Hlavní obsah

Zabezpečte okna, dveře i chytré spotřebiče

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při vloupání jsou nejzranitelnějšími místy okna a dveře, proto by měly mít vlastní bezpečnostní prvky. S rozvojem inteligentních technologií přibývá chytrých domácností, jejichž síť bychom také měli chránit. Proč?

Foto: Gopas

Řídicí jednotka informuje o stavu prvků integrovaných do systému chytré domácnosti nejen prostřednictvím displeje na stěně, ale také mobilu či notebooku.

Článek

Hackeři-lupiči sledují na sociálních sítích sdělení uživatelů např. o jejich odjezdu na několik dnů či týdnů. Zda jsou lidé právě doma ale mohou poznat také podle údajů na chytrém (a hacknutém) termostatu topení.

Nové odvětví známé jako internet věcí se bleskově vyvíjí a chytré domácnosti spějí k centralizovanému a jednotnému řízení čehokoli, co má ovládání či pohon na elektřinu: topení, osvětlení, ventilace, stínění oken, chladničky, zavlažování, ale i alarmů, IP kamer, elektromotorických zámků apod.

Řídicí jednotka tak kromě regulace všech zařízení integrovaných v systému chytré domácnosti a sledování jejich stavu na dálku umožňuje na základě dat získaných v čase vypozorovat naše zvyky. Co víc si může lupič přát…

Ochrana chytrých spotřebičů

Většina lidí se zajímá o ochranu dat v počítači nebo v mobilu, chytré spotřebiče v domácnosti ale neřeší.

„Přitom právě zabezpečení těchto zařízení se bohužel dá prolomit vcelku snadno, takže mohou sloužit jako špatně střežená brána do celé domácí sítě,“ varuje Karel Obluk, který vedl vývoj antivirového softwaru AVG.

K nejhůře chráněným přístrojům patří třeba dětské chůvičky připojené přímo na internet. Americká společnost Ring má zkušenost se sérií hackerských útoků, kdy útočníci použili její zařízení mj. ke strašení malých dětí v jejich pokojích nebo k vydírání obyvatel.

Foto: Netatmo

Při zajištění domácnosti inteligentním bezpečnostním systémem s kamerou dostane majitel bytu či domu v případě pokusu o vloupání v reálném čase upozornění na svůj smartphone a siréna automaticky spustí alarm o síle 110 dB.

„Když se hackeři nabourají do zařízení a sítě, mohou získat přístup k osobním údajům a datům na jiných zařízeních v síti nebo třeba spustit nahrávání obrazu a zvuku, popřípadě mluvit z reproduktoru,“ varuje Karel Obluk.

Známé jsou i případy nezabezpečených chytrých sexuálních pomůcek, které nejenže sbírají data o četnosti použití, ale jsou také schopny pořizovat audiovizuální záznamy, na něž se může kdokoli zvenku připojit.

„Klíčové je zabezpečit domácí wi-fi router, ten slouží jako pevné vstupní dveře do domácí sítě. U chytrých spotřebičů je důležité mít možnost nastavit přístupové údaje a hned při prvním použití je změnit z továrního nastavení,“ dodává Karel Obluk. Při problémech či podezření na narušení by se měli lidé obracet na výrobce nebo prodejce zařízení.

Elektronické systémy

Pod zkratkou EZS (elektronické zabezpečovací systémy) si můžeme představit mnoho zařízení, která jsou napojena na řídicí a kontrolní ústřednu. V případě narušení či jiného problému ústředna reaguje např. zasláním SMS na pult centralizované ochrany, informuje majitele domu.

Síť elektronického zabezpečení domácnosti lze vybudovat v drátovém i bezdrátovém provedení.

Lidé chrání svá zařízení stále méně. Nejhůře jsou na tom mobily

Bezpečnost

U nových bytů a novostaveb jsou rozšířené zámky vchodových dveřích vybavené elektrickými otvírači či motorikou s možností ovládání domovním telefonem, čipem, kódovou klávesnicí, snímačem otisku prstu nebo přes Bluetooth z mobilu.

Dveře můžeme samozřejmě napojit na centrální bezpečnostní systém domu, který registruje nežádoucí otevření i možné špatné uzavření, uzamčení. Zájem je také o digitální dveřní kukátka s videotelefonem, detektory pohybu v okolí domu, o elektronické protipožární systémy, alarmy.

Starší, analogové CCTV kamerové systémy ustupují IP kamerám, založeným na internetovém protokolu (IP). Tyto kamery jsou kompatibilní s jinými bezpečnostními zařízeními, nabízejí krom jiného řízené monitorování, ukládání a vyhledávání záznamů, online přenos prostřednictvím PC, mobilu.

Vstupní dveře a okna

Technická bezpečnost vstupních dveří je dána pevností i tuhostí rámu a dveřního křídla, včetně výbavy v podobě hákových zámků a bezpečnostního kování, vyrobeného z materiálu odolného proti odvrtání, rozlomení a vytržení.

„Záleží na individuálních potřebách investora, ale vchodové dveře by měly být osazeny tříbodovým hákovým zámkem a bezpečnostní cylindrickou vložkou. Všechny tři body hákového zámku jsou automaticky aktivovány již při zavření dveřního křídla. U cylindrické vložky lze v případě potřeby zajistit i vnější štíty zámku s překrytím vložky,“ říká Pavel Kašpar z Vekry, výrobce oken a dveří.

Foto: Vekra

Kování Vekra Resist 3+ s pojistkou proti chybné manipulaci, s přizvedávačem křídla a se třemi bezpečnostními uzávěry přináší komfort ovládání oken a bezpečnost. Na snímku uzamykací bod na dolním rámu.

U oken hraje hlavní roli zasklení a kování. Velmi odolné je sklo s bezpečnostní fólií, které bývá součástí také bočních či horních dveřních světlíků zajišťujících prosvětlení zádveří.

V uzavřeném stavu má být okenní rám spojen s křídlem dvěma typy tzv. uzavíracích a uzamykacích bodů.

Víte, jak je vaše domácnost zabezpečena proti výpadku proudu?

Jak na to

Zatímco v uzavíracích bodech čep na křídle jen dosedne k protikusu na rámu, uzamykací body dávají oknu větší odolnost proti vypáčení.

Na posílení zabezpečení okna proti násilnému otevření je možné ještě přidat zamykací kličky či kalenou podložku převodovky proti odvrtání kličky.

Anketa

Co si myslíte o inteligentním řízení domácnosti?
Je to velice užitečné a praktické.
9,6 %
Může to být užitečné.
6,4 %
Moc o tom nevím, nemohu soudit.
11,7 %
Nevzbuzuje to mou důvěru.
59 %
Může to být snadno napadnutelné hackerem a škody budou nedozírné.
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2784 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Vychytávky pro dětské stolování

Misky, hrnečky, talířky i příbory bývají promyšlené tak, aby co nejvíce usnadnily stravování malým dětem. Patentované výrobky pomohou s naplněním bříška a díky...

Výběr článků

Načítám