Hlavní obsah

V soutěži Solar Decathlon získali čeští studenti třetí místo v kategorii komfortu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěkné třetí místo v kategorii Comfort a celkově 12. pořadí si z letošního ročníku mezinárodní studentské soutěže inovativních budov Solar Decathlon přivezl český tým Firstlife z pražského ČVUT. Pod vedením profesora Jana Tywoniaka vytvořil funkční výsek nástavby studentské koleje Větrník v Praze. Soutěž se letos konala v německém Wuppertalu.

Foto: Tým Firstlife

Pohled na dům Firstlife od východu

Článek

Nedostatek místa a ubytovacích kapacit trápí nejednu vysokoškolskou kolej, a proto se studenti pražského ČVUT rozhodli vytvořit nástavbu jedné z nich. Svou pozornost zaměřili na kolej Větrník (přesněji Na Větrníku) Univerzity Karlovy na Praze 6.

Mladí architekti a designéři pracující pod vedením profesora Jana Tywoniaka z Fakulty stavební ČVUT vytvořili návrh prefabrikované nástavby, která má rozšířit kapacity objektu.

Po dokončení by mělo vzniknout ubytování pro dalších 70 studentů, přibydou ovšem i společné prostory.

Základním smyslem díla bylo vymyslet takové řešení, které by bylo použitelné i na dalších místech a budovách.

Foto: Tým Firstlife

Část interiéru - společenská místnost

Aby mohl být projekt přihlášen do soutěže vyhlašované americkým ministerstvem energetiky, musel splňovat základní zadání, kterým bylo vytvořit inovativní, trvale udržitelný objekt, jenž získává energii z obnovitelných zdrojů.

Udržitelné, energeticky nenáročné řešení

Zadání české dílo zcela odpovídá. Základním stavebním materiálem je dřevo, k izolaci posloužily dřevovláknité desky.

Jádrem energetického řešení jsou fotovoltaické panely s bateriovým úložištěm, tepelné čerpadlo vzduch-voda a nucené větrání s rekuperací tepla a vlhkosti. Větší tepelnou izolaci shora zajišťuje zelená střecha.

Čeští studenti usilují o vítězství v prestižní soutěži. V Buštěhradě vyroste Firstlife

Tipy a trendy

Ačkoli základní návrh počítá s vytvořením nástavby na budově kolejí v Praze 6, pro potřeby soutěže bylo třeba vytvořit její plně funkční výsek v poměru 1:1 k originálnímu dílu, ten postavit zde v Česku a pak jej rozmontovat, převézt do Wuppertalu na půdu Solárního kampusu a tam jej znovu zkompletovat.

Foto: Tým Firstlife

Hotová díla si mohli během červnové výstavy prohlédnout všichni zájemci z řad odborníků i laické veřejnosti na půdě Solar kampusu ve Wuppertalu.

To vše se naštěstí podařilo, a tak české dílo mohli zájemci obdivovat během červnové výstavy, kde byly představeny i stavby ostatních 14 týmů z celého světa.

Na konci měsíce si pak čeští studenti vyslechli závěrečné hodnocení poroty soutěže, která jim udělila 12. místo v celkovém pořadí. V kategorii pohodlnosti řešení nazvané Comfort ovšem jejich stavba měla třetí nejlepší výsledek.

Studentský soutěžní dům je obrostlý zelení a pracuje se stejnosměrným proudem

Tipy a trendy

Konec? Ne!

Už následující den po vyhlášení výsledků soutěže předali zástupci českého týmu své dílo představitelům Bergische Universität Wuppertal jako příspěvek do právě vznikající laboratoře LivingLab. Na její půdě budou odborníci z wuppertalské univerzity koordinovat minimálně další tři roky společné výzkumné aktivity se zástupci autorských týmů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám