Hlavní obsah

V Dubaji vyroste elegantní věž Burdž Jumeira. Základna připomíná otisk prstu šejka Muhammada

Novinky, Jana Nesvadbová

K panoramatu dubajské čtvrti Al Sufouh ve Spojených arabských emirátech v příštích letech přibude nová ikona. Stane se jí věž Burdž Jumeira (čti Džumera), kterou díky výšce 550 metrů opravdu nikdo nepřehlédne. Staví ji investiční společnost Dubai Holding. Design věže je inspirován písečnými dunami a oázami. Obzvláštní zajímavostí je pak vzor nádvoří u její paty. Ten designéři vytvořili dle otisku prstu dubajského panovníka, šejka Muhammada bin Rašíd Al Maktúma.

BEZ KOMENTÁŘE: V Dubaji vyroste elegantní věž Burdž JumeiraVideo: Dubai Holding

 
Článek

Na první pohled připomíná věž svým tvarem dvojici prvních lístků klíčící rostliny. Střechy nízkých budov obklopujících patu věže pak svým rozvlněným povrchem evokují duny na poušti.

Centrální prostor je pak designován právě jako obří otisk šejkova prstu. Symbolika této stavby je tedy velice bohatá, jak je to ostatně pro umění Orientu příznačné.

Foto: Dubai Holding

Novou dominantou Dubaje se stane 550 metrů vysoká věž Burdž Jumeira.

Fasády věže budou pokrývat digitální displeje, které vzhled stavby přizpůsobí aktuálním slavnostem či jiným událostem. Vršek věže tvoří koruna umožňující hostit události nejrůznějšího charakteru.

Ve výšce 450 metrů nabídne budova zázemí pro různorodé aktivity. Chloubou jsou zejména tzv. sky-lounge a sky-restaurant umístěné v centrální prosklené části vršku věže, jež obě její poloviny propojuje.

Nejmodernější technologie umožní proměnit také interiérové plochy v plnohodnotné interaktivní displeje.

Foto: Dubai Holding

Základna věže je navržena podle otisku prstu samotného panovníka Dubaje - šejka Muhammada.

Z výšky věže budou její návštěvníci těžit hned na několika podlažích, jež jsou navržena jako vyhlídková. Odtud se pokochají pohledem na okolní Dubaj a samozřejmě na moře a nedaleko stojící hotel Burdž Al Arab ve tvaru plachetnice.

Foto: Dubai Holding

Fasády věže budou pokrývat digitální displeje, které při příležitosti nejrůznějších událostí její vzhled promění podle aktuální potřeby.

Hlavní vyhlídka bude přístupná výtahy s moderní digitální obrazovkou, jež hosty zabaví jedinečnými výhledy z věže, dokud nedosáhnou cíle své cesty a nespatří vše na vlastní oči.

Právě z hlavní vyhlídky budou moci lidé sledovat i různé události a ohňostroje, zároveň se tento prostor stane základnou pro rozličné extrémní sporty.

Foto: Dubai Holding

Věž je tvořena dvěma díly, které jsou spolu spojeny.

Základna věže znázorňující otisk šejkova prstu je navržena tak, aby se mohla stát místem pro pořádání spousty společenských, kulturních a uměleckých aktivit. Také zde vzniknou nejrůznější oddechové zóny, jako například fontány, terasovitý venkovní amfiteátr atd. Počítá se zde i s pořádáním světelných a ohňových show.

Okolní nižší budovy na centrální nádvoří a samotnou věž svou funkcí navážou, vzniknou zde především obchodní prostory. Vlastní věž bude mít smíšený účel, tj. zčásti rezidenční, zčásti komerční.

Foto: Dubai Holding

V návrhu věže se snoubí mnoho symbolů - oáza, duny, otisk panovníkova prstu...

Okolí věže vsazené do čtvrti Jumeira je navrženo tak, aby bylo vstřícné zejména k chodcům. Další, rovněž věžovitá, byť nesrovnatelně nižší zástavba je plánována částečně jako rezidenční i jako obchodní. Chybět nebudou hotely.

Foto: Dubai Holding

Nová věž Burdž Jumeira vyroste ve čtvrti Al Sufouh.

Přípravné práce na stavbě započaly za přítomnosti samotného šejka Muhammada na konci ledna, první fáze má být dokončena v roce 2023.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Ve Finsku vyrostla knihovna budoucnosti

Své největší a nejnovější knihovny se v minulém týdnu, u příležitosti oslav stého výročí samostatnosti země, dočkalo Finsko. Obrovská budova vyrostla v centru...

Jak se žije ve Vertikálním lese

Vertikální lesy italského architekta Stefana Boeriho nejsou pro nikoho, kdo se zajímá o moderní architekturu, překvapením. Většina lidí je ovšem zná pouze...

Výběr článků

Načítám