Hlavní obsah

Zahradníkův domek na zámku ve Žďáru nad Sázavou láká propojením historie a přírody

Žďár nad Sázavou

Citlivá rekonstrukce historického domku z 18. století se povedla na Zámku Žďár nad Sázavou. Zdejší Zahradníkův domek láká veřejnost propojením historie s moderními prvky i krásou okolní přírody. Po rekonstrukci, která skončila v létě loňského roku a vyšla na 15 milionů korun, stavba slouží jako apartmány. Za realizací se skrývá tým vedený architektkami Alexandrou Dýckovou a Martinou Spurnou. Vycházely z požadavků majitelky zámku Marie Kinsky.

Zahradníkův domek na zámku ve Žďáru nad Sázavou láká citlivým propojením historie a přírodyVideo: Novinky

 
Článek

Zahradníkův domek, který má plochu 280 metrů čtverečních a nachází se na prvním nádvoří žďárského zámku, návštěvníky láká propojením historie s moderními prvky. To je vidět zejména na nábytku v interiéru, ten moderní tu doplňují historické kusy z antiku. Část z nich sem doputovala i ze samotného depozitáře zámku.

Důraz ve zdejším interiéru byl kladen i na přírodu. Přírodními materiály se to po rekonstrukci jen hemží, od dřeva po kov či len. I stěny jsou pro ucelený dojem vymalovány přírodními pigmenty.

Foto: archiv Zámek Žďár nad Sázavou

Areál Zámku Žďár nad Sázavou

„Člověk si tu opravdu připadá, jako že je uprostřed čisté přírody. Nachází se tu spousta výjevů z přírody. Jsou tu kopie botanických knih, sušené květiny, i tvary postele byly inspirované okolní přírodou Žďárských vrchů,“ vyjmenovává manažerka žďárského zámku Martina Sedláková.

Historie domku sahá do 18. století, od té doby se jeho účel několikrát měnil. Původně sloužil pro ustájení dobytka a koní a pravděpodobně zde byla i jatka.

V dalších letech sloužila budova i jako informační centrum či prodejna motorových pil. Samotný zámek byl postaven už ve 13. století a původně sloužil jako cisterciácký klášter.

Zašlý prvorepublikový dům proměnili v zářící moderní domov

Tipy a trendy

Rekonstrukce Zahradníkova domku probíhala v letech 2018 až 2021, veřejnosti začal sloužit v červnu loňského roku.

Citlivou rekonstrukci si vzal na starost tým vedený architektkami Alexandrou Dýckovou a Martinou Spurnou. Ty však vycházely z požadavků majitelky a obyvatelky zámku Marie Kinsky, její rodina zámek získala zpět v rámci restituce v roce 1991.

Foto: archiv Petra Karšulína

Zahradníkův domek prošel citlivou rekonstrukcí.

„Sanovalo se zdivo, opravovala se kompletně střecha. Byly předělávané všechny podlahy a okna a vše probíhalo ve spolupráci s Národním památkovým ústavem,“ zmiňuje Sedláková s tím, že architektky se snažily vrátit domek do původní podoby z 18. století.

„Vrátila se zpátky například původní mansardová střecha nebo klenby v oknech,“ doplňuje.

Foto: archiv Petra Karšulína

Rekonstrukce domku trvala tři roky a vyšla na 15 milionů korun.

Po dokončení rekonstrukce, která vyšla na 15 milionů korun, domek tvoří 4 apartmány. V každém přitom dominují jiné barvy, doplňky a detaily, jako například odlišné tvary dlaždic v koupelně.

Vždy dva apartmány jsou spojené předsíňkou, každý apartmán pak tvoří prostorná ložnice s posezením a vlastní koupelna s toaletou. Ubytování si mohou zájemci zarezervovat na webových stránkách zámku.

Úpická Dřevěnka se dočkala kvalitní rekonstrukce. Nyní je ozdobou města

Tipy a trendy

Zámek Žďár nad Sázavou představuje oblíbený cíl turistů. V jeho okolí se nachází poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zeleného hoře, který je zapsán na seznamu památek UNESCO.

Součástí zámku je i interaktivní Muzeum nové generace, které se zaměřuje na historii.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám