Hlavní obsah

Žluté schodiště je hlavní páteří a ozdobným prvkem interiéru betonového domu

Novinky, Jana Nesvadbová

Klienti brazilského architektonického studia Reinach Mendonça Arquitetos Associados měli požadavky, které zná i valná většina českých rodin. Našli si malý, rohový pozemek v brazilském São Paulu, který měl dvě hlavní přednosti - byl blízko školy a blízko zaměstnání majitelů. Architekti pak na něm měli vymyslet takový dům, aby se do něj celá rodina vešla.

Foto: Leonardo Finotti

Žluté schodiště visí nad jídelnou jako socha.

Článek

Dům vznikal pro rodinu, která se rozhodla používat pouze jeden vůz. Což bylo dobře, protože plocha pozemku 191,5 m² mnoho prostoru pro větší počet automobilů neslibovala.

Aby architekti zajistili rodině maximum soukromí, obehnali jej vysokou betonovou zdí. Tu obrůstá zeleň, díky čemuž z interiérové strany nepůsobí nijak studeně.

Vlastní dům s celkovou plochou podlah 347,6 m² má nakonec čtyři podlaží, přičemž většina rodinného života se odehrává v přízemí, kde je propojena kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Do horních podlaží pak architekt umístil ložnice jednotlivých členů rodiny.

Schody v domě musí být bezpečné i kvalitní

Bydlení

Velice důležitým prvkem moderně zařízeného interiéru zdobeného moderním výtvarným uměním je kovové schodiště natřené výraznou žlutou barvou. V prostoru na sebe záměrně strhává pozornost. Architekti je pojednali totiž spíše jako skulpturu než jen jako vertikální cestu, která by měla zůstat nenápadně upozaděna a plnit si pouze svou funkci.

I proto ostatní materiály v interiéru odpovídají tomuto záměru a působí jen jako pozadí pro schody. Architekti zde ke všudypřítomnému betonu dodali sklo, kovové nosníky, podlahy z litého betonu a bílou výmalbu.

Velkou pozornost architekti věnovali propojení veškerého prostoru, a to nejenom vizuálního, ale především z hlediska volného prostupu denního světla.

Schodiště obrostlé liánami? Málokdy člověk vidí bizarnější interiér

Jak bydlí VIP

Přirozenou světelnou šachtou se stalo schodiště, které je záměrně navrženo volněji, aby lidé v jednotlivých podlažích měli možnost spolu komunikovat.

A právě to je vlastnost domu, kterou si majitelé nejvíce pochvalují - mohou spolu trávit všechny volné chvíle, anebo si naopak každý může užívat svého soukromí.

Anketa

Máte rádi žlutou barvu?
Ano, je to moje nejoblíbenější.
16 %
Docela ano.
42,9 %
Nevadí mi, ale do interiéru se mi moc nehodí.
20 %
Nemusím ji.
9,2 %
Ne, tu nemám vůbec v oblibě.
11,9 %
Celkem hlasovalo 750 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Japonský ateliér Nendo se přednostně věnuje designu, občas se ale mezi jeho díly objeví i počin ryze architektonický. Klient z Tokia si pak v takovém případě...

Výběr článků

Načítám