Hlavní obsah

Užitečné nápady pro malý byt

Právo, Sylva Svobodová

Bydlíte v malém panelovém bytě a chybí vám úložné prostory? Pusťte se do celkové rekonstrukce bytu nebo alespoň její části. Výměna nevhodného nábytku za jiný také pomůže.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pokud si vytvoříme dostatek úložného prostoru, není třeba zastavovat obývací pokoj těžkým nábytkem. Jednoduchá stěna se zásuvkami postačí. Do malého bytu vybíráme i světlejší sedací soupravy, které se dobře udržují.

Článek

Věřte, mnohé se dá vylepšit, i když jsme při stavebních úpravách obvykle limitováni umístěním odpadu, rozvodu vody, plynu a elektřiny.

Kuchyň

Zařídit prakticky a účelně malou kuchyň je náročnější než třeba obývací pokoj, protože chyby se hůř napravují. Špatné rozmístění nábytku, jeho nevhodná velikost či nelogické uspořádání jednotlivých center v kuchyňské lince (varné, mycí, přípravné) nám přitom stíží každodenní přípravu a konzumaci pokrmů. A to je škoda, vždyť vaření je pro mnohé vítaná relaxace.

Když si např. na krájení ovoce a zeleniny nevyšetříme víc pracovního místa nebo uděláme chybu v umístění sporáku (např. bude zasunut v rohu, bez možnosti odkládací plochy z obou stran), dříve či později začneme litovat.

.: Sporák se v panelových bytech často montoval do rohu kvůli odvodu páry do větracích šachet. Dnes můžeme místo přímého odtahu použít recirkulační digestoř a sporák umístit vhodněji (bude pak přístupný z obou stran). foto: Právo/Milan Malíček

Stačí přitom dodržet pár důležitých zásad a použít je v praxi na konkrétní prostor. Práce u kuchyňské linky bude příjemná, když jednotlivé pracovní zóny řadíme v pořadí:

  • pracovní centrum (pracovní plocha)
  • mycí centrum (dřez)
  • pracovní plocha, která navazuje na dřez
  • varné centrum (tj. sporák, trouba se zabudovaným sporákem).

Uvedené uspořádání kuchyně lze seřadit do tvaru písmena L nebo U, což architekti považují za nejlepší.

Velký stůl pro příjemné stolování

Ke kuchyni patří samozřejmě stůl, ale pokud se nevejde do malého prostoru, umístíme ho do obývacího pokoje. I když je místa nedostatek, přimlouváme se za koupi velkého stolu.

.: Ani v malém bytě se nemusíme vzdávat velkého jídelního stolu. Stůl na snímku má rozměry 90x180 cm a je umístěn v obývacím pokoji. foto: Právo/Milan Malíček

Čím větší je totiž stůl, tím příjemnější je i stolování a hodiny strávené přípravou pokrmu přece jen tak nezahodíme! Navíc si za něj rády sednou i naše návštěvy - u stolu je všechno hned po ruce a netísníme se u něj jako u malých konferenčních stolků.

Domácnosti našich babiček nám mohou být v tomto ohledu příkladem. Kultura tzv. velkého stolování je navíc současným trendem -na stůl se krásně vejdou rozmanité mističky a skleničky s ochucovadly, mísa s pečivem, ale i květiny.

Jak postupovat při volbě velikosti stolu?

  • Počítejme s tím, že na jednoho člena rodiny potřebujeme alespoň 60x40 cm místa pro talíř, příbory, skleničky apod.
  • Za velký se označuje stůl, který měří alespoň 90x180 cm a pohodlně k němu usedne čtyřčlenná rodina.

Při koupi stolu a židlí

  • Židle se vyrábějí podle naší normy s výškou od 44 do 46 cm, stoly bývají vysoké 69 až 75 cm.
  • Na pohodlné sezení ale potřebujeme mít mezi sedákem a spodní deskou stolu prostor 30 cm.
  • Vyplatí se tedy vyzkoušet nové zboží ještě v obchodě a sednout si tam ke stolu na židli, která k němu bude patřit.

Užitečné doplňky

Účelně a chytře vybavit malou kuchyň nám pomůžou i kuchyňské doplňky, které se na trhu prodávají. V rámci tzv. drátěného programu zakoupíme v různých velikostech otočné půlkruhové či kruhové nerezové koše a namontujeme je do spodních rohových skříněk, které jsou jinak těžko dostupné. Pomohou nám i rozmanité kovové závěsné systémy, které umístíme misky, rozvěsíme naběračky a tak uvolníme v policích místo na jiné předměty.

.: Závěsné programy také šetří jmísto. Foto: Český kutil

V boji o každý centimetr je také zásadou udržování pořádku.

Na pracovní ploše bychom měli mít jen takové elektrospotřebiče, které opravdu pravidelně využíváme.

Takový mixér nebo odšťavňovač často používáme sezónně nebo jen občas, takže může být schovaný ve spodních skříňkách, zadní polici spíže apod.

Obývací pokoj

Nábytek v malém panelovém bytě by měl být maximálně funkční. Nezahlcujme byt zbytečnostmi, ale snažme se vhodně umístit do prostoru lehkou a podlaha. A toho je třeba v malém bytě pořádně využít (v opačném případě spíše zkazit).

K dispozici máme všechny čtyři stěny a úložné prostory lze vybudovat třeba až ke stropu. Musíme ovšem dobře znát výšku místnosti, stavební konstrukce, možnosti kotvení nábytku do stěn a stropu, jejich nosnost.

.: Pro vestavěné skříně v předsíni jsou vhodné posuvné dveře s velkými zrcadly. Prostor se tak opticky zvětšuje-vlevo. Vybourat a „useknout“ špičatý roh je dobrý nápad, prostor se tak dokonale zvětšil-vpravo. foto: Právo/Milan Malíček

Pohrát si můžeme i s barvou. Každý ví, že světlé odstíny prostor opticky policovou stěnu se zásuvkami. Do ní pak jednoduše postavíme televizor, hudební přehrávače, cédéčka, knihy apod.

Pokud se neobejdeme bez multifunkční skříně, pamatujme, že hloubka (šířka) by neměla být větší než 45 cm (i tam se pohodlně vejdou šatní ramínka). Jinak máme v obývacím pokoji usazenou almaru. V současnosti se totiž preferuje trend volně komponovaného prostoru.

Dobrým tipem je nábytek na kolečkách. Pojízdnou televizi či servírovací stolek můžeme rychle přesunout do jiného koutu a návštěvě tak vytvořit volný prostor.

Využijte stěny, pohrajte si s barvou

Málokdo si uvědomuje, že největší plochu v bytě vlastně zaujímají stěny zvětšují, tmavé zase zmenšují a slouží k vytvoření dojmu velikosti, hloubky, nálady. Vhodná do malého bytu je bílá barva, ale snad je až příliš studená. Volme raději jemný odstín vanilky. Také se dobře kombinuje s ostatními barvami a přitom působí daleko útulněji.

.: Červená stimuluje k aktivitě, je to barva ohně, lásky.foto: Právo/archiv firem Barvy Tebas

Barvy na stěnách by měly dokonale ladit s podlahou. Pro přehlednost uvádíme v tabulce vhodnou kombinaci oblíbených podlahových dřevin s barvami.

Ložnice

V malé ložnici toho příliš nevymyslíme, obvykle hledáme vhodný kout pro postel. Nejběžnější rozměr dvojlůžka je 180x200 cm, každý uživatel má svoji matraci a rošt. Postel o šířce 160 cm není rozměrově vhodná pro dva, nedoporučuje se ani tzv. letiště, které nabízí úložný prostor pro lůžkoviny, protože nevětrané peřiny jsou nehygienické.

Stejně tak není dobré pod postel na nožkách strkat krabice. Drží se kolem nich chuchvalce prachu a zabraňují zdravé a přirozené cirkulaci vzduchu.

.: Ukládat lůžkoviny do uzavřených prostor, např. pod sklápěcí postel, je nehygienické. Hezké ložní prádlo navíc interiér barevně doladí-vlevo. Závěsný koš na hračky ukotvený u stropu chytře využívá "volný" prostor ve vzduchu-vpravo. foto: Právo/Milan Malíček

Ostatní vybavení ložnice je už na nás. Příjemné jsou noční stolky s lampičkou, němý sluha i komoda na drobné prádlo. V malém bytě si ale budeme muset některé kousky odpustit, případně ty, které nám dělají radost a nechceme se bez nich obejít, pořídit ve vhodné velikosti.

Dětský pokoj

Potřeby malého dítěte se rychle mění a rodiče se nestačí divit, jak často musí investovat. Dětská postýlka se brzy odloží na půdu a pro předškoláka nahradí normálním lůžkem. S přibývajícím pracovní stůl a na něj lampu. Hračky v bednách a otevřených policích později nahradí student cizojazyčnými slovníky, počítačem apod.

Pro malé dítě je však nejdůležitější hra a pro jeho rodiče rychlý úklid. Chybou a nešvarem je tedy zaplňovat dětský pokoj nepotřebnými věcmi a dělat z něho sklad. Děti si zaslouží svůj otevřený prostor, ve kterém najdou barevné, různě velké krabice s víkem na uložení (často spíše naházení hraček).

Na trhu je pestrý výběr pojízdných kontejnerů, beden s poklopem i závěsných síťovaných košů vhodných k umístění na stěnu či ukotvení na strop.

.: Do pojízdných kontejnerů a beden se hračky rychle a přehledně uklízejí. Prodávají se v různých velikostech, tvarech a barvách. foto: Právo/Milan Malíček

Důležitá je také podlahová krytina. Obecně se doporučuje na hraní měkký koberec, pokud bude mít obdélníkový tvar, opticky prodlouží místnost.

Vhodné barevné kombinace podlah a stěn:

  • Dub: světle žlutá, okrová, pistáciová, bílá
  • Buk: světle hnědá, bílá, zelená Borovice,
  • Smrk: bílá, okrová, kávová, pastelově zelená,
  • Modrá třešeň: medově žlutá, béžová

Zlatá pravidla ergonomie

  • Pro výběr linky do tvaru L se doporučuje místnost široká alespoň 270 cm.
  • Dřez s odkladní plochou vyžaduje výšku od 95 do 105 cm.
  • Celkově přípravné centrum (pracovní plocha) vyžaduje šířku 80 cm, komfortní vaření je při 120 cm šířce.
  • Vzdálenost mezi horními a dolními skříňkami musí být minimálně 45 cm.
  • Klasická hloubka pracovní plochy je 60 cm, ideální 70 až 80 cm.
  • Šíře výsuvné spodní skříňky: 45 cm, 60 cm, 80 cm, poslední trendy 90 až 120 cm.
  • Mezi mycím a varným centrem má být plocha o šířce 60 cm, po druhé straně varného centra (sporáku) potřebujeme alespoň 30 cm.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat ta správná okna

Jsou naše okna na štíru s tepelnou nebo zvukovou izolací? Pak máme nejvyšší čas uvažovat o jejich výměně. Roli při rozhodování a výběru oken bude hrát nejen...

Moderní tapety hýří barvami

Tapety jsou znovu v módě. Skvěle vypadají jak na celé ploše stěn, tak v kombinaci s malbou. Moderní tapety přitom hýří neotřelými barvami, zajímavými...

Výběr článků

Načítám