Hlavní obsah

Z bývalé likérky v centru Vamberka vznikl minidomek

Novinky, Natálie Lošková, Izabela Kalinová
Vamberk

Proměnit rušné místo v zákoutí, kde člověk najde soukromí a klid k odpočinku. To byla myšlenka autorů projektu Hide in City, kteří se v centru města Vamberk pustili do rekonstrukce bývalé likérky z poloviny 19. století.

Z bývalé likérky v centru Vamberka vznikl víkendový minidomekVideo: Novinky

 
Článek

Na více než 180 let starých základech dokázali architekt Martin Kožnar a iniciátor projektu Vladimír Pešek postavit víkendový domek s rozlehlou zahradou.

„Tady stály dříve dvě stavby, které spolu souvisely. Jednak likérka z roku 1840, a potom tento objekt, který jsme zrekonstruovali. V něm se zpracovávala kůže,“ vysvětluje Pešek.

Domek ukrytý před okolím, a přesto v centru města, dnes nabízí vše potřebné: útulnou kuchyňku s posezením pro dva, koupelnu obloženou lokálním pískovcovým kamenem, prostorný obývací pokoj i podkrovní ložnici. Vše se přitom nachází na pouhých 55 metrech čtverečních.

Foto: Archiv Vladimíra Peška

Objekty dříve sloužily pro výrobu likéru a zpracování kůže.

K rekonstrukci přistupoval architekt Kožnar s citlivostí a respektem k původnímu místu. To dokazuje nejen výhled na torzo bývalé likérky, které se rozhodl na pozemku ponechat, ale i původní opuková zeď, jež tvoří jednu ze stěn domu.

„Pak je to také o detailech, například všechny rohy jsou zakulacené, štuk na fasádě a omítka v sobě mají nerovnost a hravost,“ vysvětluje spoluautor projektu Pešek.

Ponořil se do studny a vytáhl meč. Doma v obýváku

Tipy a trendy

Nadzvednutím původní střechy o 75 centimetrů docílil Kožnar vzdušného prostoru plného denního světla. Jeho dominantou je velká knihovna, do níž je vsazeno odpočinkové okno s romantickým výhledem na ruiny likérky připomínající historii místa.

„Knihovna sama o sobě a barevností hřbetů knih vnáší do prostoru dynamiku. Může se proměňovat tím, jak se mění pořadí knih,“ myslí si Pešek.

Foto: Petr Fabo

Okno vsazené do knihovny v obývacím pokoji nabízí pohled na torzo bývalé likérky.

Foto: Petr Fabo

Barevné hřbety knih dodávají interiéru na dynamice.

Autoři projektu také dbali na to, aby veškeré použité materiály byly lokální a historicky náležely k místu.

„Například pískovcové kameny, kterými je obložena koupelna, mají neuvěřitelnou kresbu a jsou velmi výtvarné. Pocházejí tady z nedalekého lomu,“ dodává Pešek. Barevnost interiéru podle něj vytváří přirozená barva omítek, modřínová podlaha i materiály, jako jsou smrk a ořech v kombinaci s černým kovem.

Zejména v letních dnech je příjemné otevřít prosklené posuvné dveře a propojit tak interiér s terasou a prostornou zahradou, která nabízí hned několik míst k posezení i grilování s přáteli. Z původních pískovcových bloků vytvořili autoři na zahradě malou fontánu, která svou proudící vodou akusticky dotváří atmosféru klidu a míru.

Foto: Novinky

Na rozlehlé zahradě najdou lidé několik míst k posezení, fontánu i koupací sud.

„Ideální na zimní období je tady i koupací sud. Člověk si může zatopit v kamnech, která jsou umístěna přímo v něm, ohřát tím vodu, poslouchat praskání ohně a koukat na kupy sněhu okolo,“ líčí romantický zážitek Vladimír Pešek.

Aranka učí své obyvatele žít zodpovědně a šetrně

Tipy a trendy

Domek v centru Vamberka vytvořil stejný autorský tým, jenž stál za vznikem mobilní útulny Aranka. Ta se pyšní nejenom prestižním titulem Dřevěná stavba roku 2021, ale i zařazením mezi třicítku nejlepších staveb usilujících o získání České ceny za architekturu.

Foto: Petr Fabo

Rekonstrukce bývalé průmyslové stavby ve městě Vamberk dala vzniknout útulnému zákoutí pro odpočinek a relaxaci.

„Před třemi lety bychom na stejném místě zahlédli pouze kupy zeminy a stavebního odpadu, ale jen drobnými zásahy, jemnou úpravou a citlivostí můžeme vrátit něčemu, co už dávno zaniklo, opět atraktivitu,“ uzavírá Vladimír Pešek.

Anketa

Líbilo by se vám koupání ve vytápěném sudu uprostřed sněhu?
Ano, to musí být nádhera!
63,8 %
Asi ano, určitě by to stálo za zkoušku.
21,5 %
Nevím, neumím si to moc představit...
4,7 %
Asi moc ne...
4,1 %
Kdepak. Já na tyhle věci nejsem.
5,9 %
Celkem hlasovalo 4965 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám