Hlavní obsah

Zelená dekorace vydrží i bez zálivky

Právo, Sylva Svobodová

Věčně zelené, bezúdržbové a stále krásné. Takové jsou podzimní dekorace ve váze, sestavené ze suchých trav, nebo rostliny ve vlhkomilných teráriích, o které se téměř nemusíme starat. Vhodné jsou tam, kde není moc slunce, proto s nimi vyzdobíme chodby, předsíně a haly.

Foto: Westwingnow

Váza Face je ze skla, inspirativní a nápaditá. Vyniknou v ní trávy, suché květiny a zimní dekorace. Cena 1144 Kč.

Článek

Suché dekorace z květin mohou být barevně pestré, či naopak tlumené, v jemných zemitých odstínech. Jsou to vděčné krásky, které vyniknou v jemné skleněné váze.

Zelené rostliny, o něž se nechcete speciálně starat, zase patří do vlhkomilného terária. Fungují na principu mikroklimatu: ty otevřené stačí jedenkrát týdně rosit či mírně zalévat. Nemají rády přímé slunce, připomínají džungli ve skle a lákají exotickým vzhledem. Udělají nám radost dlouhá léta…

Foto: Zahrada na niti

Terárium na třech nožkách je vyrobené ručně českými skláři. Uvnitř kombinace červeného písku a kamínků je osázená tilandsiemi. Stačí rosit jednou týdně, průměr produktu 8 cm, cena 690 Kč.

Vyrobte si je sami

Vlhkomilné terárium nemusíte kupovat, stačí si pořídit skleněnou nádobu s menším otvorem, aby neunikala vlhkost, nebo provedení se skleněným víkem.

K dekoraci zvolte vhodné rostliny: vlhkomilné a vždy malé, nejlépe mechy, kapradiny v mini velikostech. Vhodné jsou i fitónie, pokojové břečťany, použít lze i citlivku (Mimosa pudica), domácí štěstí (Solerolia soleirolii) nebo listem drobnější poděnky (Tradescantia).

Co se starým šuplíkem? Vyrobte z něj stolek s minizahrádkou

Zahrada

Hodí se i další druhy, které milují spíše tmavé a vlhké podrosty. A pamatujte: v teráriu vypadají lépe spíše drobnější rostliny!

Nezapomeňte na různě velké kamínky, menší na drenáž, větší na dekoraci, a použít substrát na pokojovky. Uzavřené nádoby je nutné větrat, nemusí se ale zalévat. Otevřené nádoby větrají samy, ale zhruba za jeden až dva týdny potřebují vodu.

Anketa

Zapomínáte zalévat květiny?
Ano. Pravidelně.
14 %
Občas, bohužel.
40 %
Myslím, že ne.
18,6 %
Ne. Nikdy.
25,4 %
Nemáme doma květiny.
2 %
Celkem hlasovalo 2161 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Líčidlo jedlé je krásné, ale i záludné

Možná že se ve vaší zahrádce líčidlo jedlé objevilo zčistajasna a teď tápete, jestli stojí za to tuhle nevšední trvalku pěstovat. Krásná sice je, má ale i své...

Pojistěte si příští jaro - vysaďte tulipány

Jakmile odletí špačci do tepla, vysadíme cibule tulipánů. Až nám svérázní opeřenci příští jaro zase vesele zachrčí nad hlavou, předvedou se kvetoucí tulipány...

Výběr článků

Načítám