Hlavní obsah

V modrém bytě mají knihy i na stropě

Bleskovou rekonstrukci bytu si přála rodina z tureckého Istanbulu. Architekti z tamního ateliéru Ofist se proto museli vyhnout úpravám, které by si žádaly mnoho času a soustředili se na to nejnutnější. Vytvořili domov, jemuž na každém kroku vládne modrá barva a díky jednoduchému triku v obývacím pokoji má návštěvník dojem, že tu jsou knihy i na stropě.

Foto: Ali Bekman

Architekti vymysleli jednoduchý trik, jak opticky zrušit dojem nízkého stropu v obývacím pokoji.

Článek

V příjemné čtvrti Istanbulu, Bebeku, si rodina s desetiletou dcerou přála zrekonstruovat stopadesátimetrový byt s terasou. Jeho velikou předností je nádherný výhled na Bospor. Jako většina od pohledu hezkých úkolů, měl i tento pro architekty jedno „ale”. Tím byl čas. Na veškeré úpravy měli pouze tři týdny.

Jednou z radostí architektů je kromě zařizování interiérů i navrhování nábytku na míru pro daný prostor. V tomto případě ovšem nebylo na něco takového ani pomyšlení, a tak si architekti museli vystačit s tím, co kde objeví, eventuálně, co již měli hotové.

Jejich vlastním nábytkem je tak zařízena například ložnice. V obývacím pokoji jsou to pak hlavně stoly.

Modrý měl být původně jen dětský pokoj

Interiér bytu zaujme hosta hned po vstupu poměrně sytým odstínem tmavě modré, v níž jsou vymalované zdi a stropy všech místností. Původně si tak přála mít zařízený pokoj dcera majitelů.

Architekty to ovšem inspirovalo k poměrně odvážnému nápadu zařídit tak celý byt a touto barvou jej celý propojit. Výsledek hezky odkazuje k vodám průlivu, na nějž je výhled z oken a terasy.

Foto: Ali Bekman

Bílá barva oken a dveří je příjemným kontrapunktem k výmalbě.

Ačkoli rozsáhlejší stavební úpravy bytu nebyly z časových důvodů možné, určitým změnám se vyhnout nešlo.

Architekti nechali „přenést” stěnu oddělující dvojici ložnic tak, aby obě místnosti mohla rodina využívat rozumnějším způsobem.

Byt v historickém domě zařídili architekti v moderním, a přesto tradičním stylu

Tipy a trendy

Výměnu si vyžádaly rovněž rozvody vody a elektřiny, kompletní rekonstrukce byla nutná v kuchyni.

Naopak, jak poznamenávají architekti, koupelny bylo možno zachovat téměř v původní podobě. Nově přibyly v některých místnostech parketové podlahy.

Zajímavost v každé místnosti

Majitelé si představovali klidný, pohodlný a útulný městský domov. Architekti jim proto byt zařídili s velkým důrazem na autenticitu a jedinečnost. Snad každá z místností je pak ozdobena nějakým nápadem, který návštěvník ocení.

Hned ve vstupní chodbě je tak například majitelovo kolo zavěšené u stropu, takže je nejen po ruce, ale zároveň slouží jako elegantní dekorace.

Zajímavý je i nápis na stěně. Je to věnování, které nechala vyrýt na víčko hodinek Rolex Daytona pro svého muže, herce a nadšeného automobilového závodníka Paula Newmana jeho žena herečka Joanne Woodwardová.

Dům v metropoli nabízí mladému muži venkovskou atmosféru a nádherný výhled

Tipy a trendy

Velmi zajímavým prvkem v obývacím pokoji, kde více než jednu stěnu pokrývá snadno demontovatelná knihovna, je zrcadlo umístěné na stropě, přímo nad sedací zónou.

Architekti vysvětlují tento prvek tím, že jim připadal strop příliš nízko, a tak zrcadlo přidává prostoru dojem větší výšky a zároveň vytváří iluzi, že knihovna pokračuje někam do vyššího podlaží.

Netřeba mě hledat

V kuchyni není dřevěná podlaha, ale na úklid poněkud praktičtější dlažba. Místnost má sice modré stěny jako ostatní místnosti bytu, ovšem zařízena je bílými skříňkami v kombinaci s černým sporákem a nerezovou digestoří.

Přirozeným centrálním prvkem prostoru je pak jahodově červená lednice v retro designu. Jako by dávala všem jasně najevo: „Tady jsem, netřeba mě hledat!”.

Foto: Ali Bekman

Středobodem kuchyně je červená lednice.

Roztomilým nápadem obdařili architekti rovněž pokojík dcery, jejíž postel pomocí jednoduché konstrukce proměnili v domeček.

Dětský pokoj je jediným místem, kde architekti uplatnili něco z minimalismu charakteristického především pro skandinávský styl.

Elegantní schodiště nabízí překvapivě mnoho úložného prostoru

Tipy a trendy

Větší prostor oproti původnímu půdorysu získala pak hlavní ložnice. K ní je přidružena nejenom šatna a vlastní koupelna, ale nově je její součástí i prostor na cvičení pilates.

Terasa pro odpočinek i zahradničení

Posledním místem, které architekti zařizovali, byla terasa, na níž se vychází z obývacího pokoje. Ta je zařízena tak, aby její uspořádání bylo možné při nejrůznějších oslavách pohodlně a rychle pozměnit.

To platí i pro vyvýšené záhonky, určené k organickému zahradničení, které je jedním z koníčků rodiny.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v tmavomodrém bytě?
Ano, to by bylo moc příjemné!
33,4 %
Asi ano.
3,6 %
To bych tam musel/a být, abych to mohl/a posoudit.
11,9 %
Spíše ne.
12,3 %
Kdepak, to by nebylo nic pro mě.
38,8 %
Celkem hlasovalo 1987 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pár utratil 120 tisíc za návrat do 70. let

Jakkoli neblahé vzpomínky mohou českého čtenáře pojit se 70. léty minulého století, zdravotnici Kyrie Jaggerovou z anglického Bristolu tehdejší západní styl...

Výběr článků

Načítám