Hlavní obsah

Vybíráte kuchyňský dřez? Vsaďte na neotřelý design či barvy

Vybíráte-li dřez do kuchyně, rozmyslete si pořádně rozměr a kvalitu materiálu. Pokud je to možné, preferujte ten v komfortní velikosti, i když vás limituje uspořádání kuchyňské sestavy. Oceníte to ve chvíli, kdy drhnete připálený pekáč nebo oplachujete větší kus nádobí. Stejně tak dbejte na kvalitu materiálu, jednotný styl a decentní odstíny kuchyně.

Foto: Asko - Nábytek

Kuchyně Fashion má dvířka z matně lakované MDF a díky tzv. ostrůvkovému provedení získáte pracovní i úložnou plochu navíc. V ostrůvku může být varná deska i dřez, ale musíte na to myslet již při plánování skrze zavedení elektřiny, odpad vody.

Článek

Výběr dřezu ovlivní: zejména čas strávený v kuchyni, tedy zda rádi a často vaříte, počet členů v domácnosti, ergonomie linky, použité materiály a samozřejmě i cena.

Důležitými parametry jsou velikost, tvar a hloubka dřezu.

Spokojenost = kvalitní materiál

Záleží na osobním vkusu, preferencích, ale obecně platí, že každý materiál má své přednosti i drobné nedostatky ve srovnání s jiným. Které materiály patří k těm nejoblíbenějším?

Keramika: má elegantní nadčasový design, je hygienická, neporézní, snadno se udržuje, stálobarevná a chemicky odolná. Skvěle se kombinuje s keramickým obložením v podobě kachliček, keramické mohou být i úchyty (v retro kuchyni), nádobí. Nejčastěji se prodává v bílé variantě, ale možné jsou i různé odstíny, matná či lesklá povrchová úprava.

Foto: Hornbach

Keramický dřez Blanco, vhodný pro spodní skříňku 60 cm, provedení dřez pod pracovní desku. Cena 10 971 Kč

Nerez: nepatří jen do profesionální kuchyně, ale všude tam, kde se často vaří a kuchyň má moderní střih. Údržba není příliš náročná, nerez odolá vysokým teplotám, mastnotu a nečistoty snadno odstraníte.

Může se však poškrábat, jsou na něm patrné zaschlé kapky vody, zvláště když máte tvrdou vodu. V tom případě je dobré povrch přeleštit navlhčeným a posléze i suchým hadříkem. Nerez dřez se vyplatí s odkapávací deskou, protože na ni bez obav můžete položit i rozpálený hrnec.

Foto: Ikea

Vestavný dřez, materiál nerezavějící ocel, velikost 37 x 44 cm. Nerezavějící ocel je hygienická, pevná, odolná, snadno se čistí.

Granit: je zajímavý kompozitní materiál, který nabízí výborné užitné vlastnosti a zejména zajímavou barevnost. Je probarvený v celé své tloušťce, mechanicky odolný, i proti poškrábání.

Velmi snadno se udržuje v čistotě, lze ho sladit v jedné kolekci s kuchyňskou baterií, dávkovačem.

Dřez a velikost

Jednodřezy, dvoudřezy i rohové varianty, to vše je možné. Zvolenou velikost ale limituje hlavně šířka spodní skříňky, proto vše pečlivě plánujte předem. Myslete i na vhodnou hloubku dřezu, neboť pak vás nebude zlobit odstřikující voda či nemožnost opláchnout hrnec, naplnit vyšší lahev apod.

Určitě oceníte hloubku v rozmezí 18 až 20 cm, ale vše slaďte i s výškou postavy. Menší osoby by se v případě hlubokého dřezu mohly zbytečně hrbit.

Dřezy a baterie můžete dokonale sladit

Tipy a trendy

Dřezy mohou být orientované na levou či pravou stranu. Levý má oplachovací vanu na levé straně, pravý na pravé a odkapávací část vlevo. Jakou variantu zvolíte, to záleží na vašich zvyklostech, ergonomii kuchyně. Důležité je cítit se při práci komfortně.

Ostrůvek v kuchyni
Elegantně propojuje obývací část s jídelnou a kuchyní, poskytuje navíc pracovní i úložnou plochu a pohodlný pohyb po kuchyni. Zkrátka je užitečným a multifunkčním pomocníkem. Odborníci radí, aby kolem ostrůvku bylo alespoň 120 cm volného místa, aby se nám po kuchyni dobře pohybovalo, vše bylo přirozené a účelné. Ostrůvek může sloužit jako přípravná část, nebo dokonce jídelní stůl. Myslete před jeho realizací na zavedení elektřiny (varná deska) a odpadů (dřez) stejně jako na správné osvětlení, díky němuž můžete prostor využít na maximum.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám