Hlavní obsah

Venkovní knihovna a dětská postel se střechou - vila hýří skvělými nápady

Novinky, Jana Nesvadbová

Bělostná vila s čistými jasnými liniemi potěší oko každého milovníka minimalismu. Svým majitelům, mladé rodině z vietnamské provincie Dong Nai, nabízí spoustu vzdušného prostoru, architekti z ateliéru Story Architecture navíc vymysleli spoustu nápaditých řešení.

Foto: Quang Dam

Vila zaujme už na první pohled všechny milovníky čistých linií.

Článek

Do vily, která má celkovou plochu podlah 250 čtverečních metrů, se vstupuje přes krytou a ze tří stran chráněnou terasu, která slouží jako částečně otevřená součást interiéru. Funguje jako v jistém smyslu knihovna a zároveň čítárna. Je tu dvojice křesílek a malý stolek na kávu. S interiérem je propojena dvojicí velkých francouzských oken.

Zatímco zem pokrývá kamenná dlažba sjednocená s postranní zídkou, strop je dřevěný. Čistě bílé zdi pokryté omítkou dodávají místu charakter pokoje.

Dominantním prvkem je nápaditě řešená široká zeď, na níž spočívá střecha a jejíž vnitřní část je ve skutečnosti prázdná. Vzniklou niku vyplňuje knihovna.

Foto: Quang Dam

Knihovna v chráněném exteriéru je pěkným nápadem, jak využít zeď nesoucí zastřešení.

Hlavním prostorem, kde se odehrává rodinný život, je přízemí domu. Jeho hlavní místnost v sobě propojuje obývací zónu, zónu fungující jako dětská herna a zónu jídelní i kuchyňskou.

Právě umístění kuchyňské zóny bylo pro návrh klíčové. Matka věnující se vaření totiž má možnost neustálého přehledu o tom, co se kde děje.

Hlavní ložnice v sobě ukrývá další zajímavý nápad. Jak vysvětlují architekti, bývá ve vietnamských rodinách zvykem, že děti do šesti let spávají s rodiči v ložnici. To samozřejmě poněkud omezuje soukromí dospělých, a tak architekti uschovali dětskou postýlku do roztomilého domečku, který zajišťuje soukromí jak dítěte, tak jeho rodičů.

Foto: Quang Dam

Dětské spaní je řešeno jako postel uvnitř vlastního domečku.

Zatímco velká část společných prostor v přízemí má dvojnásobnou výšku stropu, nad ložnicí je v horním podlaží možné objevit ještě druhý soukromý pokoj určený například pro návštěvy, v budoucnu pak fungující jako dětský. Před ním je prostorná galerie, která opět slouží jako relaxační zóna a eventuálně druhá čítárna.

Po několik schodech se pak z galerie vystupuje ke dveřím vedoucím na střešní terasu rozkládající se nad obývací zónou v přízemí.

Elegantní, světlý a útulný interiér s terasou navrch

Tipy a trendy

Anketa

Máte rádi interiéry s dvojnásobně vysokým stropem?
Ano, moc.
40,4 %
Někdy ano.
11,6 %
Je mi to jedno.
3,3 %
Spíše ne.
14,9 %
Ne, nemám v nich dobrý pocit.
29,8 %
Celkem hlasovalo 1575 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám