Hlavní obsah

Vypínač je malým šperkem interiéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Designový prvek, atraktivní detail, který má vliv na vzhled interiéru. Takovou roli má vypínač na ovládání osvětlení. Nevnímáme ho jen na pokyn zhasnout a rozsvítit. Je v rozmanitých tvarech, materiálech a široké paletě barevného provedení.

Foto: Katypaty

Nová kolekce porcelánových vypínačů Pura nabízí čistý minimalistický design v zaobleném tvaru. Hladký povrch je příjemný na dotyk, odolný vůči otěru, prachu a mechanickému poškození.

Článek

Moderní, či v provedení retro, decentní, nebo výrazný? Jak je libo... Dělat kompromisy už nemusíme ani ve vzhledu, materiálu, stylu či odstínu. A je jedno, zda máte minimalistický interiér, nebo dáváte přednost venkovskému stylu.

Široký je výběr vypínačů i ohledně materiálu: v nabídce je porcelán, keramika, dřevo, sklo, kov, beton a plast.

Vypínače podle typu ovládání

Páčkové: dříve byly běžné, teď zase ožívají. Vypínače mohou být vybaveny jedním nebo dvěma páčkami, které se přepínají ve svislém směru.

Moderní jsou v elegantním hliníkovém panelu s jednoduchými liniemi obdélníkového či kulatého tvaru. Ovládací páčky jsou ze zinku s komaxitovou úpravou a ve třech barevných variantách: bílé, černé a v patině.

Otočné: fungují na otočném principu, typické jsou pro první republiku s unikátní funkcionalistickou architekturou. Příznivci nadčasového retro stylu si je pořídí i do moderního interiéru. Vypínače se ovládají otočnou kličkou uprostřed a jsou v kulatém tvaru rámečku.

Sošky s přidanou hodnotou

Tipy a trendy

Kolébkové: tyto vypínače jsou vybavené klapkou, která se přepíná ve svislém směru. Oblíbené jsou minimalistické linie, kde rámeček má tloušťku třeba i jen 4 mm. A může být z dýhy, skla, kovu či z betonu.

Objevte kouzlo porcelánu

Porcelán je skvělý materiál, který se vyznačuje extrémní tvrdostí, pevností a odolností. Také je přírodní, zdravotně nezávadný a recyklovatelný. Vyrábějí se z něj nejen vypínače, ale i zásuvky a stylová světla.

Porcelán se ručně glazuje a barví tzv. vtavnou metodou. Vypínače si zachovávají svoji původní barvu, odolají UV záření a na jejich povrchu nezůstávají otisky prstů. Na povrchu neulpívají ani nečistoty nebo prach.

Další materiály

Keramika: častá u vypínačů nostalgického retro vzhledu, obvykle v bílé či černé barvě. Možné jsou i ručně malované folklórní motivy.

Sklo: propůjčuje vypínačům skutečný luxusní vzhled. Rámečky jsou z čistého skla, zespodu se nanáší vrstva stálobarevného laku s vysokou odolností vůči otěru i dalšímu poškození. V nabídce je až 18 odstínů, 4 v trendovém matném provedení a 2 se zrcadlovým efektem.

Dřezy a baterie můžete dokonale sladit

Tipy a trendy

Dřevo: je stálicí v interiérech, používá se MDF deska s přírodní dýhou, jejíž povrch je upraven lakováním. Oblíbený je dub, ořech, mahagon.

Kov: zákazníci preferují jednoduché linie rámečků v bílém a černém matu, nebo stříbrném a zlatém provedení, zlaté patině i v broušené úpravě ve čtyřech odstínech: titan, hliník, zlato, měď. Možný je i lesklý nerez a matný hliník.

Beton: betonové rámečky se vyrábějí ručně ze speciální směsi. Jsou voděodolné i UV stabilní, mají povrchovou impregnaci a odolávají mechanickému poškození. Typická je porézní struktura.

Nábytek pro miminko ve skandinávském stylu

Tipy a trendy

Plast: prošel slušným vývojem směrem k lepšímu, je odolný, houževnatý, nehrozí blednutí barev. V kvalitním rámečku jsou UV stabilizátory.

Nebojte se barev

V barvách tohoto roku si můžete pořídit bez obav i vypínače. Letos je to odstín fialové (Very Peri), inspirovaný odstínem květu barvínku. Ta je symbolem elegance, slavnostní nálady a spirituality.

Designové doplňky v barvě roku Very Peri

Tipy a trendy

Oblíbená je i olivově šedá, jež evokuje klid, pohodu a navazuje na propojení s přírodou.

A do třetice je to blankytně modrá, která působí lehce, svěže, optimisticky a báječně se kombinuje se zemitými barvami.

Anketa

Hraje pro vás velkou roli vzhled vypínače v místnosti?
Jistě, na detailech záleží!
57,2 %
Jen někdy mě zaujme, když neladí.
15,1 %
Ne, zajímá mě pouze, jestli funguje.
27,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2458 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

I malý pracovní kout může mít styl

Je pořízení domácí pracovny nebo koutu nad rozměry vašeho bytu? Nezoufejte! S chytrými doplňky, minimalistickým a mobilním nábytkem vytvoříte rychle a snadno...

Výběr článků

Načítám