Hlavní obsah

Vytvořte dětem na zahradě zábavný svět

Novinky, Dana Jakešová

Děti potřebují místo, kde si mohou hrát a rozvíjet své dovednosti. Zahrada je pro tyto účely ideální. Stačí ji vybavit vhodnými herními prvky a užívat si celé léto.

Foto: Marimex

Herní sestava může obsahovat mnoho prvků. Například díky kormidlu se domeček jednoduše promění v kapitánský můstek.

Článek

Zatímco generace dnešních rodičů trávila svůj čas běháním po venku, u jejich potomků je tomu jinak. Na ně totiž čeká spousta zábavy a lákadel. Svůj volný čas si nedokážou představit bez televize, tabletu, mobilu či počítače. A to se týká i menších dětí.

Přemýšlíte, jak to změnit? Pokud máte zahradu, je z velké části vyhráno. Jen ji upravte tak, aby zde ratolesti mohly prožívat nejrůznější dobrodružství.

Možností se v tomto směru nabízí spousta, ani to příliš nemusí zatížit domácí rozpočet. Stačí se podívat na internet nebo zavzpomínat, co jste sami jako děti měli nejraději.

Písek je základ

Menší děti si spoustu radosti užijí na pískovišti. Koupit můžete malé plastové, nejlépe s víkem. Kdo dává přednost přírodním materiálům, zvolí dřevěné. I ta se dají pořídit hotová.

Nebo můžete pískoviště postavit sami. Prostor na něj je potřeba vykopat do hloubky asi 40 cm. Dno je vhodné vyložit pevným materiálem, například cihlami či dlažebními kostkami. Na tuto vrstvu položte geotextilii a pak již můžete nasypat písek. Okraje pískoviště udělejte vyšší, aby písek nebyl všude okolo.

Foto: Hornbach

Zahradní kolečko je nepostradatelnou součástí vybavení každého malého pomocníka na vaší zahradě.

Nezapomeňte ani na kryt, který zabrání zvířecím vetřelcům ve znečištění písku a ochrání ho před deštěm. Ideální je umístit pískoviště například někam pod strom, aby si v parném létě děti nehrály na přímém slunci.

Herní prvky

Na vzrostlý strom lze pověsit klasickou houpačku nebo třeba houpací balon. Oblíbené je také šplhací lano či žebřík. Z nižší větve může vést skluzavka.

I domeček může být na stromě, ale stát i samostatně. Kdo je manuálně zručný, určitě to zvládne.

Houpačku prostě milujeme všichni

Zahrada

Pro ty, kteří takovou možnost nemají nebo upřednostňují jednodušší řešení, se nabízejí herní sestavy. A vybere si podle svých představ i finančních možností skutečně každý.

Ty základní zahrnují například herní plošinu, která je dostupná z dřevěného žebříku se skluzavkou a případně pískovištěm. K dostání jsou také různé sestavy s houpačkami.

Foto: Vladeko

Dětské hřiště Fort patří k velkým hracím sestavám Jungle Gym. Herní věž je krytá odolnou plátěnou stříškou. Ve spodní části se nachází pískoviště. Cena 20 530 Kč

A nechybějí ani celá hřiště, často v modulovém provedení. Na začátku kupte jen základní sestavu a další rok ji rozšiřte. Kromě plošiny a houpačky můžete mít i provazovou síť, lezeckou stěnu, požární tyč, mostní lávku, domeček, balkon či piknikové posezení.

Například u sestav Jungle Gym lze díky speciálním modulům dětské hřiště přetransformovat na originální lokomotivu nebo loď. Modulové systémy také umožňují jednotlivé prvky vyměňovat. Jednoduchou houpačku pro malé dítě časem nahradíte za klasickou nebo třeba talířový podsedák.

V každém případě dbejte na to, aby vybrané herní prvky či hřiště byly certifikované, kvalitní a pro děti bezpečné.

Trocha sportu i zahradničení

Větší děti, které už by domeček a houpačky nudily, ocení trampolínu, basketbalový koš nebo pingpongový stůl.

Oblíbené jsou tzv. skackline, speciální ploché provazy, které se natáhnou mezi dva stromy ve výšce 20 až 50 cm nad zemí. Klukům pořiďte branky, aby si mohli zahrát fotbálek. Užijete si i pétanque či kroket.

Je libo čmelín, motýlovník či jiný hotýlek? Zahradě jen prospějí

Zahrada

Zábavou je i drobné zahradničení. Stačí vyčlenit dětem jeden záhonek, který bude jen jejich. Mohou si ho osázet bylinkami, zeleninou, barevnými květinami, jahodami.

Tip na originální zábavu

Všechny hračky na zahradu nekupujte, zkuste něco společně s dětmi vyrobit i sami. Podpoříte jejich tvořivost a bude to smysluplná zábava.

Foto: Nápady pro Aničku, Balakryl

Vyrobená silnice svépomocí.

Zvláště kluky nadchne silnice, na níž si zazávodí s autíčky. K výrobě postačí jakákoliv dřevěná deska. Pokud nemá rovný povrch, přebrousíme ji tak, abychom dosáhli požadovaného tvaru. Pro náročnější zbroušení použijeme brusku, na menší nerovnosti nám postačí brusná houbička.

Desku pak natřeme černou krycí barvou Balakryl UNI. Ta je rychleschnoucí, nezapáchající, má atest na dětské hračky a neškodí ani našim domácím mazlíčkům. Na střed nalepíme bílou elektrikářskou pásku. Nemáme-li ji po ruce, namalujeme čáru bílým balakrylem. Pak už jen stačí najít vhodné místo na zahradě či terase a závody mohou začít.

Anketa

Máte na zahradě nějaké herní prvky pro děti?
Ano, ovšem.
80,3 %
Měli jsme, ale děti už vyrostly.
6,7 %
Ne, ale plánujeme je, až budou děti větší.
3,8 %
Ne, a ani je neplánujeme.
2,6 %
Nemáme zahradu.
6,6 %
Celkem hlasovalo 806 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Slunečníky vykouzlí přívětivý stín

Komfortní zahradní nábytek a kvalitní slunečník. Dvojice, bez níž se v létě těžko obejdete. Relax ve stínu, bez prudkého slunce, i za mírného deště prodlouží...

Český zahradní nábytek má co nabídnout

Jedinečný design, nadčasovost, funkčnost a výhradně české zpracování od návrhu až po vlastní realizaci. To je nábytek určený na zahradu, do parku a dalších...

Zabydlete se na zahradě a relaxujte

Zahradu můžeme zařídit prakticky a zároveň útulně. Klíčem je výběr vhodného posezení, vytvoření míst pro osvěžení, čtení i vaření!

Výběr článků

Načítám