Hlavní obsah

Vytvořte z balkonu oázu klidu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I ten nejmenší balkon může být místem, které nám evokuje naši oblíbenou destinaci. Přinášíme inspiraci, jak na to.

Foto: Ikea

Nástěnný venkovní stůl Askholmen je svými rozměry ideální na malé balkony, navíc je skládací. Rozměry 70 x 44 cm. Cena 599 Kč.

Článek

Příjemná krytina

Plocha balkonu má své limity, vybíráme proto venkovní podlahové krytiny, které se snadno sestavují i rozebírají. Například podlahu z trvanlivého porcelánu s plastovou spodní částí sestavíme tak, že umístíme horní části na spodní a pak je jenom secvakneme.

Dřevěné čtverce nebo čtverce umělé trávy lze řezat, přizpůsobíme je tak plochám okolo rohů nebo sloupů. Krytinu pokládáme vždy na rovný a tvrdý povrch, jako jsou např. beton, kámen či dřevo.

Volba stylu

Balkon zařídíme tak, abychom se na něm cítili co nejlépe, a zároveň ho obohatíme doplňky z dovolenkových cest, na které rádi vzpomínáme.

Exotiku na balkon vnesou orientálně zdobené polštáře, sedět můžeme na ratanových stoličkách, na taburetech nebo ručně pletených pufech.

Exotickou podívanou si můžete užít i před prahem vlastního domu

Zahrada

Když se chceme cítit jako na české zahrádce, zvolíme dřevěný skládací nábytek a obklopíme se třeba sladkými jahodami v květináčích.

Pohodlný nábytek

Na balkon, zvlášť na ten menších rozměrů, volíme lehčí přenositelný nábytek, praktické jsou skládací sety.

Vzhledem k venkovním podmínkám se dlouhodobě osvědčují sezení a stolky z umělého ratanu, spolehnout se ale můžeme i na povrchově ošetřené vybavení z kovu a ze dřeva, zejména toho exotického.

Na obranu proti nudě si mladí manželé postavili romantickou pevnost

Tipy a trendy

Cenově dostupný je plastový nábytek, ten se však podobně jako kov na slunci zahřívá, takže je lepší dát na židle podsedáky. Efektivní je, když balkonový nábytek využijeme také v interiéru, v němž ho na zimu schováme před mrazem.

Venkovní osvětlení

Na balkon je ideální venkovní LED osvětlení, případně solární. Vybrat si můžeme stojací, stolní i nástěnné lampy.

Na trhu je k dostání několik variant světelných řetězů, určených primárně pro party. Intimnější atmosféru vykouzlíme lucernami s čajovými svíčkami. Mohou být minimalistické, klasické i orientální, to samé platí i pro svícny.

S otevřeným ohněm ale zacházíme opatrně, chováme se bezpečně. Osvětlení na balkoně by také nemělo obtěžovat sousedy.

Anketa

Máte balkon, lodžii nebo terasu?
Ano, máme.
49,9 %
Máme lodžii.
22 %
Máme terasu.
7,6 %
Máme zahradu.
13,2 %
Nemáme nic z toho.
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4395 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dávky slunečního svitu regulujte chytře

Zvažujete vnitřní, nebo vnější stínění? Ideální je kombinace obou! Jako pár jsou variabilnější, zvyšují stínicí efekt a v případě vnější strany i tepelně...

Výběr článků

Načítám