Hlavní obsah

Zelený domov pro seniory nebo les bez pasek, to jsou vítězové soutěže Adapterra Awards

Osm projektů z více než stovky přihlášených si ve čtvrtek 4. listopadu odvezlo nejvyšší ocenění v mladé soutěži nazvané Adapterra Awards. Ta je zaměřena na propagaci počinů reagujících na problémy způsobené změnami klimatu. Mezi vítězi je například zelené bydlení pro seniory, ekocentrum s unikátní biosolární střechou či dlouhodobý projekt výsadeb.

Foto: Archiv soutěže

Vítězové letošního ročníku Adapterra Awards

Článek

Soutěž Adapterra Awards, nad níž mají záštitu ministr životního prostředí a předseda Senátu Parlamentu ČR, letos vkročila do svého třetího ročníku. Jejím pořadatelem je Nadace Partnerství, kterou má většina lidí spojenou se zatím známější každoroční anketou Strom roku.

Mladší soutěž, jak její název napovídá, je zaměřena na vyhledávání a propagaci počinů, které reagují na průběžně se měnící klima a snaží se novým podmínkám ekologicky šetrným stylem přizpůsobit.

A Česká republika se má čím chlubit, jsou přesvědčeni pořadatelé. Podle jejich zkušeností takových projektů u nás neustále přibývá.

O vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodla odborná komise složená z architektů, urbanistů, environmentalistů, krajinářů a vědců. „Letos jsme kromě kategorií Volná krajina, Zastavěná území, Pracovní prostředí a Náš domov udělili také Cenu sympatie vítězi internetového hlasování, Cenu Prahy a ocenění dvěma projektům v česko-rakouském příhraničí,“ říká koordinátorka soutěže Andrea Křivánková z Nadace Partnerství.

Náš domov

V kategorii zaměřené na obytné stavby odbornou porotu nejvíce potěšil Domov Podhradí v Týnci nad Labem, který jako komunitní bydlení pro seniory a lidi s pohybovým omezením vybudovali a provozují manželé Dana a Hynek Motlovi.

Areál je postaven v pasivním standardu s využitím přírodních a obnovitelných materiálů. Majitel firmy na stavbu dřevostaveb a zdravotní sestra specializující se na péči o staré lidi začali společně proměňovat pozemek o výměře 20 ha v místě známém jako Podhradí.

Kromě bytového domu se zde rozrůstá i permakulturní zahrada se sadem ovocných stromů. Další části areálu plánují majitelé dostavovat postupně.

Volná krajina

Vítězem v kategorii Volná krajina se stalo nepasečné hospodaření v lesích u Klokočné, pro které se rozhodl Lesní závod Konopiště LČR.

Stromy v této lokalitě již více než 30 let lesníci nekácejí plošně, ale těží je jednotlivě pilou. Les tak má několik výškových pater a nedochází zde ke vzniku holin, které se nadměrně přehřívají a vysušují. Navíc je odolnější vůči nepříznivým vlivům i kůrovci.

Zastavěná území

V kategorii Zastavěných území porotu nejvíce zaujal projekt ekocentra Na Pasece Velíková ve Zlíně. Jeho součástí je slaměný dům s biosolární střechou, která kombinuje výhody zelené střechy a fotovoltaiky.

Panely se se zelení na této střeše nejenom dělí o prostor, ale naopak pro ni vytvářejí příjemný stín, takže se půda nevysušuje, a rostliny naopak pomáhají udržovat teplotu panelů ve výšce, která je ideální pro výrobu energie.

Pracovní prostředí

Nejvyšší ocenění v kategorii Pracovní prostředí získal nový Pavilon tropického zemědělství v kampusu České zemědělské univerzity. Projekt vznikal s ohledem na environmentální výzvy, jeho autoři z architektonického ateliéru D.R.N.H. proto budovu navrhli tak, aby byl její provoz do budoucna udržitelný z hlediska nákladů na provoz i negativního vlivu lidských aktivit na přírodu.

Stavba pro svůj chod využívá tepelná čerpadla, retenční nádrže na dešťovou vodu, fotovoltaické panely či zelenou střechu. Současně je vše navrženo s ohledem na potřeby výuky a výzkumu.

Univerzita vytvořila prostor pro divokou přírodu. Na své střeše. Byl to docela výkon, hodnotí počin odborník

Tipy a trendy

Cena sympatie

Veřejnost ve svém internetovém rozhodování nejvyšším počtem hlasů (1783) nejvýše ocenila projekt 200 kilometrů alejí pod horou Blaník. V něm se díky soustavné výsadbě podařilo obnovit 313 alejí s celkovým množstvím asi 30 tisíc stromů. O realizaci alejí se zasadil Český svaz ochránců přírody Vlašim.

Vítězové hlavních kategorií
KategorieProjektInvestorMísto
Náš domovDomov PodhradíDana a Hynek MotloviTýnec nad Labem, okres Kolín, Středočeský kraj
Volná krajinaNepasečné hospodaření v lesích u KlokočnéLZ KonopištěKlokočná, okres Praha-východ, kraj Praha
Zastavěná územíEkocentrum Na Pasece VelíkováYoungster s. r. o.Zlín, okres Zlín, Zlínský kraj
Pracovní prostředíPavilon tropického zemědělstvíČeská zemědělská univerzita v PrazePraha, Hl. m. Praha, kraj Praha
Cena sympatie200 km alejí pod horou BlaníkJednotlivé obce a ČSOP VlašimVlašim, Benešov, Votice, Příbram, Sedlec Prčice, Středočeský kraj
Speciální ocenění
Cena PrahyŠetrné hospodaření v Praze 12MČ Praha 12, hlavní město Praha, dary sponzorů, vlastní prostředky pachtýřů a dalšíPraha, Hl. m. Praha, kraj Praha
Cena českého příhraničíMoravské Toskánsko - Demonstrační ekofarma Petra MaradyPetr Marada a kolektivŠardice, okres Hodonín, Jihomoravský kraj
Cena rakouského příhraničíNový kabátek pro řeku NaarnWasserverband Machland (Konsensinhaber - 10 % Kostenanteil), Bund (60 %), Land Oberösterreich (30 %)řeka Naarn mezi obcemi Perg a Mitterkirchen, Rakousko
Zdroj: Adapterra Awards

Anketa

Který z projektů se nejvíce líbí vám?
Domov Podhradí
42,2 %
Nepasečné hospodaření v lesích u Klokočné
8,9 %
Ekocentrum Na Pasece Velíková
10 %
Pavilon tropického zemědělství
6,7 %
200 km alejí pod horou Blaník
8,9 %
Šetrné hospodaření v Praze 12
3,3 %
Moravské Toskánsko - Demonstrační ekofarma Petra Marady
14,4 %
Nový kabátek pro řeku Naarn
5,6 %
Celkem hlasovalo 90 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám