Hlavní obsah

Unikátní design malého pražského bytu odráží záliby majitele

Minimalistický byt na okraji Prahy o rozměru 52 m2 s předzahrádkou o výměře 25 m2 reaguje na uživatelův aktivní život trávený v divoké přírodě a jeho zájem o současné technologie. Unikátní design spojuje obojí.

Foto: Václav Novák a časopis Bydlení mezi panely

Celý prostor bytu, jeho zázemí i venkovní terasa jsou navrženy v jednoduché materiálové i barevné kombinaci.

Článek

Ústředním motivem jsou parametricky navržené truhlářské prvky individualizované a ergonomicky tvarované do uživatelsky nejvhodnější podoby.

Algoritmy byly společně s uživatelem vyvíjeny, aby se docílilo co nejoptimálnějšího designu pomocí digitální fabrikace. Detailní plánování každého dílu a pracovního postupu snížilo celkovou pořizovací cenu, jelikož bylo možné jednoduše si sestavit veškeré truhlářské prvky svépomocí.

I přes nízkou podlažní plochu uživatel požadoval funkce odpovídající vícepokojovému bytu. Z tohoto důvodu musely být některé prvky navrženy jako univerzální. Okraj postele je tvarován pro sezení, což propojuje funkce ložnice a obývacího pokoje.

Barový pult je zároveň jídelní stůl a vestavěnou skříň lze přeměnit v pracovní stůl. Univerzalita prvků byla klíčovým aspektem pro pohodu obytného prostoru. V případě velkoryse navržené předsíně pak část atypické konstrukce slouží k umístění a zároveň vystavení nedílné součásti života klienta – závodního kola.

Foto: Václav Novák a časopis Bydlení mezi panely

Výsledný design je interpretován skrze organicky tvarované truhlářské prvky umístěné v jednoduchém, otevřeném, minimalistickém bytě.

Celý prostor bytu, jeho zázemí i venkovní terasa jsou navrženy v jednoduché materiálové i barevné kombinaci, kde jsou dominantní bílé materiály doplněny dubovými truhlářskými prvky. Střed prostoru tvoří bílé vestavěné skříně, které jsou navrženy s důrazem na jednoduchost a nenápadnost celé konstrukce.

Stejný princip jednoduchosti a světlosti je pak aplikován na celý prostor. Opticky jsou zdůrazněny vizuálně atraktivní parametrické prvky bytu. Ten se tak stává světlým výstavním prostorem, skrze který se prolínají vystavené dřevěné organické interiérové prvky, jež vytvářejí vrstvu určité vnitřní krajiny.

Ostatní vybavení jako galerijní svítidla, zrcadlová skříň či bílá laminovaná kuchyň tento princip pouze doplňují a umocňují důraz, který je kladen na digitálně navržené vrstvené konstrukce.

Architektka vsadila na černou zeď a textilní beton, výsledný vzhled bytu překvapí

Tipy a trendy

Interiér je jedním z mála příkladů využití parametrického designu v praxi na území České republiky. Za pomoci zvoleného přístupu se podařilo architektům individualizovat prostor přesně na přání uživatele, který tak mohl doslova ovládat vstupní parametry speciálně vytvořených algoritmů.

Tento přístup umožnil vytvořit desítky variací bez zdlouhavého manuálního překreslování plánů.

Slovo architektů

„Naši skupinu Archistroj tvoří trojice architektů - Pavel Paseka, Jan Petrš a Martin Žatečka. Dali jsme se dohromady na půdě pražské fakulty architektury ČVUT, kde nás silně ovlivnil ateliér Miloše Floriána - FLO|W. Po dobu své existence se naše práce neustále vyvíjí a přechází od klasických projektů směrem k digitální architektuře a urbanismu.

Snažíme se vnášet do našich projektů současné technologie a procesy navrhování, pro které využíváme parametrických a evolučních algoritmů. Nedílnou součástí naší práce je i výzkumná činnost v oblastech, jako je evoluční urbanismus, adaptivní plánování či autonomní robotická architektura,” konstatuje trojice architektů.

Začátek roku je nejlepší doba pro pořízení klimatizace

Tipy a trendy

Technické údaje

  • Architekt: Archistroj design studio - Pavel Paseka, Jan Petrš, Martin Žatečka
  • Soukromý klient
  • Projekt: Archistroj design studio – 2018
  • Realizace: 05/2018–06/2019
  • Rozloha: byt 52 m2 + terasa 25 m2

Materiály a produkty

  • Dřevo spárovka dub/parametricky navržené truhlářské prvky a mobiliář
  • Interiérová omítka bílá/interiérové stěny a stropy
  • Bílé lamino/vestavěné skříně a kuchyň
  • Ocel černý mat/doplňkový materiál na atypickém mobiliáři
  • Tmavá interiérová keramická dlažba/předsíň a koupelna
  • Galerijní svítidla na liště - bílá/Big White SLV 143441 Bima
  • Indukční varná deska - bílá/Electrolux EHH 4654HFK
  • Projektor - bílý/Epson eh wt 5650
  • Kuchyňský dřez - bílý/Franke Sirius SID 110-34
  • Kuchyňská baterie/Franke Samoa Chrom

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám