Hlavní obsah

Vrcholně elegantní dům vyrůstá přímo z vody

Novinky, Jana Nesvadbová

Hlavní sídlo holdingové společnosti Kirk Kapital prozrazuje už na první pohled, že je dílem výtvarníka. Cihlovou fasádu zdobí velice elegantní křivky. Autorem návrhu domu je dánský výtvarník Olafur Eliasson a tým z jeho ateliéru Studio Other Spaces pod vedením architekta Sebastiana Behmana. Dům vyrůstající z vod dánského fjordu Vejle nese příznačný název - Fjordenhus. Tedy Dům ve fjordu.

BEZ KOMENTÁŘE: FjordenhusVideo: Olafur Eliasson’s studio

 
Článek

Nedaleko umělého ostrova Havneøen ve Vejle se nově tyčí z vody budova, kterou s pevninou poloostrova Jutland spojuje pouze pěší lávka. Do oka ovšem padne návštěvníkovi města už brzy poté, co opustí vlakové nádraží a vydá se směrem k moři. Přejde-li lávku, uvítá ho vysoký vstupní portál, jehož zaoblené prosklení zrcadlí okolní vodu i přístav.

Foto: Anders Sune Berg

Fjordenhus vyrůstá přímo z vod fjordu Vejle.

Foto: Anders Sune Berg

Základním rysem stavby je hra plných a prázdných prostorů.

Foto: Anders Sune Berg

Přístup do sídla vede po úzké pěší lávce.

Samotný dům je tvořen čtveřicí do sebe vzájemně pronikajících vertikálně orientovaných válců, jejichž výška činí na hladině nepřehlédnutelných 28 metrů.

Fasáda stavby není ovšem hladká, umělec do ní vykroužil prohlubně, které vzhled stavby ozvláštňují a zároveň jí dodávají zcela unikátní a snadno zapamatovatelný vzhled. Celek totiž tvoří směs křivek, kruhů a elips, která hezky ladí s průmyslovým charakterem okolí.

Foto: Anders Sune Berg

Stavba má zcela unikátní tvar.

Foto: Anders Sune Berg

Hra světla a stínu patřila rovněž k důležitým aspektům při návrhu budovy.

Foto: Anders Sune Berg

Základním tvarem budovy je čtveřice prolínajících se válců. Tento tvar je zřetelně patrný i ve všech vnitřních prostorách.

Divák, který má příležitost spatřit dům i z výšky, užasne, s jakou důkladností si umělec počínal při jeho návrhu.

Namísto povrchu vysypaného přinejlepším oblázky, stavba shora připomíná kresbu tvořenou kruhy, jejichž středy vyplňují vepsané světlíky přivádějící do interiéru další světlo.

Střecha díky tomu ovšem romanticky založenému člověku může nápadně připomínat nějaké tajemné zařízení se spoustou čoček z doby renesance, například z dílny Leonarda da Vinciho.

Foto: Anders Sune Berg

Ve Fjordenhusu získala společnost velice důstojnou reprezentativní budovu a město Vejle novou dominantu v přístavu.

Foto: Anders Sune Berg

Na oblé tvary narazí návštěvník Fjordenhusu na každém kroku.

„Jsem vděčen rodině Kirka Johansena, že mě a naše studio oslovila, abychom pro ni Fjordenhus navrhli. Mohli jsme tak zúročit léta výzkumu týkající se vnímání, fyzického pohybu, světla a přírody a prožívání prostoru v návrhu budovy, jež je zároveň uměleckým dílem a zároveň plně funkčním architektonickým výtvorem.

Náš tým od začátku experimentoval s tím, jak vytvořit ekologickou budovu, která by reagovala na odliv a příliv, na třpytivý povrch vody, měnící se v různých časech

Náš tým od začátku experimentoval s tím, jak vytvořit ekologickou budovu, která by reagovala na odliv a příliv, na třpytivý povrch vody, měnící se v různých časech dne a roku. Zakřivené stěny budovy mění naše vnímání, jak se pohybujeme

skrz jeho prostory. Doufám, že obyvatelé Vejle přijmou Fjordenhus a stane se tak novým orientačním bodem pro přístav a město,” řekl při příležitosti otevření sídla společnosti jeho autor Olafur Eliasson.

Foto: Anders Sune Berg

Při práci na podobě budovy architekti zkoušeli i různé vzory, jež vytvářejí cihly.

Foto: Anders Sune Berg

Každý detail a jeho fungování v prostoru byly důkladně vyzkoušen a otestován.

„Od začátku jsme věnovali pozornost choreografii a sekvencování prostorů pomocí modulace světla a akustiky tak, aby se zvýšily všechny smyslové aspekty budovy. Fjordenhus je tak nejenom sochařským dílem v přístavu, ale zároveň ztělesňuje interakci pevných látek a dutin. Tyto prázdné prostory - hlavní body interakce mezi vnitřkem a vnějškem - jsou hlavním konstrukčním prvkem a tvoří je parabolická, vícepodlažní okna," doplňuje Sebastian Behmann.

Foto: Anders Sune Berg

Na každém kroku je patrný vliv výtvarníka a především umělce.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Navštívili jsme pasivní řadový dům

Pasivní domy si nejčastěji stavějí soukromníci jako rodinné. Z developerů se do nich pouštějí pouze ti, kteří se na výstavbu v pasivním standardu specializují....

Výběr článků

Načítám