrada

Přírodní zdobení

Tvůrčí duše, které dovedou proměnit podzimní úrodu na bohaté kytice i jiné dekorace, zažívají žně. Růžové keře chrlí šípky nejrůznějších tvarů a velikostí. Činí se i mochyně (Physalis alkekengi). Ví totiž dobře, že ničím jiným člověku neudělá takovou radost jako svými nafouknutými oranžovými měchýřky.

Černě oplozené větvičky ptačího zobu, péřité laty trav či žluté chocholíky vratiče obecného (Tanacetum vulgare) vypadají dobře i poté, co uschnou.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Suroviny pro aranžování nabízí mochyně, ptačí zob, vratič, šípková růže. Krásné jsou ve váze i v míse.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pojistěte si příští jaro - vysaďte tulipány

Jakmile odletí špačci do tepla, vysadíme cibule tulipánů. Až nám svérázní opeřenci příští jaro zase vesele zachrčí nad hlavou, předvedou se kvetoucí tulipány...

Unikátní rostliny zbaví záhon všednosti

Klíč k poutavému záhonu není v tom, že z něj vyhodíme všecky trvalky, které se nám už okoukaly, nýbrž v tom, že mu občas nadělíme dárek v podobě rostlin, jež...

Jak se paznehtík zapsal do dějin umění

Stvořením paznehtníku nám příroda potvrdila své výtvarné nadání. Dokonalé rysy téhle unikátní trvalky inspirovaly k tvorbě umělce už v období antiky.

Magický svět pod skleněnou střechou

Koho by rmoutily podzimní plískanice, když může vklouznout do útěšné náruče skleníku? Sem nezaléhá vítr ze strnišť a bují tu úplně jiný svět, než jaký známe ze...

Výběr článků

Načítám