Hlavní obsah

V Kyjově vyrostl rodinný dům, který překvapuje na každém kroku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům v Kyjově nás překvapil hned několikrát, například zajímavým zapojením do svažitého pozemku, neotřelým využitím zdobných keramických prvků na fasádě i v interiéru nebo využitím centrálního vysavače.

Foto: www.mujdum.cz

Místo původně navrhovaného obkladu částí fasády vodorovnými palubkami ze dřeva nakonec padla volba na grafické ztvárnění palubek v omítce, čímž odpadly požadavky na budoucí opakovanou náročnou údržbu dřeva.

Článek

Již letmý pohled na novostavbu prozradí, že samotný tvar, svažitost i umístění parcely představovaly poměrně tvrdý oříšek, nicméně projektant Stanislav Barnáš tyto obtíže „rozlousknul“ velmi elegantně.

Při práci na projektu tak mohl osobitým způsobem zúročit své nadstandardní technické znalosti i zkušenosti s citlivým začleněním stavby do většího urbanistického celku.

Foto: www.mujdum.cz

Na stěně v kuchyni vidíme keramické prvky, jejichž barevný motiv se opakuje i na záclonách a na ubruse. Nábytek je zhotoven na zakázku, pracovní deska je z materiálu Technistone, stůl a barový pult jsou z dubu.

Vznikl tak dům, který uprostřed rozhárané „domkářské“ zástavby z 60. a 70. let minulého století nepůsobí nijak arogantně, ale který se zároveň nezpronevěřil touze autora produkovat kvalitní a současnou architekturu.

Foto: www.mujdum.cz

Každý projekt je výslednicí dialogu mezi zadavatelem stavby a mezi architektem – v případě domu v Kyjově vše probíhalo až neuvěřitelným způsobem.

„Taková spolupráce je snem každého architekta. Během práce na projektu jsme se sblížili natolik, že se ke mně všichni chovali jako ke členu rodiny. Navíc paní a pán domu byli neobyčejně vnímaví a přístupní i pro neobvyklá řešení, byla to radost pracovat pro tak skvělé lidi,“ zhodnotil spolupráci architekt Stanislav Barnáš.

Foto: www.mujdum.cz

Podlaha v obývacím pokoji je pokryta vinylovou krytinou Termofix v dubovém dekoru, která odstínem koresponduje s nábytkem zhotoveným na zakázku. Vpravo nahoře je zavěšen interní prvek dělené klimatizace.

Novostavba podsklepeného rodinného domu s dvojgaráží a krytou terasou stojí na místě zbouraného rodinného domku z šedesátých let.

Dvojpodlažní dům půdorysného tvaru T je v úrovni suterénu zredukován a zastropen železobetonovou monolitickou deskou, která přesahuje přes obvodové zdivo suterénu a navazuje na úroveň horní části zahrady – terasy s pergolou.

Foto: www.mujdum.cz

Krb doplňuje atmosféru interiéru domu.

Přesahující část stavby je nesena obetonovanými ocelovými sloupy. Tím byl obestavěný prostor suterénu minimalizován, což opticky celou stavbu výrazně odlehčilo a zároveň umožnilo variabilnější využití vzniklé volné kryté plochy.

V suterénu se nachází hobby místnost, sklad, plynová kotelna a chodba, která slouží zároveň jako sklad a sušárna dřeva. V prostoru pod schody je umístěn agregát centrálního vysavače.

Foto: www.mujdum.cz

Přízemí je řešeno jako částečně otevřená společenská zóna – obytný prostor s krbem navazuje na jídelnu a kuchyň s komorou a soukromou zónou se dvěma ložnicemi rodičů a hostů, obě se samostatným hygienickým zázemím.

Obytný prostor plynule navazuje na venkovní terasu s pergolou a atrium s posezením u venkovního krbu. Ten je součástí dvojgaráže, která uzavírá soukromý prostor atria na jižní straně.

Foto: www.mujdum.cz

Stěny v koupelně jsou „bezespárově“ obloženy velkoformátovými dlaždicemi (45 x 90 cm) v bílé barvě, v kombinaci s horizontálními dekorativními pásky ve dvou rovinách, umyvadlo a koupelnové doplňky jsou značky Laufen.

Obvodové zdi jsou vyzděny z keramických tvárnic a opatřeny vnějším zateplovacím systémem z fasádního polystyrenu. Stropy jsou zhotoveny z keramických vložek Miako a nosníků se zateplením. Dům má sedlovou střechu pokrytou pálenou keramickou krytinou.

Foto: www.mujdum.cz

Při projektování rodinného domu se musel architekt vypořádat s poměrně složitou situací na svažité parcele, zároveň musel respektovat urbanisticky nesouladný charakter okolní zástavby z šedesátých let minulého století.

Volba keramických stavebních materiálů zde není náhodná: majitelé domu mají keramiku rádi, což je možné vidět na stěnách v interiéru nebo venku v podobě obložení části fasády.

Některé plochy fasády měly být původně obloženy vodorovnými palubkami z modřínu na dřevěném roštu, ale vzhledem k nižší životnosti dřeva a vyšší náročnosti na údržbu nakonec padla volba na omítkový dekor imitující dřevěné lamely. Ty se rytmicky doplňují s keramickými dílci a využívají efektu střídání a „citace“ téhož grafického vzoru, ale v jiných materiálech.

Ing. Stanislav Barnáš (1978)
Absolvoval Stavební fakultu STU v Bratislavě, obor Architektura a pozemní stavby. Zabývá se architektonickou, projekční a inženýrskou činností v oblasti výstavby soukromých, občanských, administrativních, sakrálních a průmyslových staveb a jejich komplexním řešením v kontextu umístění stavby až po návrh interiéru. Zaměřuje se tak na individuální přístup a nároky uživatele.

Více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 160,625 m2

Obestavěný prostor: 1052,50 m3

Konstrukční systém: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Heluz, obvodové zdivo – keramické tvárnice 300 P+D s kontaktním zateplením fasádním polystyrenem 160 mm, stropy – železobetonová monolitická deska a keramické stropy z tvarovek Miako, dřevěný krov, střešní krytina pálená keramická taška (Tondach)

Výplně otvorů: okna plastová s izolačními trojskly, dřevěné okenice, vnitřní dveře dřevěné do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední plynové – plynový kondenzační kotel o výkonu 3,5–12 kW, akumulační nádrž o objemu 600 l, se vstupy pro připojení předehřevu ze solárních kolektorů, tepelného čerpadla a dotápění z krbové vložky a kotle. Rezervu výkonu zajišťuje elektrické topné těleso.

Komín: Schiedel UNI 16 a Schiedel UNI 25

Okapy a svody: okapový systém a klempířské prvky z mědi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám