Hlavní obsah

V New Yorku dokončili výstavbu nejvyšší rezidenční budovy světa. Má 472 metrů

Novinky, Jana Nesvadbová

Nejvyšší rezidenční budovu na světě staví už od roku 2014 v americkém New Yorku, v bezprostřední blízkosti Central Parku. Podle něj bývá také nejčastěji označována jako Central Park Tower. Ve středu 18. září byla hlavní stavba slavnostně zakončena. Zcela hotová má být v roce 2020.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Central Park Tower se tyčí do výšky 472 metrůVideo: Reuters

 
Článek

Železobetonová stavba je vysoká 472 metrů s původním plánem 123 podlaží. A zatímco představitelé developerů, stavební společnosti a architektů oslavovali dokončení hrubé stavby, dělníci dále pokračují v dalších pracích. V současnosti instalují skleněné tabule na vršek budovy.

„Je to úžasný úspěch, neuvěřitelný,” jásal při slavnostním ceremoniálu zástupce generálního ředitele stavební společnosti Lendlease, Anthony Mannion, jenž připomněl, že se stavba potýkala s nejrůznějšími problémy, souvisejícími například se silnými větry, které komplikovaly stavby mrakodrapu, a někdy i ne zcela dobře fungujícím vybavením.

„Někdy jsou mraky, a tak lidé nahoře pracují v mracích a vy ani nevidíte vrchol téhle budovy,” popisuje Mannion, jak vypadá realita stavby takto vysokého domu.

Věž pro developerskou společnost Extell navrhli architekti z ateliérů Adrian Smith a Gordon Gill Architecture Partner - po průběžných úpravách během procesu schvalování projektu bude mít dohromady 131 podlaží, z toho 3 podzemní. Reportéři agentury Reuters dostali příležitost natočit záběry ze 123. podlaží.

Víte, že...?
Aby mohla být budova označena za rezidenční, musí být podle pravidel minimálně 85 procent jejích podlahových ploch využíváno jako obytných.

Budova je nejvyšší obytnou stavbou na světě, přičemž obyvatelných má 95 podlaží. Spodních sedm pater zabere obchodní dům Nordstrom, jenž bude první své značky ve městě a jeho otevření je naplánováno na konec října příštího roku.

Od 32. podlaží začíná rezidenční zóna čítající 179 luxusních bytů s počtem pokojů od dvou do osmi a s plochou podlah od 133 do 1625 m², všechny mají výhled na Central Park. Jejich interiéry navrhli designéři z Rottet Studia. Pro domácnosti zařízené na míru vyrobeným nábytkem a dubovými podlahami zvolili také sadu spotřebičů od Miele a Sub-Zero.

Cena nejmenšího prodaného dvoupokojového bytu ve 133 podlaží byla 6,9 milionu dolarů, tedy zhruba 162 milionů korun. Zatím nejdražší byt byl prodán na 112. podlaží, pětipokojový, jeho cena činila 63 milionů dolarů (1,5 miliardy korun).

Nejvyšší tři podlaží, 129. až 131., zabere luxusní triplex.

Obyvatelé mrakodrapu budou mít k dispozici několik plaveckých bazénů, lázně, kino, bar a taneční sál s kapacitou 126 osob. Celková plocha všech podlah mrakodrapu má být 119 409 m².

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám