Hlavní obsah

Venkovní schody volte odolné a bezpečné

Právo, Karolina Černá

V exteriéru se schodiště vypořádává s nárazovým větrem, přímým sluncem, prudkým deštěm, kroupami nebo tíhou napadaného sněhu. Musí přitom zůstat stabilní, bezpečné a bez poškození.

Foto: Topstone

S kamenným kobercem lze zároveň provádět revitalizaci samotných schodů, postranních soklů a opěrných zdí.

Článek

Nikdy nevystavujeme venkovnímu prostředí schodiště primárně určené do interiéru.

Veškeré použité materiály, včetně spojovacích komponent, musí odolat rozmarům počasí. I když bude celé z nerezové oceli nebo ze žárového pozinku, stačí, aby byl ve spojích jediný železný šroubek, který začne rezivět a znečistí i další součásti.

Dbejte na tvar a ukotvení

Do menšího úzkého prostoru se skvěle hodí točité schodiště, které díky svému prostorovému uspořádání nezabere příliš místa. V atypických prostorách se uplatní segmentové, složené z jednotlivých dílů/segmentů, které vytvoří v podstatě libovolný tvar schodiště a přizpůsobí se téměř každému prostoru.

Další častou volbou bývá schodiště bočnicové, jehož nosnou konstrukci tvoří pouze kovové bočnice.

Schody v domě musí být bezpečné i kvalitní

Bydlení

Ať už zvolíme jakýkoli typ venkovního schodiště, mělo by být pevně ukotvené. Základovou patku, kterou tvoří betonový blok, je nutné umístit do nemrznoucí hloubky 80 cm.

Schody neumísťujeme jen tak na trávu či písek, protože půda je vlivem počasí a měnících se teplot nestálá. Dostačující není dokonce ani zámková či jiná mělká dlažba.

Podobně dbáme na ukotvení do dalších stavebních prvků. V případě bočnicového schodiště je důležitá dostatečně pevná zeď, která musí být vhodná ke kotvení, to samé platí i pro horní podestu balkonu či terasy, kam schodiště vede.

Brzděte a nespadněte

V případě plných hladkých nášlapů si v dešti a mrazu koledujeme o nebezpečný pád. Ulpívají na nich totiž dešťové kapky, které namrzají. Proto se u plných schodů zajímáme o možnost zdrsnělého povrchu.

U celokovových schodišť může být řešením jemná mřížka na povrchu stupňů nebo plechový výlisek s protiskluzovou úpravou pro zdrsnění nášlapných ploch dílčích schodů.

Celokovové nášlapy z pororoštů mají tu výhodu, že jimi propadává sníh, takže si ušetříme námahu s jeho odstraněním. U dřevin je tento problém vyřešen vyfrézovanými drážkami na jednotlivých nášlapech.

Foto: JAP Future

Pod barvou segmentového ocelového schodiště JAP 300e je žárově zinkovaná konstrukce. Veškeré šroubové spoje z nerezové oceli.

Správné spádování je důležité pro bezpečnou chůzi po schodišti i proto, aby na nášlapech neulpívala voda. Mírné schodiště má sklon do 25°, běžné pohodlné schodiště od 25 do 35°, strmé 35 až 45°, sklon nad 45° mají schodiště žebříková.

Pohodlné schody mají výšku stupně mezi 15 až 18 cm. Šířka stupně pak vychází kolem 33 až 27 cm.

Šířka schodišťového ramene se odvozuje od volného průchodu pro dospělého člověka, to je 60 cm. Optimální u rodinných domů je rameno pro dva průchozí pruhy, tj. 120 cm.

Materiál musí být odolný

Praktické jsou schody z betonu. Jeho tradičně šedý odstín lze probarvit, na betonové stupně se dá pokládat dřevo, cihly, dlažba, i když umí díky speciálnímu zpracování tyto materiály napodobit.

Beton kromě klasického schodiště umožňuje vytvořit samonosné konstrukce různých tvarů a bez podpor.

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Tipy a trendy

Stále častěji vídáme celokovové schodiště z nerezového materiálu, nebo ocelové s povrchovou úpravou žárovým zinkováním. Kombinace kovu se sklem vyhovuje moderním minimalistickým stavbám.

Ke klasickým domům se nejlépe hodí cihly nebo jejich imitace z betonu, keramický obklad schodů vypadá luxusně. Kámen vynikne u staveb s kamenných obkladem a u vstupů do zahrady.

Schodišťové stupnice lze také pokrýt vzhledově jemnějším kamenným kobercem z přírodních říčních nebo mramorových kamínků spojených speciální pryskyřicí.

Ani samotné dřeviny nejsou pro exteriérová schodiště vyloučeny, zejména v zahradách. Musíme ovšem vybírat z exotických druhů jako bangkirai či merbau. Je pro ně typická značná tvrdost, odolnost vůči nepříznivému počasí, ale třeba i plísním a houbám. Pokud nám nevadí na dřevě sesychání či patina, zvolíme tvrdé dřeviny jako dub, jasan.

Anketa

Už jste někde narazili na schodiště, které nemá všechny stupně stejně vysoké?
No jeje! Znám takové!
77,5 %
Asi ano.
12,6 %
Nejsem si jistý.
5 %
Asi ne.
1,8 %
Ne, nikdy. To existuje?
3,1 %
Celkem hlasovalo 222 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kov ochraňte nátěrem, pak vydrží všechno

Při nátěru kovů je důležitá pečlivá příprava podkladu. Když ji podceníme, odrazí se to na finálním výsledku. Povrch musí být odmaštěný, zbavený rzi, nečistot,...

Sdílejte hezké zážitky v zahradní kuchyni

Pokrmy z ohně a stolování na čerstvém vzduchu patří k radostem příjemného dne. Zahradní kuchyň si prostě zamilujete a budete v ní trávit celé léto. Může ji...

Slunečníky vykouzlí přívětivý stín

Komfortní zahradní nábytek a kvalitní slunečník. Dvojice, bez níž se v létě těžko obejdete. Relax ve stínu, bez prudkého slunce, i za mírného deště prodlouží...

Výběr článků

Načítám