Hlavní obsah

Vila ze 30. let od architekta Žáka i dnes dokazuje svou modernost a udržitelnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vila à la parník, tak se přezdívá funkcionalistické stavbě slavného architekta Ladislava Žáka, který postavil dům i herečce Lídě Baarové. Dům v pražských Vysočanech je unikátní nejen svou moderností a udržitelností, ale také nevšedními prvky, jako je zavěšená terasa a střešní ochoz. Nemovitost zakoupila její současná majitelka v 60. letech minulého století za 60 tisíc Kčs, dnes má vila nevyčíslitelnou hodnotu. Prohlédnout si ji můžete ve videu.

Vila ze 30. let architekta Žáka i dnes dokazuje svou modernitu a udržitelnostVideo: Novinky

 
Článek

Vilu postavil ve funkcionalistickém stylu v první polovině třicátých let proslulý architekt Ladislav Žák. Vedle domů postavených pro herečku Lídu Baarovou či režiséra Martina Friče patří vysočanská vila mezi jeho vrcholná díla.

Vila sloužila jako elegantní rodinný dům leteckému konstruktérovi a spolumajiteli továrny Avia Miroslavu Hajnovi. Díky jeho povolání vznikla pravděpodobně největší zvláštnost vily: „kapitánský můstek“ umístěný na ploché střeše. Ten si nechal Hajn zbudovat proto, aby mohl pozorovat přelet letadel, startujících z nedalekého letiště ve Kbelích.

Tradice a lidová architektura. O víkendu se na Slovácku otevřou památkové domy

Tipy na výlety

„Světlo, slunce, vzduch a volný prostor pronikly do obydlí, jež obklopila a prostoupila zeleň přírody. Místo přepychu nastoupilo pohodlí, místo nádhery hygiena, místo reprezentace komfort,” komentoval architekt Žák stavbu v roce 1939 pro časopis Přítomnost.

„Hajnovi tu žili od doby, kdy se to postavilo. Pan Hajn zemřel v roce 1963 a Pepinka, paní Hajnová, zemřela v roce 1995. Tento dům jsem koupila od paní Hajnové v roce 1964 a od té doby zde žiji,“ uvedla současná majitelka vily Jindřiška Klasnová.

Foto: Novinky

V domě je vše původní.

Ta také nechala kameru Novinek nahlédnout do interiéru domu, který se za ta léta prakticky nezměnil. „Prostorově je to velké, přitom to má 104 čtverečných metrů zastavěné plochy. Jsou tu tři ložnice a pracovna, ty jsou nahoře v prvním patře. Dole je jediná, hlavní místnost, obývák a jídelna v jednom,“ říká majitelka.

Pochvaluje si také uspořádání interiéru klíčové pro úklid, protože mezi stropem a nábytkem není žádný volný prostor. Jediným zásahem byla výměna keramického dřezu v kuchyni. Původní se rozbil a nový, ve stejném stylu, nebyl k sehnání. „Jinak je všechno původní, i okna,“ dodává.

Vila po Břetislavu Kafkovi prošla rekonstrukcí. Obývat ji budou senioři

Bydlení

Kromě moderního vzhledu a pohodlného interiéru patří mezi přednosti vily také její udržitelnost. Například voda použitá na mytí nádobí dodnes následně slouží ke splachování toalety. Celý dům je také citlivě zasazen do svahu kopce i propojen s okolní zahradou. Vila disponuje vodou i elektřinou, jen kanalizace chybí - místo ní se využívá jímka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vila Hajn patří mezi nejčastěji citovaná Žákova díla. Dům byl mediálně publikován v Evropě i v Americe, s putovní výstavou moderní architektury Královské společnosti britských architektů obešel celý svět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám