Hlavní obsah

Vytvořil si dům s magickou atmosférou, kde ožívají dějiny

Novinky, nes

Když budete procházet městem Great Dunmow v britském Essexu, na budově bývalé radnice, která stojí v jedné slepé uličce, nic zajímavého neuvidíte. Kdyby se vám ale poštěstilo nahlédnout dovnitř, nevěřili byste svým očím. Majitel domu, John Trevillion, interiér totiž proměnil v divukrásnou sbírku historických zákoutí.

Foto: Profimedia.cz

Majitel má seznam 1650 předmětů, kterými stylově zařídil jednotlivé místnosti svého domu.

Článek

Tak, jak byste procházeli z místnosti do místnosti, míjeli byste jednotlivé epochy světových dějin a různorodé země, z nichž každá má nějaký vztah k historii Velké Británie a Commonwealthu. Každá z nich je zařízena v jednom konkrétním stylu a výsledek je vždy neuvěřitelný, často pohádkový.

Foto: Profimedia.cz

Loft v domě je zařízen jako stromový dům z Kambodže.

V jednom domě tak najdete kuchyň jako vystřiženou z New Orleans v roce 1950, jídelnu z viktoriánské éry, ložnici v maurském stylu, loft jako domek vystavěný na stromě kdesi v Kambodži, anebo halu z edwardianského období ve Skotsku.

Foto: Profimedia.cz

Voodoo zákoutí s jídelním stolem v kuchyni.

Majitel každý z prostorů zařizoval s neuvěřitelnou pečlivostí. Pro své záměry sehnal na 1650 objektů z 27 zemí světa. Mezi nimi jsou například takové zajímavosti, jako soška Buddhy ze santalového dřeva, kouzla voodoo z New Orleansu nebo čínské papírové lucerny.

A nejde jen o malé drobnosti - kamenné zdivo ve viktoriánské jídelně musel na místo instalovat jeřáb, stromový domek z Kambodže spočívá na kmeni skutečného stromu, veškeré spotřebiče v kuchyni jsou dobové atd.

Foto: Profimedia.cz

Na úpravě zařízení domu se během čtyřiadvaceti let vystřídali majitelovi přátelé, rodiče i místní umělci.

Kdybyste domem procházeli, užasli byste patrně i nad tím, jak realistickým dojmem jednotlivé místnosti působí. V kuchyni se mísí vůně muškátového oříšku a kávy, vzduch místnosti s loftem prosycuje jemný jasmínový odér.

K navození správné atmosféry napomáhají i speciálně volené zvuky. Za okny maurské ložnice zurčí voda ve fontáně v marocké zahradě, zatímco v kuchyni zaznívá z rádia Billie Holiday a zvenčí se ozývá tiché šplouchání vody.

Foto: Profimedia.cz

Z marocké zahrady zaznívá do ložnice zurčení vody z fontány.

Málokoho patrně překvapí suma, kterou do výzdoby domu majitel investoval. Bylo to dohromady půl miliónu liber, tedy přes 17 miliónů korun. Práce na domě mu zabraly 24 let a věnoval jim každý volný víkend. Samotný dům ho přitom stál dalších 200 tisíc liber, téměř 7 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ložnice je zařízena v maurském stylu.

„Někteří lidé si myslí, že je to naprosto šílené, ale jiní říkají, že je to jako v některém z těch románů, kde otevřete tajné dveře a najednou jste v jiném světě a vy se do něj zamilujete,“ řekl britskému internetovému deníku MailOnline John Trevillion, který nedávno přišel o práci, a proto si už déle dům nemůže dovolit udržovat.

Jen za hypotéku platí měsíčně skoro 69 tisíc korun. Náklady na energii, pojištění atd. přidávají další nezanedbatelnou sumu peněz.

Foto: Profimedia.cz

Z ulice dům působí nenápadným dojmem.

Jak 49letý Brit říká, pokud se mu ve velice krátkém čase nepodaří sehnat nové zaměstnání nebo bohatého mecenáše, bude muset svůj malý svět zázraků, jenž nazval staroanglickým slovem Talliston (tajné místo v lese), nabídnout k prodeji. Přitom - podle jeho odhadů - zbývá už pouhých 18 měsíců a bylo by vše hotovo.

Pokud se nestane onen příslovečný zázrak, objeví se dům v příštích dnech na trhu s nemovitostmi za 12 miliónů korun. To je samozřejmě jen suma za dům, Trevillion si už pořídil podrobný soupis všech předmětů a hledá spíše zájemce o koupi celého balíčku, tj. domu s veškerým zařízením.

Reklama

Související články

Hravá přístavba vypadá jako mrak

Když se majitelé elegantního bílého domu vystavěného v edvardovském stylu rozhodli nechat jej renovovat a doplnit přístavbou, měli celkem jasno v tom, jak...

Výběr článků

Načítám