Hlavní obsah

V ruském Kaliningradu zbourají dům, kterému se odjakživa říká Zahrabaný robot

Novinky, Jana Nesvadbová

Nikdy to nebyl jen tak obyčejný dům. Už když jej stavěli, vzbuzoval pozornost. Impozantní stavba se tyčila do výšky 21 podlaží. A její vzhled brzy komusi připomněl robota, kterého zahrabali do země, takže mu kouká jen hlava a ramena. Od té doby se mezi obyvateli Kaliningradu pro nově vznikající budovu vžil název Zahrabaný robot. V příštím roce ovšem půjde k zemi. Aniž by kdy k čemu byl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Budova připomínající robota půjde k zemiVideo: AP

 
Článek

Dům Sovětů v ruském Kaliningradu začali stavět v roce 1970 na místě bývalého Königsbergského hradu. Byl to tehdy veliký projekt, stavělo se podle návrhu architekta Lva Misošnikova, laureáta Státní ceny za architekturu.

Kaliningrad byl nejzápadnější enklávou Ruska, a tak i tato stavba měla být způsobem, jak se předvést. Nakonec se to ale tak úplně nepovedlo.

Hrad byl zničen bombardováním během druhé světové války a tehdejší sovětské vedení se rozhodlo, že jeho ruinu nechá raději zdemolovat, než aby se pokoušelo ji nějak rekonstruovat. Koneckonců, hrad se za války stal základnou fašistů...

Dům Sovětů 

Na nově vzniklém pozemku měl vyrůst tzv. Dům Sovětů (obdoba našich Národních výborů), sídlit v něm měla správa pro celou Kaliningradskou oblast. Jeho návrh byl mocně inspirovaný brutalistními díly, která vznikala ve světě. Podobnost lze objevit zejména se stavbami Lúcia Costy a obzvláště pak Oscara Niemeyera, který dal tvář městu Brasília.

Potíže se ukázaly už záhy po zahájení stavby. Těžká betonová masa umístěná na ruiny starého hradu je začala pod sebou drtit, což se projevilo narušením statiky nově vznikajícího objektu. Skutečnost, že už původní hrad byl postaven na bažinatém podkladu, pevnosti stavby rovněž nepřidala.

Hlavním účelem cihlové stavby je zpomalit lidem v okolí život

Tipy a trendy

To byly důvody, proč se stavba více a více prodražovala. Nakonec z původního plánu na 28podlažní budovu bylo realizováno 21 podlaží. Pak už došly peníze. A tamní místní vedení komunistické strany rozhodlo, že dál se ve stavbě pokračovat nebude.

Přijede vládce, potěšme jeho zraky! 

Jistá jiskřička naděje pro stavbu, jejíž dvojice robustních balkonů zhruba uprostřed výšky a další mohutný podlouhlý balkon v nižším podlaží daly charakteristický vzhled připomínající hlavu prvních robotů, zasvitla na počátku 90. let. Tehdy o dostavbu projevila zájem jedna společnost z Dánska. I z tohoto návrhu ale nakonec sešlo.

K úsměvné události došlo až v roce 2005. Na tento rok připadla totiž hned dvě výročí. 750 let od stavby Königsbergského hradu postaveného v době, kdy město pod jménem Königsberg patřilo Prusku. A také si město připomínalo 60 let od svého přejmenování na Kaliningrad. Slávu si tehdy přijel užít i ruský prezident Vladimir Putin.

Úsporná kancelářská budova vytvoří tolik energie, že pokryje svůj provoz i budoucí demolici

Tipy a trendy

Aby budova nedělala ostudu, rozhodla městská rada slepá okna zející prázdnotou nechat alespoň zasklít a zašlou fasádu natřít světle modrou barvou. Interiér ovšem zůstal beze změn a nevyužitelný.

Kaliningradští opět přikvačili s vlastním viděním celé záležitosti a bleděmodrý nátěr promptně překřtili na Potěmkinovu fasádu.

Neopravovat, zbourat! 

Kaliningradská radnice poté se vší vážností oslovila odborníky z Německa s dotazem, co doporučují s tímto betonovým mementem udělat, a ti se jednoznačně vyslovili pro jeho stržení, jakožto mnohem levnější řešení než se snažit stavbu opravovat, lépe vyztužovat a dokončovat.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

K demolici mělo dojít 12. prosince letošního roku. Jak ale informuje agentura AP, likvidace budovy je nově přeložena na začátek roku 2021. Ohlásil to místní guvernér Anton Alichanov s tím, že rada města ještě zvažuje možnost rozprodávat úlomky „Zahrabaného robota” coby suvenýry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám